„Mršina.“ Přání smrti Zemanovi. Od umělce, co měl být ministrem

10.05.2021 8:08

Písničkář Jiří Dědeček se na svém novém CD vrátil k protestsongům. V písni Potkan se tvrdě opřel do Miloše Zemana. Zaznělo: „Už by měl bejt dávno na řadě, ale smrt si nechce zasrat kosu.“ A v rozhovoru pro Deník N si tento verš obhajoval. Prý je potřeba překročit meze, aby si lidé protest zapamatovali. Připomenul další případ, kdy prezident „vzteky slintal“. Podle svých slov nečekal, že by mohl být Zeman horší než Václav Klaus. Dědeček měl být v roce 2007 kandidátem na ministra kultury ve druhé vládě Mirka Topolánka.

„Mršina.“ Přání smrti Zemanovi. Od umělce, co měl být ministrem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Písničkář Jiří Dědeček v Malostranské besedě

Anketa

Vyhraje hnutí ANO sněmovní volby? (Ptáme se od 9.5.2021)

87%
9%
4%
hlasovalo: 12939 lidí
„Byla jedna země fikaná a lidi tam taky. Zvolili si krále potkana, poněvadž byl vychcanej jak mraky,“ zpíval Jiří Dědeček v Malostranské besedě. „Projevil se jako mršina do dne a do roka, ale volila ho většina, pomohla rodná stoka. Teď pije krev podle tradice, absťáky ho ničí, dyk má natažený hadice, v Rusku, v Číně, a i v zahraničí. Národu prý život usnadní, hrál si na dobrého otce, je to ale zvíře odpadní, ať si tvrdí, co chce, je to ale zvíře odpadní, ať si Tvrdíkuje, co chce. Dál si mrcha trčí v úřadě, už mu teče, kdyby jenom z nosu. Už by měl bejt dávno na řadě, ale smrt si nechce zasrat kosu. Už by měl bejt dávno na řadě, ale smrt si nechce zasrat kosu,“ narážel na hlavu státu v podobném stylu jako Jaroslav Hutka. „Ňák se nám to zvrhlo, občani, vohryzanej prápor sotva visí, přemnožili se nám potkani, dřív byli jen vobyčejný krysy,“ zakončil svou píseň.

A ke konci vystoupení zazněla i píseň Sněmovní, pojmenovaná podle adresy, kde má písničkář byt. „Mám byt podkrovní v ulici Sněmovní, co s ním zkusím, to nemáte zdání. Zvlášť když poslancí, co žijou z mejch financí, parkujou tu kvůli zasedání. Maj tu práci, vyšvihli se nahoru, bejvalí svazáci a soudružky z Národního výboru,“ zpíval.

 „Žiju s rodinou, obklopen spodinou, napříč celým politickým spektrem. Jsou tu zajisté, komunisté fašisté, každému se měří stejným metrem. Mají tu práci, vyšvihli se nahoru, bejvalí svazáci a veksláci a soudružky z Národního výboru a z pionýrskejch táborů,“ rozvinul téma minulosti současných politiků.

VIDEO: Píseň ,,Potkan" začíná ve 13. minutě

Své písně pak komentoval v rozhovoru pro Deník N. Prozradil, že se v něm tyto písničky střádaly a ti, o kterých píše, ho již dlouho štvou.

Podle Dědečka je svoboda slova k ničemu a vysvětlil proč: „Pravdu můžete říkat na každém rohu, kdykoliv si zamávat transparentem. Můžete dokonce přesně a veřejně označit viníky různých nepravostí. Jenže oni řeknou, že to není pravda, že jde o vykonstruované obvinění – a nic dalšího se neděje. Můžete dokonce sepsat do novin analytický článek a problémy rozebrat. Ale pokud ho vůbec čtenář dočte, brzo mu vypadne z paměti, přetlučen dalším analytickým článkem, který je stejně kritický a hluboký.“

Co se týče písně Potkan, „potrefený“ se prý ještě neozval. Ale když svou píseň publikoval na facebooku, tak se mu sešly nesouhlasné výtky k verši „Smrt si nechce zasrat kosu“, který prý nepatří do umělecké tvorby. „Překročení hranic korektnosti je to jediné, čím se můžeme lidí u moci dotknout. Protože všechno ostatní po nich steče jako voda po náplavce. Když však překročíme hranici toho, co se ještě říká a co už by se říkat nemělo, tak je to přece jenom kousne,“  argumentuje písničkář.

Dodal: „Jako když před časem nějaký brněnský lékař prohlásil cosi o Zemanově zdravotním stavu, musel se pak veřejně omlouvat a pan prezident vzteky slintal.“ Doplnil, že na politickou korektnost se neohlížel ani dříve, ani teď si prý nedal za cíl překročit hranice korektnosti a dotknout se premiéra či prezdienta, jen k němu „přišly verše“ a nechtěl škrtat.

S písní Potkan měl prý největší úspěch na výročí Sametové revoluce v Olomouci, kde hrál po boku Jaroslava Hutky. Ten měl také píseň o Zemanovi. „Když jsem pak přišel s Potkanem, nálada ještě kulminovala. Měli jsme s Jardou pocit, že jsme znovu ocitli v Baráčnické rychtě někdy ve druhé polovině 70. let,“ svěřil se.

Co se týče politiky, Dědeček uznává, že i s těmi, o kterých zpívá, se v něčem shodne, například se Zemanovou politikou vůči Izraeli. I Okamura se podle něj může vyjádřit trefně, ale „to se podaří každému hovadu, že se občas trefí“. Až na poslance Lubomíra Volného. „Jde zjevně o šílence,“ popsal poslance, jenž proslul sněmovní bitkou a jinými eskapádami.

U Zemana dle svých slov neočekával, že může být horší než Václav Klaus. „Že se objeví až taková duchovní zrůda, mě nenapadlo,“ řekl. Přitom v roce 2014 říkal: „Paradoxně, jakkoliv nesouhlasím s řadou věcí, které Zeman provozuje, v průřezu jeho činů se občas najdu. Což se mi s Klausem nepodařilo nikdy.“ Do politiky vstoupit nechce, přesvědčil se na příkladu Heleny Třeštíkové, že slušní lidé v ní narazí.

Dle informací Respektu měl být Jiří Dědeček ministrem kultury v druhé vládě Mirka Topolánka. Bursíkova Strana zelených, která ho v roce 2007 nominovala, však nakonec místo „kultury“ obsadila resort školství, na který posadila Danu Kuchtovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…