„My jsme vydali zprávu a ta paní napsala: ‚Lidi, přece vím, co jsem viděla.‘ Jak s tímto chcete bojovat?!“ Chovanec v ČT bědoval nad dezinformací o uprchlících na Plzeňsku

11.02.2018 13:58 | Zprávy

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten z SPD a bývalý ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD proti sobě zasedli v Žižkovské věži u Václava Moravce. A pořádně se do sebe obuli kvůli uprchlické krizi. Chovanec položil na stůl lži hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury o uprchlících. Slovo dostala i politoložka Vladimíra Dvořáková, která nenechala na hnutí SPD Tomia Okamury nit suchou.

„My jsme vydali zprávu a ta paní napsala: ‚Lidi, přece vím, co jsem viděla.‘ Jak s tímto chcete bojovat?!“ Chovanec v ČT bědoval nad dezinformací o uprchlících na Plzeňsku
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Otázky Václava Moravce.

Ještě než Moravec odstartoval diskusi, prozradil divákům, že do pořadu Otázky Václava Moravce ČT byl opakovaně zván i současný ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar. „A opakovaně odmítl kvůli své pracovní vytíženosti,“ oznámil Moravec.

Koten na úvod samotné debaty prohlásil, že by nová vláda měla řešit nábor nových policistů a nových hasičů. Mladí policisté prý často nemají kde bydlet a mohou se těšit pouze na relativně nízké nástupní platy, takže policejní sbor se nedaří stabilizovat. Chovanec okamžitě doplnil, že předchozí vláda platově výrazně pomohla hasičům a policistům. „Ty kroky už byly učiněny, ale je potřeba v tom pokračovat. Není možné lákat jen ty nové, ale je potřeba udržet také ty zkušené staré,“ zdůraznil Chovanec.  

Koten debatu brzy svedl na diskusi o referendu. Právě přijetí zákona o referendu teď považuje hnutí Svoboda a přímá demokracie za vůbec nejdůležitější prvek svého programu. „A referendum je nejdůležitější z hlediska vnitřní bezpečnosti?“ zeptal se Moravec. „Občané České republiky by měli mít právo rozhodovat si o svých vnitřních záležitostech,“ odvětil Koten. „A znovu se ptám, otázku referend považujete za nejdůležitější?“ Koten zopakoval, že by občané měli mít právo rozhodovat si o svých věcech.

Připustil sice, že jsme teď šestou nejbezpečnější zemí na světě, jenže jí už dlouho být nemusíme. „Bude stačit byť jeden atentát osamělého vlka a tou šestou nejbezpečnější zemí už nebudeme,“ varoval Koten. Okamžitě však odmítl, že by takováto vyjádření, která pronáší před kamerami, přispívala k nárůstu strachu ve společnosti.   

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomsta Jiřího Stracha Pirátům začala hned po volbách

6:05 Pomsta Jiřího Stracha Pirátům začala hned po volbách

Evropské volby jsou za námi. Mezi největší poražené patří bezesporu Piráti, kteří uhájili jen jeden …