„Myslel jsem, že nám přišli pomoct opravit střechu. Ani hovno.“ Fiktivní deníček zámeckého pána Matěje Stropnického je na světě

19.08.2018 12:11

Nákup zámku ze 17. století v Osečanech na Příbramsku, ke kterému někdejšímu předsedovi Strany zelených Matěji Stropnickému finačně pomohla maminka, leží mnohým v žaludku. Provazí jej jeden paradox. Stropnický se neřídí tím, co stále prosazoval - nájemní bydlení, nikoliv „novodobé otroctví hypoték“. Šéfredaktor časopisu Reflex Marek Stoniš proto sepsal fiktivní deníček Stropnického, ve kterém poukazuje na to, jak to s planováným obnovením památky nejspíše celé dopadne.

„Myslel jsem, že nám přišli pomoct opravit střechu. Ani hovno.“ Fiktivní deníček zámeckého pána Matěje Stropnického je na světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Peníze Stropnickému na zámek dala maminka, která prodala v Praze dědečkův byt. Matěj s přítelem Danem budou peníze splácet z pronájmu Matějova bytu v Praze, který mu taky koupila maminka. „To všechno mohlo proběhnout jen proto, že Matěj Stropnický a jeho divoká aktivistická parta bojují už čtvrtým rokem proti tomu, aby se v Praze mohlo stavět a ceny bytů a nájmů byly normální,“ napsal v úvodu Stoniš a dodal, že jenom proto si dnes z prodeje jednoho bytu v Praze pořídíte mimo metropoli zámek.

Pro představu, jaké martyrium Stropnicého čeká, sepsal Stoniš jeho smyšlený deníček.

Začátek deníčku se datuje od letošního listopadu. Stropnický si v něm začíná stěžovat, že po nich chtějí, aby si koupili zelený štítek ekologické ná­ročnosti zámku. „Prý taky přijdou měřit naši uhlíkovou stopu. Prý nás někdo udal, že naše uhlíková stopa je skandální. Celé je to strašně drahé. Asi budu muset překecat mámu, ať prodá v Praze ještě garáž,“ představil Stoniš první úryvek z politikova dosud nenapsaného ­deníčku.

V únoru dalšího roku zámecký pán upozorňuje na to, že za ním přišli lidi z brněnské pobočky Dětí Země. „Myslel jsem, že nám přišli pomoct opravit střechu. Ani hovno. Přišli požádat o příspěvek na konto jejich nadace. Že když máme prachy na zámek, máme i na solidaritu s ekology,“ píše rukou Stropnického šéfredaktor Reflexu. „Když jsem se zeptal, co se stane, když nedáme, řekli nám, že se u zámku najde unikátní žába kuňkalka půlnoční, stane se z toho tady chráněný kraj a nepostavíme už ani kůlničku na dříví. Vyděrači. Asi překecám mámu, ať prodá jedno porsche,“ dodal.

Anketa

Je Česká republika právní stát?

4%
96%
hlasovalo: 8844 lidí
O dva měsíce později pak Stropnického podle deníčku mají navštívit lidé z okresního archeologického ústavu a v příkopě najdou jakési keramické střepy. „Tak jsme jim řekli, že to uklidíme, ale oni se nám vysmáli. Veškerou rekonstrukci musíme zastavit asi na tři roky, než se zjistí, o co jde a jestli to není vzácné. Ještě že jsme s Danem tu kostru, co jsme našli ve sklepě, vyhodili v noci na skládku,“ napsal slovy Stropnického s nadsázkou Stoniš. „Prší nám střechou, nemáme ekologický štítek a levé křídlo zámku spadlo. Přemýšlím, co by mohla prodat máma,“ doplnil.

V červnu 2019 už si podle deníčku politik půjčuje další peníze, tentokrát už ale v bance. „Půjčili jsme si peníze v bance. Poslali jsme část na konto brněnských Dětí Země a část věnovali archeologickému ústavu,“ píše coby Stropnický šefredaktor Stoniš a dodává, že za zbytek Stropnický udělá mejdan pro kamarády v konírně. „Čepovalo se pivo, teklo víno, grilovalo se a tak. Bohužel přijeli z finančního úřadu, že jsme prodávali (jo, prodávali, ale výtěžek měl jít na obnovu fasády!) bez EET, a dostali jsme pokutu milión korun. Svině homofobní,“ napsal.

V srpnu pak přijdou dle textu v zápisníčku na řadu řemeslníci, aby se konečně pustili do opravy. Záhy ale v září odjedou, důvodem je příjezd památkářů. „Řekli nám, že okna nemůžeme mít nová, ale původní. Když jsme jim vysvětlili, že původní okna už asi dvě stě let nejsou, pokrčili rameny a že si je máme sehnat. Zámek je kulturní památka,“ předvídá ve smyšleném deníčku Stoniš politikovy peripetie.

Jak dále deník napovídá, Stoniš odhaduje, že o rok později, tedy v listopadu 2019 si Stropnický s přítelem zažádají o vyjmutí zámku ze seznamu kulturních památek. Stropnický se v úryvku rozčiluje, že úředník byl zabedněnec a nepovolil, co požadovali. „Spadla už i stodola. S partnerem slavíme smutné Vánoce. Je nám zima. Maminka už nechce nic prodat. Z banky chtějí splátky úroku. Přišli exekutoři. Spadla věž,“ dodal slovy politika Stoniš.

  • Původní zdroj ZDE

Na závěr pak připojil do deníčku Stropnického zápis z února 2020. „Přijeli kámoši z Kliniky. Vykopali exekutory. Píšeme žádost o grant na opravu zámku a vybudování kulturního centra. Že nás to nenapadlo hned!“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…