Na cikány platí jen tvrdá ruka? Prý kravina. Respekt propírá nového Babišova poslance

04.11.2013 10:30

Časopis Respekt si posvítil na nové poslance, kteří se do Poslanecké sněmovny probojovali za hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše. Jednou z kontroverzních postav, na kterou týdeník upozorňuje, je i Bronislav Schwarz (Severočeši.cz, zvolený na kandidátce ANO). Schwarz je ředitelem Městské policie v Mostě a proslul svými výroky o Romech, kvůli nimž je některými aktivisty označován za rasistu.

 Na cikány platí jen tvrdá ruka? Prý kravina. Respekt propírá nového Babišova poslance
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz

Předseda hnutí Severočeši.cz, šéf mostecké městské policie a radní v Lomu Bronislav Schwarz kandidoval za hnutí ANO v Ústeckém kraji prý prostě proto, že mu lidé od Babiše "zaplatili kampaň". Na oplátku slibuje oddanost a loajalitu.

Podle Respektu teď ale Schwarz sedí na mnoha židlích a proslul zejména jako "drsný hlas ze severu". Schwarz používá protiromskou rétoriku, tvrdí například, že "ze sta cikánů je deset pracovitých a slušných, u bílých je poměr ale obrácen" nebo že "na cikány platí je tvrdá ruka". Zároveň je přesvědčen, že ho volili pracovití lidé, kteří souhlasí s jeho výroky o zneužívání sociálního systému.

Nejsem rasista

Schwarz slovo "cikán" používá často. O Romech a romské otázce se nebojí hovořit opravdu přímočaře, jak dokazují vyjádření pro ParlamentníListy.cz. Nařčení z rasismu se ale brání.

"Mám na to svůj názor a tímhle mě nikdy nezastraší. Ať mi dají příklad a já můžu dát příklad jim. Na městské policii jsme zaměstnali cikány, v Lomu máme například také pracovité cikány. Takže u mě se skutečně o rasismus nejedná. V tomto případě to já mám v hlavě srovnané. Mně vadí lidé, kteří nám ničí majetky, zneužívají dávky, nechovají se slušně. Vadí mi, když poruší morálku normálních lidí. U mě děti chodí do školy, u nich to třeba normální není. Já to posuzuji takhle. U mě to není rasového původu," řekl ParlamentnímListům.cz.

Časopis ale připomíná, že právě Romové projevili Schwarzovi velkou přízeň, když před třemi lety šedesát procent voličů v mosteckém Chanově volilo Suverenitu Jany Bobošíkové, za níž tehdy kandidoval do Poslanecké sněmovny, a všichni voliči mu věnovali preferenční hlas.

Že se kandidáti hnutí ANO navzájem příliš neznají, dokládá výrok nového šéfa klubu, člena představenstva Agrofertu Jaroslava Faltýnka. "Ty jeho výroky o Romech jsem nečetl, ale myslím, že bychom nechtěli, aby bylo něco takového spojováno s hnutím ANO. Je to úplná kravina," řekl. "Podívám se na to a promluvím si s ním," uvedl Faltýnek pro Respekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…