„Na demonstraci chtěli jít lidi jako bratr Václava Havla.“ Martin Bursík se pěkně naštval, obvinil ministerstvo ze lži a vzkázal: Šlo o žádost mocnáře

17.03.2017 18:15

Moderátor Jan Moláček přivítal v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu bývalého ministra pro životní prostředí Martina Bursíka. Ten se velmi rozčiloval, že se soud nepostavil na stranu aktivistů, kteří chtěli protestovat na Hradčanském náměstí v Praze během návštěvy čínského prezidenta. Policie to zarazila a soud teď konstatoval, že neudělala chybu. Bursík na rozhlasových vlnách vysvětloval, proč to vidí jinak.

„Na demonstraci chtěli jít lidi jako bratr Václava Havla.“ Martin Bursík se pěkně naštval, obvinil ministerstvo ze lži a vzkázal: Šlo o žádost mocnáře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

„Soudce se více zabýval otázkou přiměřenosti zásahu, což je podle nás otázka druhořadá, ale i tak, to že uzavřeli Hradčanské náměstí, tak to ten soudce označil za přiměřený zásah. Přitom na tu demonstraci chtěli jít lidi jako bratr Václava Havla, Dagmar Havlová nebo Karel Schwarzenberg,“ popisoval Bursík.

„Ale podle mě je přece jedno, kdo tam byl, policie by se přece měla chovat úplně stejně ke všem,“ oponoval Moláček. „Víte co, podle mě to důležité je, protože kdyby to byli nějací pravicoví nebo levicoví extremisté, kteří by měli pod bundami Molotovovy koktejly, tak to by bylo něco jiného,“ pokračoval host.

Policie pošlapala Ústavu a s tím se nelze smířit, hřímal Bursík

„A navíc, já bych čekal, že Ministerstvo vnitra bude mluvit pravdu, ale já řeknu otevřeně, že lhalo,“ pálil dál Bursík. Ministr vnitra Milan Chovanec prý  lhal, že nemohl použít zákon o právu shromažďovacím a později a ve skutečnosti využil vyhlášku pražského dopravního odboru. Takhle si ulehčili práci nepřijatelným způsobem. Kdykoli příště takhle bude moct státní moc zamezit ústavnímu právu na vyjádření názoru tím, že se bude dovolávat třeba nějakého zdravotního opatření magistrátu. Proto se s takovýmhle postupem nelze smířit.   

„A proč se tohle všechno vlastně odehrávalo? Šlo o žádost mocnáře, který chtěl, aby jeho čínský komunistický host neviděl legální protesty na podporu Tibetu. Bylo nám znemožněno využít našeho ústavního práva,“ rozčiloval se Bursík. Bezpečnostní důvody v této věci Bursík nevidí jako dost silné právě proto, že Bursík a další demonstranti nepatřili mezi žádné radikály.

To by pak znamenalo, že policie nerespektuje Ústavu, která říká, že policie může zamezit demonstraci jen za určitých podmínek daných na základě zákona shromažďovacího a to nelze tolerovat. Soud první instance to teď ještě potvrdil, takže se z toho stává velmi důležitý precedens. Tady už vůbec nejde o práva v Tibetu nebo v Číně, ale tady jde o ústavní práva občanů v České republice, nedal se Bursík.

Host potvrdil, že plánují se proti verdiktu soudu odvolat. Věří, že uspějí a že policie i městští úředníci si budou muset pro příště lépe nastudovat Ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…