Na sankce z neoprávněně získaných emisních povolenek sněmovna řekla ano

11.06.2014 11:04

Neoprávněně získané bezplatné emisní povolenky budou možná trestány pokutou, navíc příjmy z takto získaných povolenek budou muset podnikatelé a firmy vracet zpět do státního rozpočtu. Stojí to v novele zákona, jež dnes prošla v Poslanecké sněmovně tzv. prvním čtením. Předloha, která míří do výboru pro životní prostředí, má především sladit českou legislativu s evropskou.

 Na sankce z neoprávněně získaných emisních povolenek sněmovna řekla ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Až sedmdesátiprocentní výnos z neoprávněně nabytých bezplatných povolenek má putovat do státního rozpočtu, zbývající část do rozpočtu příslušného kraje. Příslušný zákon k tomu by mohl začít platit od ledna příštího roku, pokud příslušná norma projde v Parlamentu celým kolem schvalování.

Pokuta bude pro provozovatele mnohonásobně vyšší než cena povolenky. Předloha, která míří do výboru pro životní prostředí, má především sladit českou legislativu s evropskou.

Zákon stanoví výši pokuty za nevrácení neoprávněně přidělené povolenky na 100 eur za kus, zjistila ČTK. Jaká bude celková výše pokut, se podle Ministerstva životního prostředí prý těžko odhaduje. Předpokládá ale, že vzhledem k navrhované výši postihu nebude případů mnoho. Případný celkový příjem pro státní rozpočet a rozpočet krajů může dosáhnout přibližně 26 milionů korun.

Celková hodnota přidělovaných povolenek v Česku činí asi tři miliardy korun pro 360 provozovatelů s přibližně 26 miliony povolenek. Cena jedné se pohybuje kolem 4,5 eura. Tito znečišťovatelé vypouštějí zhruba 70 milionů tun oxidu uhličitého ročně.

Jak uvedla ČTK, provozovatel, který je zařazen do systému obchodování s emisními povolenkami, je může neoprávněně získat, pokud včas neoznámí změnu v provozu zařízení a nepředá ověřené údaje o emisích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…