Návštěva vojáků: Novinář srovnal Nečase s malým a předvádivým exministrem

16.04.2013 10:50

Premiér Petr Nečas o víkendu už po druhé navštívil Afghánistán a české vojáky, kteří tam jsou na misi. To ocenil Matyáš Zrno ve svém článku pro Lidové noviny. Sám totiž působil jako šéf civilní části Provinčního rekonstrukčního týmu. Vzpomněl ale na někdejšího ministra obrany, který vojákům radost nedělal.

 Návštěva vojáků: Novinář srovnal Nečase s malým a předvádivým exministrem
Foto: Vláda
Popisek: Premiér Petr Nečas navštívil české vojáky v Afghánistánu

Vojáci jsou prý rádi, že někdo jede ocenit jejich práci. Přitom podle Zrna průměrný český voják nadává, že je doma nikdo nevítá a že se o nich doma nemluví. Jenže každý voják na něco nadává pořád a ten český není výjimkou.

Nečas nedělá ostudu na rozdíl od jistých politiků…

Vysoká státní návštěva v polních podmínkách navíc vojáky stojí spoustu práce. Ale přesto je to potěší. Nečas prý navíc patří k lidem, kteří misi v Afghánistánu bytostně podporují. A navíc nedělá ostudu na rozdíl od jiných politiků.

„Na rozdíl od jistých politiků, kteří se tak vcítili do pozice ministra obrany (ač původním povoláním lékaři), že přilétali ve špatně padnoucích uniformách (tak malé velikosti totiž armáda nevede) a s pistolí u pasu,“ rýpl si Zrno.

Nechali se vozit po provincii v rozhalené uniformě a slibovali kdeco

Takovýto ministr prý s rozhalenou blůzou klidně jednal třeba s americkými důstojníky, kteří jinak o vzhled vojáků dbají s nesmírnou pečlivostí. Ministr v uniformě pro něj nadměrné velikosti se pak nechal vozit po provincii a sliboval to, co nemohl splnit.

„A pak se nechali vozit po provincii, kde slibovali kdekomu kdeco, co potom nešlo splnit…“ popsal bývalý šéf civilní části PRT.

Nečas se snažil navázat ekonomickou spolupráci. Ale bez úplatků to tam nejde

Naproti tomu Nečas jednal i s prezidentem Hamídem Karzáím. „Premiérova snaha navázat na naše angažmá ekonomickou spoluprací je chvályhodná, byť se to asi moc nepovede,“ myslí si Zrno. Podle něj je totiž nutné bez mrknutí oka podplatit každého. Pokud je to třeba, tak i prezidenta Karzáího či Taliban. Ale na to Česká republika nejspíš nemá „koule“.

Bývalý prezident Václav Klaus kdysi vyznamenal několik veteránů z Afghánistánu za hrdinství v boji a záchranu životů. V novoročním projevu už ale na muže a ženy v uniformách, kteří tráví svátky na armádní misi, nezmínil. Zrno doufá, že by to mohl zlepšit Miloš Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…