„Nechce to někdo zažalovat?“ Vztek kvůli studně. Úředník si řekne 10 000 Kč

12.04.2024 21:05 | Monitoring

S tím, jak se blíží začátek platnosti nového stavebního zákona, začínají majitelé rodinných domů či zahrádkáři trnout při pohledu na novou výši správních poplatků. Některé totiž zdražily i o tisíce procent. „K navýšení přispěla i inflace,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková zdražení správního poplatku za povolení na studnu „přes noc“ o 3233 %. „Razítko“ na studnu nově vyjde na 10 000 korun. A cenovce se nestačí divit rovněž někteří koaliční politici. „Nechce to někdo šikovnej žalovat?“ zhrozil se 1. místopředseda Mladých lidovců nad tím, co prošlo Sněmovnou, poté, co se rozhodl hloubit studnu.

„Nechce to někdo zažalovat?“ Vztek kvůli studně. Úředník si řekne 10 000 Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí
Chystáte se po 1. červenci na vlastní zahradě vyhloubit studnu? Pak musíte počítat s tím, že „razítko“ od úředníků může být klidně dražší než studna samotná. V rámci novely stavebního zákona totiž prošlo Sněmovnou rovněž nemalé zdražení správních poplatků a povolení na studnu vyjde dráž až na 3233 %.

Zatímco dosud majitelé pozemku zaplatili kvůli povolení studny na úřadě správní poplatek ve výši 300 korun, nově je čeká platba ve výši 10.000 korun.

Mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková pro server Blesk.cz uvedla, že ke zdražení správního poplatku z 300 korun na 10.000 korun, ke kterému dojde v noci z 30. června na 1. července, „přispěla i inflace“. „Ke zvýšení správních poplatků se přistoupilo hlavně z důvodu, že jejich výše zůstávala dlouhou řadu let stejná, zatímco významně stoupla administrativní náročnost prováděných úkonů. K navýšení přispěla i inflace,“ vysvětlila.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Dodala, že výše správních poplatků „je odstupňovaná podle složitosti povolované stavby“ a poplatek za povolení studny se takto navýšil kvůli jejich zařazení do kategorie ostatních staveb, v níž jde o plošnou sumu pro všechny tyto stavby.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) tvrdí, že zařazení staveb a studní do kategorie, která vyžaduje složitější povolování, jde za minulou vládou a dle televize CNN Prima News řekl, že jej vyjednala exministryně Klára Dostálová (za ANO) „ještě s požadavkem ministerstva zemědělství“.

Dostálová naopak ukazuje na současnou vládu. „Je to nepochopitelný nárůst. Já jsem nezaznamenala, že by někdy správní poplatky vzrostly o takovou částku v procentech. My jsme správní poplatky neměnili, to se stalo až s novelou z dílny pana ministra Bartoše,“ sdělila podle televize.

Zdražení „razítka“ na studnu zhrozilo i 1. místopředsedu Mladých lidovců Jiřího Baňku, jenž se po zjištění výše poplatku za žádost o novou studnu, kterou se chystá vrtat, tázal, zdali takto vysoký nárůst poplatku za „štempl od úředníků“ nechce „někdo šikovnej žalovat“. „Nárůst 3200 % za štempl od úředníků vám přijde v pohodě? V demokratické zemi?“ nakladl otázku.

Nemile ho také překvapilo zjištění, že vyřídit povolení na studnu může trvat i několik měsíců. „Jak má v tomhle státě vypadat příprava velkých projektů, když pitomá studna je na 6–10 měsíců!“ neskrývá mladý lidovec rozhořčení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Voliči pirátů , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 13.04.2024 9:39:16
musí pochopit že piráti ničemu nerozumí, práce je sprostý slovo,ale umí vymejslet prasárny proti Čechům, Bartoš, Lipavsky, Peksa, Kolaja, Richterová co jméno to zrádce ČR

|  6 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …