„Nechci, abychom na naše území umístili 6200 muslimských ilegálních migrantů!“ Prezident Zeman rozbouřil náměstí

12.06.2017 18:10

Prezident Miloš Zeman svůj první den v Jihočeském kraji zakončil v Kaplici setkáním s občany. Samozřejmě nechyběl dotaz ani na omilostněného nájemného vraha Jiřího Kajínka.

„Nechci, abychom na naše území umístili 6200 muslimských ilegálních migrantů!“ Prezident Zeman rozbouřil náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

„Jak se blíží volby, začnou se rojit politici. U politiků je obtížné smést je do pytle jako včely,“ zmínil Zeman úvodem. Občany vyzval, aby nad kandidátkami přemýšleli a aby se dívali, co je za jednotlivými politickými kandidáty. Do vysoké politiky by pak podle něj měli jít především komunální politici či podnikatelé. „Myslím si, že na kandidátkách by měli být především úspěšní starostové a úspěšní podnikatelé,“ poznamenal. „Když si kandidátky řádně nepřečtete, hrozí, že nám budou vládnout aktivní blbci. A aktivní blbci jsou ti nejhorší, co nás může potkat,“ sdělil. 

Řeč přišla i na Jiřího Kajínka. Důvody k propuštění tohoto doživotně trestaného vězně jsou podle prezidenta dva. „Pochybnosti. Ty jsem nevyjádřil jenom já, ale i například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Druhý důvod je ten, že ten člověk byl ve vězení 23 let, kdy psychologové řekli, že je schopen resocializace. 23 let je dost dlouhý trest. Navíc šlo o podmínečné propuštění, kdy se Kajínek nesmí dopustit žádného trestného činu,“ řekl prezident.

„Co říkáte na to, že Evropská komise zahájila s Českou republikou řízení ohledně nedodržování kvót?“ zeptala se další návštěvnice setkání se Zemanem. „Obávali jsme se migrantů, že přijdou balkánskou cestou. Zatím tady jsou jen ti tranzitní migranti, kteří přes naše území přecházejí do Německa. Ne proto, aby tam pracovali, ale aby tam přebírali vysoké sociální dávky,“ sdělil Zeman. „Jsem proti tomu, abychom na naše území umístili 6 200 muslimských ilegálních migrantů, to jest těch, kteří nepožádali o azyl v první bezpečné zemi,“ dodal. „Znáte pohádku o jezinkách? Jen dva prstíčky tam strčíme... V Africe je připraveno několik dalších milionů lidí, kteří si přejí migrovat,“ podotkl. 

Zeman se pak vyjádřil také k setkání s britskou královnou Alžbětou II., kterou nyní uvidí potřetí. „Těším se na to setkání. Je to symbol stability, je to symbol tradice, ale také symbol nepoddajnosti. Vezměte si, že ještě znala Winstona Churchilla. Zeptám se jí také, jakým způsobem lze dožít 90 let,“ řekl.

„Byl bych pro, aby to těžila státní firma. Víte proč? Kdyby to prováděla soukromá zahraniční firma, hrozí velmi vážné nebezpečí, že zisky budou orientovány do kapes soukromé zahraniční firmy. V případě, že to bude dělat státní firma, bude přínos pro státní rozpočet vyšší,“ vyjádřil se závěrem k těžbě lithia. Byl by však také opatrný, neboť průzkumné vrty nedávají naprosto jasnou představu skutečných zásob. Zároveň se vyjádřil k využití lithia především v elektromobilech a ke své skepsi využití těchto vozů. „Hlavně nedávejte licenci k těžbě lithia Zdeňku Bakalovi,“ podotkl. 

Závěrem se pak podepsal do pamětní knihy, předal prezidentskou stuhu na prapor města a převzal dary od vedení města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …