„Nejsme agenti StB.“ Podnikatelé rozpáleni do běla. Arenberger pod palbou ze všech stran

29.04.2021 17:58

„Nejsme agenti StB,“ píší na svém facebookovém profilu Podnikatelské odbory, které odmítají, aby provozovatelé služeb vedli evidenci kvůli případnému epidemiologickému šetření. Vyjadřují se tak i ke stanovisku Úřadu pro ochranu osobních údajů, který uvádí, že vést takovouto evidenci je nepřípustné.

„Nejsme agenti StB.“ Podnikatelé rozpáleni do běla. Arenberger pod palbou ze všech stran
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

„Úřad pro ochranu osobních údajů dnes napsal: Mimořádným opatřením nově uložená povinnost provozovatelům vést evidenci zákazníků pro potřeby případného epidemiologického šetření bez stanovení konkrétního účelu a dalších parametrů zpracování a naplnění všech zásad ochrany osobních údajů v souladu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů považuje úřad za nepřípustnou,“ citují Podnikatelské odbory slova Úřadu pro ochranu osobních údajů.

„Podnikatelské odbory budou vládě bránit v tom, aby zatahovala živnostníky do svých udavačských akcí. Nejsme agenti StB!“ dodávají na svém facebookovém profilu.

Sdílejí k tomu článek serveru Česká-justice.cz, kde se mimo jiné rozebírá právě komentář Úřadu pro ochranu osobních údajů. „Uložená povinnost provozovatelům služeb vést evidenci zákazníků je nepřípustná bez splnění obecného nařízení o ochraně osobních údajů. Z opatření Ministerstva zdravotnictví však není zřejmý rozsah evidence ani klíčový údaj o zdravotním stavu zákazníků. Evidence má mít zákonný podklad, protože jde o novou právní povinnost živnostníků. Ministerstvo zdravotnictví podle Úřadu nemá zmocnění vydat takové nařízení,“ píše server. 

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18074 lidí
Seznam osobních údajů zákazníků by měli vést maséři, kadeřníci, pedikéři či rekondiční služby od pondělí 3. května 2021. „To, zda klienti splnili povinnost předložení negativních testů, bude podle ministryně financí Aleny Schillerové zpětně kontrolovat hygiena právě na základě jmenného seznamu zákazníků. Hygienici následně jména z evidence porovnají s údaji z odběrových center, kde se dělají testy,“ konstatuje server s tím, že ministerstvo však povinnost evidence zákazníků uložilo bez konkrétních podmínek. 

Podle ÚOOÚ není zřejmé ani to, zda součástí evidence má být i samotný klíčový údaj vypovídající o výsledku testování nebo o jiném právem předvídaném osvědčení o aktuálním zdravotním stavu vstupujícho zákazníka. 

„Podle úřadu nemá navíc Ministerstvo zdravotnictví zmocnění vydat takové opatření. Zákon o covidu-19 (pandemický zákon) sice umožňuje stanovit podmínky provozu tam, kde je narušována integrita kůže,“ konstatuje server Česká-justice.cz.

„Mimořádným opatřením nově uložená povinnost provozovatelům vést evidenci zákazníků pro potřeby případného epidemiologického šetření bez stanovení konkrétního účelu a dalších parametrů zpracování a naplnění všech zásad ochrany osobních údajů v souladu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů, považuje Úřad za nepřípustnou,“ uzavírá pak Úřad svůj komentář k uvalení povinnost evidovat zákazníky od pondělí 3. května 2021.

Lidé na stránkách Podnikatelských odborů nešetří emocemi a kritikou vlády. 

„Jak jsem psal, nejdiktátorštější, nejodpornější a nejhyenističtější vláda v čele s Babišem, Havlíčkem a Hamáčkem od osvobození vlasti v roce 1945! Nelidské, hyenistické kreatury,“ uvedl jeden z uživatelů.

„Arenberger a celá prolhaná vláda je největším příkladem totálního amatérismu a profesionální nezpůsobilosti k vykonávané činnosti,“ píše další.

„V pondělí otevírám a bez omezení! Pro všechny a bez testu! Už mám dost výmyslů této psychopatické vlády!" rozčilovala se i další uživatelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …