Největší krysa už běží. Erik Best znovu rozsekl situaci v ČSSD

12.10.2016 10:33

Bohuslav Sobotka teď už nehraje ani tak o svou politickou pozici, ale zejména o kšefty lidí stojících za ním. Jenže spolustraníkům s jeho čerchmanty podle komentátora Erika Besta brzy dojde trpělivost. Prorokuje proto velkou stranickou rošádu začátkem roku. A v čele vnitrostranické revolty podle něj nebude stát nikdo jiný než „největší z krys“ Milan Chovanec.

 Největší krysa už běží. Erik Best znovu rozsekl situaci v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best

Volební propadák stále ještě nejsilnější parlamentní strany ČSSD v krajských volbách podle komentátora Erika Besta nemůže skončit tak, jak by skončil ve standardní straně – tedy odstoupením neúspěšného předsedy. ČSSD totiž podle něj dávno není jen stranou, ale současně obchodní společností. A teď už jde prý hlavně o to, zajistit potřebné obchody.

Komentátor amerického původu Erik Best se ve svých textech zaměřuje na propojování politiky a největšího byznysu v České republice. Právě on nejčastěji v souvislosti s premiérem Bohuslavem Sobotkou zmiňuje jméno Radka Pokorného, Sobotkova někdejšího spolužáka a dnes jednoho z nejvlivnějších advokátů v zemi.

Po volbách Best pro ParlamentníListy.cz uvedl zcela otevřeně: „To, že šéf ČSSD zůstává ve funkci, není politické rozhodnutí. ČSSD má jiné důvody, proč chce, aby Sobotka zůstal ve vedení. Vidím to tak, že důvody jsou komerční a důvody, které se týkají potenciální kriminální činnosti.“ Pak ještě upřesnil, že důvody Sobotkova setrvávání podle něj souvisí i s reorganizací policie.

Anketa

Má pravdu MUDr. Jan Hnízdil, když tvrdí, že do politiky chodí hlavně psychopati, placení finančními skupinami?

97%
3%
hlasovalo: 6604 lidí

CELÝ TEXT ZDE

A Best pokračoval: „Nějakou dobu už o ČSSD mluvím jako o ČSSD, a. s. To znamená, že je to uskupení politiků, médií a podniků, které mají komerční zájmy od ČEZ přes Energetický a průmyslový holding po SkyToll.“ Podle Besta samozřejmě v této společnosti nefigurují všichni sociální demokraté, dokonce ani ne všechny stranické špičky. „Na druhé straně věřím, že součástí toho uskupení je Miroslav Kalousek,“ dodal.

Politici v ČSSD podle něj budou tyto obchodní zájmy části svého vedení akceptovat, dokud je nebude příliš ohrožovat. „Čím dál se to bude vyvíjet, tím méně ochotní budou ostatní členové ČSSD, kteří nejsou součástí této skupiny. Z toho může být v rámci ČSSD velké rozštěpení,“ dodal s tím, že je jen otázkou času, než si straníci uvědomí, že strana se musí chovat jako politická strana, ne jako obchodní společnost.

Později vyjádřil názor, že ČSSD bude chtít tyto věci vyřídit ještě před tím, než se v březnu bude konat stranický sjezd. Prát na něm špinavé prádlo před veřejností půl roku před volbami totiž není příliš prozíravé. Očekává proto, že k odstranění Sobotky může dojít začátkem roku.

To následně rozvedl ve svém pravidelném komentáři na blogu The Fleet Sheet. Ten prezentoval jako telefonní rozhovor Bohuslava Sobotky s Angelou Merkelovou. Premiér v něm spolkové kancléřce popíše, jaká všechna její přání splnil (podporovat migraci, bojovat za německou koncepci evropského průmyslu, rozeštvávat Visegrád), ale čeští voliči to odmítají pochopit, proto nezbytně potřebuje, „abyste mě odsud dostala“. Pak vyjádří přání ujmout se nějaké funkce v Bruselu a zakončuje v duchu Bestových prognóz vývoje: „Musí to být v lednu nebo v únoru, nemám moc času.“

TEXT NA BESTOVĚ BLOGU

Zbývá ještě poslední otázka, kdo stranickou revoluci proti Sobotkovi povede. A na ni Best odpověděl ve středu ráno na svém facebooku. Situaci v ČSSD tam popsal takto: „Z těch cupitajících krys je největší Milan Chovanec. Teď už trojnásobný zrádce chce zpátky k Zemanovi. Ponese na náměstí proti Sobotkovi šibenice?“

Facebook Erika Besta:

Z těch cupitajících krys je největší Milan Chovanec. Teď už trojnásobný zrádce chce zpátky k Zemanovi. Ponese na náměstí proti Sobotkovi šibenice?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…