„Nekuřáci, kde jste?“ Hospody hlásí velké problémy

03.07.2017 10:51

Protikuřácký zákon je doslova černou můrou hospodských. Ti po měsíci hlásí až poloviční úbytek návštěvníků. Jak uvádí MF Dnes, například na jedné z jablunkovských hospod visí nápis: „Nekuřáci, kde jste?“

„Nekuřáci, kde jste?“ Hospody hlásí velké problémy
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Podnikatelé se navíc obávají zimy, kdy bude postávání před hospodami ještě víc nepohodlné. „Budeme mít zimní zahrádku,“ říká majitel hospůdky U lípy v Ústí nad Labem-Střekově Vlastimil Žáček. Chystá se tak koupit vyhřívací lampy. Již nyní se mu totiž snížila o taková tři procenta výtoč piva. 

Petr Hala ze skotského baru Šedý pes v Praze 5 si pro změnu stěžuje na to, že zmizeli štamgasti s doutníky a dýmkami, kteří si dávali i dražší alkohol.  

Někteří restauratéři si pak se zákazem kouření hlavu nelámou jako například v Pardubicích, kde strážníci museli řešit stížnost na nedodržování kuřáckého zákona v herně. Častěji však strážníci řeší stížnosti na nepořádek před restauracemi a na rušení nočního klidu. 

V této situaci pak stojí proti nim i leckde schválené vyhlášky o zákazu pití na veřejnosti. Ty však byly původně namířené jen proti bezdomovcům s krabicovým vínem. Nově však mohou platit i pro kuřáky stojící s půllitry před hospodou. 

Pro hospodské je tak nejjednodušší požádat o povolení provozovat venkovní zahrádku, kde se popíjet smí. A pohled na zahrádky se mění i v místech, kde je dříve nechtěli, aby nezabíraly místo na chodníku. 

Někteří hostinští se pak ještě snaží obejít zákaz kouření tím, že hospodu přemění na klub nebo na dveře přibijí ceduli uzavřená společnost. „Publicista a producent Jakub Horák podle Českého rozhlasu přišel s originálním nápadem otevřít podnik, kde by se permanentně natáčel ‚filmový dokument o kuřácích‘ a díky této umělecké licenci by se tam smělo normálně kouřit,“ uzavírá nápady Čechů MF Dnes. 

Problém totiž je i v tom, že kuřácké pauzy venku občas hosté využijí k útěku bez placení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…