„Nemobilizujeme, jenom cvičíme. Nic se nechystá.“ Pak se Řehka rozpovídal...

12.04.2023 21:56 | Ze sítí

Armáda chystá nácvik odvodů, podle jejího velení jde o běžnou praxi, vedení lékařských organizací ale zpráva zaskočila. Jak se má česká společnost podílet na obraně státu. Náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka v pořadu Interview ČT24 zdůrazňoval, že se Česko na mobilizaci nechystá. „Ve cvičení jsou nové prvky, ale v zásadě to není nic nového,“ prohlásil k odvodovému řízení.

„Nemobilizujeme, jenom cvičíme. Nic se nechystá.“ Pak se Řehka rozpovídal...
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jmenování brigádního generála Ing. Karla Řehky, ředitele sekce logistiky Ministerstva obrany, do hodnosti generálmajora

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11600 lidí
V květnu má proběhnout mobilizační cvičení, má zjistit, jak je armáda připravena na případnou částečnou či výběrovou mobilizaci občanů.

Ve společnosti však panují kvůli armádnímu odvodovému cvičení obavy, že se Česko chystá k něčemu, co se označuje jako mobilizace. K těmto obávám Řehka uvádí: „Ne, to rozhodně nic takového neznamená. Znamená to, že armáda cvičí.“

„Troufám si říct, odhaduji, že občané od nás očekávají, že cvičíme a že se připravujeme na krizové situace. Koneckonců to je to, za co si nás občané platí. Takže stejně jako nacvičujeme různé bojové situace, tak se samozřejmě musíme připravovat i na krizové řízení, třeba i v krizových stavech včetně třeba i těch mobilizačních věcí. Rozhodně to neznamená, že by se něco chystalo,“ zdůrazňuje v Interview ČT24 Řehka, že nejde o nic výjimečného.

„Rozhodně to neznamená, že by se něco chystalo. To cvičení probíhá každoročně posledních devět let v řadě, předtím probíhalo spíš sporadicky. Ve cvičení jsou nové prvky, ale v zásadě to není nic nového,“ uvedl. Po vyzvání o bližší specifikaci novinek generál Řehka doplnil: „Jedna z dílčích věcí, která se nacvičuje, je v případě přijetí osob v krizových stavech, jako je stav ohrožení státu, kdy může docházet k výběrovému doplňování některých vojenských útvarů nebo případně při nějaké mobilizaci, ať už částečné nebo úplné ve válečném stavu. Jedna z těch věcí je odvodní řízení,“ přiblížil.

„To prostě armáda musí být schopna dělat a musí být schopna to dělat v součinnosti s místní samosprávou, s krajskými úřady a případně s obcemi s rozšířenou působností, abychom byli schopni v těch krizových situacích jako reagovat a věděli, co se vlastně má dělat, tak to musíme pravidelně procvičovat,“ dodal Řehka a opět kladl důraz na to, že se tak dělo i v minulosti, akorát rozdělené v jednotlivých krajích, kde to mají na starosti krajská vojenská velitelství. Nyní bude cvičení probíhat ve všech krajích současně.

„Cílem je prověřit krajská vojenská velitelství, zda jsou schopná činnost koordinovat dohromady,“ poznamenal ke cvičení odvodů obyvatelstva, které vláda může vyhlásit v době ohrožení státu či válečného stavu.

Armáda také chce, aby u tohoto cvičení byli přítomni alespoň někteří civilní lékaři. Lékařské organizace zaskočil e-mail, v němž armáda vyzývá kraje, aby vyzvaly civilní lékaře, aby se účastnili toho cvičení jako hosté a zjistili, o co se jedná, a případně své zkušenosti předali.

Šéf České lékařské komory prohlásil, že o něčem takovém slyší poprvé, a připomněl, že prezenční vojenská služba je zrušena už téměř dvacet let.

Podle Řehky ale nejde o žádné novinky: „Vždy záleží na situaci, někde se lékaři mohli účastnit a někde ne. Není to novum. I v minulosti jsme ve cvičeních kraje oslovovali a tyto možnosti jsme nabízeli. Je to samozřejmě nabídka, armáda nemá v mírovém stavu lékařům co přikazovat a ani to nedělá,“ uvedl, že civilní lékaři nemají povinnost na tuto výzvu armády reagovat. „To nikdo netvrdí a ani nikdy netvrdil,“ podotkl.

Zároveň připustil slabiny v komunikaci ze strany armády, kvůli které lékařské organizace nevěděly přesně, o co jde. „Komunikace vždy může být lepší, nikdy není ideální. My se snažíme, aby byla co nejblíže ideálu. Cvičení má být až za měsíc, to znamená, že teď chodit ven a aktivně vysvětlovat něco, co bude za více než měsíc, prostě není běžná praxe,“ řekl náčelník generálního štábu, že bylo v plánu cvičení komunikovat, ale ne s až tak velkým předstihem.

Řehka, který velmi často hovoří o tom, že obrana České republiky není pouze záležitost její profesionální armády, zdůraznil nutnost zapojit občany do obrany státu. „Ta změna toho myšlení v oblasti bezpečnosti je dneska to, že si už připouštíme, že konflikt nějaké větší intenzity, většího rozsahu, který může trvat i déle, i v Evropě hrozí. Vidíme to na Ukrajině. A je potřeba se na to chystat, a to se tu prostě nedělo.

Samozřejmě pokud k tomu dojde, nemám křišťálovou kouli, jak by se ten konflikt vyvíjel, ale dá se předpokládat, že malá profesionální armáda by na to nestačila. Obrana země i ze zákona i podle patných plánů, jako je ústřední plán obrany státu, který je schvalován vládou, nepočítá s tím, že je to jenom armáda, ale naopak počítá se zapojením všech resortů a celé společnosti.

A pravda je, že jako Česká armáda bychom v souladu s aliančními plány vysílali nějaké prvky armády někam bojovat a podporovat bojové operace, a zároveň bychom tu museli zajistit velmi bezpečné prostředí a důležitý tranzitní koridor a zázemí. To vše bychom museli dělat. Těch úkolů by byla celá spousta a k tomu bychom samozřejmě v nějaké fázi museli sahat jak už do lidských rezerv, tak do materiálních tohoto státu,“ sdělil generál Karel Řehka k nutnosti podpory občanů.

Znovu odmítl, že by se v případě černého scénáře ohledně konfliktu NATO a Ruska mimo území Česka konala mobilizace ve stylu roku 1938. „To rozhodně ne. V první řadě máme vycvičené vojáky, aby první čelili tomu problému, další v řadě jsou aktivní zálohy, což jsou vycvičení lidé a dobrovolníci,“ zmínil Řehka, že pak záleží na samotném vývoji konfliktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podle Řehky civilní lékaři nemají povinnost na tuto výzvu armády reagovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserutin , 12.04.2023 23:29:03
ale bude jasné, kdo jde se systémem a kdo ne. A já dám krk na to, že ti, kteří se systémem nejdou, popeláší do války jako první.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ať zvolíte do Bruselu kohokoliv, neovlivní nic. Hoffman vidí slib, na který volič čeká

18:29 Ať zvolíte do Bruselu kohokoliv, neovlivní nic. Hoffman vidí slib, na který volič čeká

POHLED IVANA HOFFMANA Máme před volbami, tedy čas úderných hesel po nárožích a billboardech. Ivan Ho…