Nizozemský premiér dal pokyn k pozastavení pátrání po ostatcích

07.08.2014 6:40

Nizozemský premiér Mark Rutte dal pokyn k pozastavení pátrání po zbývajících ostatcích obětí havarovaného malajsijského letounu na východě Ukrajiny. Rutte podle agentury AP řekl, že pokračování v hledání je příliš nebezpečné. V blízkosti trosek letadla totiž pokračují boje mezi ukrajinskými vojáky a proruskými povstalci.

 Nizozemský premiér dal pokyn k pozastavení pátrání po ostatcích
Foto: tan
Popisek: Pád malajského letadla

Nizozemský ministerský předseda včera na tiskové konferenci v Haagu ocenil dosavadní úsilí záchranářů a slíbil rodinám obětí, že hledání bude pokračovat někdy v budoucnu, až bude situace stabilnější.

"Bezpečnostní situace na východní Ukrajině a v místě dopadu letu MH17 se každým dnem zhoršuje," prohlásil Rutte. Experti tak podle něj nemohou dělat svou práci a pokračování operace za těchto podmínek nemá smysl.

Tým už ale mnoho ostatků nenašel

Malajsijský boeing letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se 17. července zřítil u obce Hrabove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Zemřelo všech 298 lidí na palubě, z toho 196 Nizozemců. Rakve s ostatky velké většiny z nich už dorazily do Nizozemska. Z údajného sestřelení stroje se navzájem obviňují ukrajinské úřady a proruští separatisté.

V oblasti dopadu letounu pracovalo v uplynulých dnech kolem 70 expertů z Nizozemska, Austrálie a Malajsie. Jejich úkolem bylo shromáždit zbývající těla obětí. Tým už ale mnoho ostatků lidských těl nenašel a podle Rutteho v tomto ohledu místní týmy, včetně 800 dobrovolníků, ve dnech po katastrofě odvedly lepší práci, než se dosud předpokládalo.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…