"Nutili premiéra, aby to tomu zlému Zemanovi nandal." Ovčáček udeřil na Sobotkovy poradce

30.11.2015 17:25

Hostem pořadu Interview Plus na Českém rozhlase Plus byl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Mluvil o své funkci mluvčího, o premiéru Sobotkovi a dostalo se i na tajuplný článek Ferdinanda Peroutky, za jehož nalezení nabídl prezident Miloš Zeman odměnu 100 tisíc korun.

"Nutili premiéra, aby to tomu zlému Zemanovi nandal." Ovčáček udeřil na Sobotkovy poradce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelná tisková konference mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka tentokráte ze znovuotevřeného kinosálu na Pražském hradě

Vztah mezi premiérem Sobotkou a prezidentem Zemanem je podle mluvčího hlavy státu Jiřího Ovčáčka profesionální, a to, co si pánové vzájemně řekli skrze média během oslav 17. listopadu, se podle něj již řešit nebude. „Pokud jde o věc, tedy téma, tak samozřejmě ta polemika bude pokračovat,“ dodal Ovčáček.

„To, co jsem napsal na Twitter, bylo parafrází projevu pana prezidenta na Albertově 17. listopadu 2015,“ komentoval mluvčí své vyjádření o Sobotkovi a jeho funkci jako hlasu médií. „Já vždycky vycházím z názorového rámce pana prezidenta a někdy jsem ostřejší, vždy po domluvě s panem prezidentem, a někdy jsem jemnější,“ řekl Ovčáček a dodal, že vždy svými vyjádřeními riskuje a nesmí tento rámec překročit.

„Pan premiér učinil tu věc, že nejenom že zahájil promyšleně a plánovitě... útok na prezidenta republiky,“ řekl Ovčáček a poznamenal, že je zvláštní, když „levicový premiér poskytuje svoje vyjádření pomocí pravicového tisku“.

„Politik si vždycky může vybrat,“ řekl Ovčáček na otázku, zda Sobotka není náhodou hlasem určité části národa a opět zopakoval, že se Sobotka stal hlasem médií. „Já nikoho nebudu takovýmhle způsobem kádrovat,“ poznamenal mluvčí na výtku, zda podle něj Sobotkovi příznivci nejsou národem.

Následně se rozmluvil o skupině Visegrádské čtyřky, která je podle něj „mimořádně ohrožena“. „My jsme se hrozně rozčilovali, když Polsko navzdory svým proklamacím učinilo něco jiného ve věci kvót,“ poznamenal a dodal, že my nyní postupujeme stejně jako Polsko. Důležitá je podle něj i solidarita s našimi vlastními sousedy a konzistence v názorech a prohlášeních, moderátor jej následně vrátil k tématu Ovčáčkova tweetu o Sobotkovi.

K útoku na prezidenta Sobotku "dokopali" jeho poradci, udeřil Ovčáček

„Co je zásadní a smutné je, že poradci pana premiéra veřejně prohlašují, že oni ho k tomu dokopali,“ řekl Ovčáček a na otázku, kdo to tvrdí, odpověděl „Stačí si přečíst Hospodářské noviny a vyjádření Oty Novotného, poukaz na Vladimíra Špidlu, Tomáše Prouzu, jak nutili premiéra, aby to konečně tomu zlému Zemanovi nandal.“ Zároveň uvedl, že se z jeho strany rozhodně nejednalo o nálepku pro premiéra. „Přece není normální, aby premiér této země prostřednictvím jednoho periodika takovým způsoběm útočil na prezidenta republiky,“ řekl Ovčáček a dodal, že věděl že to Sobotka udělá, už ve chvíli kdy uctil se Zemanem památku obětí teroristických útoků v Paříži.

Ovčáček je na Twitteru ostřejší podle svých slov proto, že přímo volený prezident je ve zcela jiné situaci než ten volený parlamentem. „Jsou to stanoviska, která vycházejí z názoru pana prezidenta a já je intepretuji,“ tvrdí mluvčí s tím, že prezidenta musí i bránit. „Jsem vojákem v první linii, kde se střílí. A když jste v první linii, kde se střílí, tak musíte střílet také a já tak činím a činit budu.“

Společnost prý polarizují média

„Určitě ne, určitě ne,“ řekl mluvčí na otázku, zda nejsou jeho vyjádření spíše přiléváním oleje do ohně. „Já vždycky říkám, že toho 17. listopadu 2015 se zvedla písečná bouře a když skončila, tak vidíte, kdo kde stojí a co si myslí,“ řekl Ovčáček a dodal, že v žádném případě veřejnost nerozděluje. Podle něj společnost polarizují média tím, že podporují konkrétní politiky vůči jiným.

Moderátor se jej následně zeptal, jestli Zeman věděl již dříve o existenci Martina Konvičky, což se v médiích nyní propírá. „V červnu nereagoval na pana Konvičku,“ tvrdí Ovčáček, pak mu je však předložena reakce prezidenta Zemana na otázku ohledně Martina Konvičky, která mu byla položena v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Na to Ovčáček zareagoval, že samozřejmě stojí za panem prezidentem. „V každém případě já jsem to řekl v jedné diskuzi pro jeden týdeník. Pan prezident svou účastí delegitimizuje taková hnutí. Jestli někdo napomáhá nárůstu extremismu, tak jsou to politici, kteří odmítají slyšet to, co říká veřejnost.“

Na otázku proč se Zeman postavil 17. listopadu na Albertově na pódiu vedle představitelů „extrémistické islamofobní strany“, odpověděl Ovčáček, že ke Konvičkovu obvinění došlo až den poté. „Upřímně řečeno, pane redaktore, jak pan prezident, tak já jsme vůbec nezkoumali výroky pana Konvičky, protože to je člověk, který nebyl středem nějaké pozornosti, ale o něj vůbec nešlo,“ vysvětlil Ovčáček. „Já si myslím, že pana prezidenta především mrzí, že vedle něj nestál pan premiér,“ dodal na otázku, zda by si prezident stoupnul například vedle pana Vandase, který vede DSSS, jež je zmíněná ve stejné zprávě BIS jako Blok proti islámu. „Pan Vandas je absolutně nepřijatelnou osobou a celá jeho strana, všichni to vědí. Pokud se jedná o pana Konvičku, on je obětí svých vlastních výroků.“

Na závěr rozhovoru přišla i zmínka Peroutkova "neexistujícího článku". „To tvrdíte vy, že ten článek neexistuje,“ řekl Ovčáček. Zároveň dodal, že se prezident již omluvil za to, že článek nenašel, omlouvat se za to, že si jej vymyslel, však nebude a podotkl, že existovaly dvě verze časopisu Přítomnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…