„Občanská válka v Evropě.“ Musk po útoku na Izrael. Jde po něm hlavoun EU

11.10.2023 12:20

Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton si v úterý dopisoval se šéfem sociální sítě X Elonem Muskem. Hrozil mu, že jestli nebude spolupracovat s evropskými vyšetřovacími orgány a mazat „nelegální obsah“, evropské orgány si na něj posvítí. Miliardář mu odpověděl po svém. A navíc vyjádřil názor, že kontinent, jemuž pan Breton komisařuje, stejně směřuje k občanské válce.

„Občanská válka v Evropě.“ Musk po útoku na Izrael. Jde po něm hlavoun EU
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Francouzský eurokomisař Thierry Breton, řešící v komisi Ursuly von der Leyenové agendu vnitřního obchodu, si do svého portfolia bere i digitální sítě. Proto nyní, po teroristických útocích na Izrael, právě tento komisař napsal dopis šéfovi sociálně sítě X Elonu Muskovi.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29501 lidí

„Máme informace, že po teroristických útocích na Izrael je vaše síť využívána k rozsévání dezinformací a nelegálního obsahu po Evropské unii,“ začal své psaní.

„Dovolte mi připomenout, že náš zákon o digitálních službách ukládá velmi přesně vymezené povinnosti pro moderování obsahu na sociálních sítích,“ pokračoval komisař.

Stěžoval si, že na bývalém twitteru se šíří ve spojení s informacemi z Izraele obrázky z nesouvisejících konfliktů či dokonce záběry z videoher.

„Vzhledem k naléhavosti situace očekávám, že budete v kontaktu s Europolem a dalšími příslušnými orgány a bude zajištěno, že na jejich žádosti budete rychle reagovat,“ vyzval komisař.

„Vyzývám vás, abyste zajistil rychlou, přesnou a úplnou odpověď na tento požadavek do 24 hodin. Vaše odpověď bude zahrnuta do hodnocení vašeho souladu se zákonem o digitálně službě,“ rozloučil se.

 

 

Dopis zveřejnil na svém účtu na síti X. Tam se také o necelé dvě hodiny později objevila odpověď na dopis od Elona Muska.

Reakce přišla až poté, co provozovatel sítě X vyzval všechny uživatele, aby ctili zásadu, že síť X má informovat, nikoliv šířit nesmysly, a popsal jim, jaké nástroje sociální síť sama používá na odhalování falešného obsahu.

Pak odepsal na bruselské komisařství vnitřního obchodu:

„Naší politikou je otevřenost a transparentnost, což je přístup, který, pokud vím, EU podporuje,“ napsal Bretonovi a vyzval jej, ať mu takto veřejně ukážou konkrétní příklady, kdy došlo k porušení pravidel, ať se s hodnocením může seznámit i veřejnost. Za to panu komisaři, v jeho rodné francouzštině, pěkně poděkoval.

Místo příkladů mu o další dvě hodiny později přišel další tweet komisaře Bretona, navazující na tón dopisu. „Vy si jste dobře vědom reportů, které vám uživatelé, a rovněž úřady, zasílají ohledně falešného obsahu a glorifikace násilí na vaší síti,“ napsal podnikateli.

„Je na vás, abyste ukázal vedle slov také činy,“ dodal.

„Můj tým je vám stále k dispozici, aby vám pomohl s dodržováním zákona o digitálních službách. Ten budeme i nadále přísně vymáhat,“ ujistil.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Občanská válka v Evropě. Neodvratně

Obviňovat Elona Muska z nezájmu o evropské dění po sobotních útocích na Izrael ale úplně nejde. Miliardář se pustil do debaty o budoucnosti Evropy, kterou nevidí nijak optimisticky.

Zapojil se do debaty pod příspěvkem britského satirika a komentátora ruského původu Konstantina Kisina, který dal za pravdu názorům, že Evropa páchá sebevraždu.

„Když vidíte tisíce lidí, kteří oslavují znásilňování a vraždění páchané zakázanou teroristickou organizací, když vidíte, jak policie ve velkých evropských městech jen stojí a přihlíží, víte, že je to špatně.“

A dodává, že s „importem“ tisíců dalších podobně smýšlejících lidí se situace dál zhoršuje.

„Odmítáme rozumnou migrační politiku, která by otevřela dveře lidem s blízkými kulturními hodnotami. Místo toho jsme otevřeli hranici každému, kdo je ochoten nastoupit na loď a démonizovali jsme každého politika, který se tomu postavil,“ napsal a Elona Muska tím evidentně zaujal.

Jeho reakce byla stručná a lapidární: „Jestli budou současné trendy pokračovat, je v Evropě neodvratná občanská válka.“

 

 

Tomu ale satirik moc nevěří: „Válka znamená, že kromě útočníků musíte mít taky obránce. Podle současného vývoje moc nevěřím, že něco takového nastane,“ dodal.

Není to rozhodně Muskova první glosa k tématu současných společenských bojů a tenzí. Minulý týden zase na síti X poznamenal, že „dnešní souboj není mezi levicí a pravicí. Je mezi zastánci lidskosti a zastánci vyhynutí. V anglickém originále proti slovu humanist použil slovo „extinctionist“, odkazující ke hnutí Extinction Rebellion, ale současně v překladu znamená „zastánci vyhynutí“.

Když v sobotu 7. 10. došlo k útoku na Izrael, Musk tweetoval: „Je mi líto, co se děje v Izraeli. Doufám, že tam jednou zavládne mír.“

Pak tamtéž položil řečnickou otázku: Co může porazit nenávist?

 

 

Diskutující nechal nad tímto tématem rozjímat a diskutovat až do neděle.

A pak odpověděl: „Buďte silnější než ti, kteří vás nenávidí. Pak vás nebudou moci zničit. A pak byste jim měli odpustit,“ uzavřel miliardář Musk.

A o dalších pár hodin později se na jeho síti objevilo: „Kdo začne nenávidět, ten prohrál.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Re: Ten člověk, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJeef , 11.10.2023 16:45:51
Myslím tím ten Musk,je pro mne bílá vrána! Všechno co říká a dělá má smysl a tím je vyjímečný. Kdyby nebyl miliardář, asi bychom o něm nevěděli. Dej Bůh zdraví! PANE Musk!

|  13 |  0

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…