„Obrovské selhání!“ bičuje novinář Babiše. Lockdown prý pokazí Češi sami

21.10.2020 22:31

Novinář Viliam Buchert se zamýšlí nad současnou neutěšenou situací v souvislosti s pandemií koronaviru, kdy má Česká republika největší denní nárůst nakažených v Evropě. Podle něj za to může špatná práce vlády Andreje Babiše. „Není pro to žádná omluva. Je to obrovské selhání,“ má jasno Buchert. Boj s pandemií podle něj ale kazí také typická česká vlastnost, kterou je „naprostý nedostatek důvěry a respektu k autoritám“.

„Obrovské selhání!“ bičuje novinář Babiše. Lockdown prý pokazí Češi sami
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Buchert ze současné situace viní zejména vládu v čele s Andrejem Babišem, který ještě v létě koronavirus bagatelizoval a odjel na zahraniční dovolenou. „V době, kdy v létě vláda vyzývala lidi k zodpovědnosti a k tomu, aby kvůli koronaviru moc necestovali do zahraničí, odjel premiér Andrej Babiš na dovolenou do Řecka a jeho manželka Monika byla v Chorvatsku,“ připomíná Buchert, podle kterého vláda od té doby jedná chaoticky a nepřipravila dostatečná opatření před druhou vlnu pandemie.

Anketa

Máte důvěru ke zpravodajství a publicistice ČT?

6%
94%
hlasovalo: 24424 lidí
„Teď ten samý Babiš oznámil, že nastává opět takzvaný lockdown, tedy mohutné restrikce omezující život v Česku,“ srovnává Buchert, kterému vadí také názorová nejednotnost ve veřejném prostoru. „Na koronavirovou pandemii existují nejrůznější názory. Například v Česku se k ní už vyjádřili skoro všichni, kteří mají titul MUDr. nebo se honosí nějakým tím titulem před jménem. Někdo se kloní k velmi přísným omezením života, další volají v rámci udržení svobody po volnějším režimu. Na rozdíl od některých jiných zemí se nám ale nepodařilo nákazu zastavit, naopak patříme dnes mezi lůzry,“ štve Bucherta, jak píše v komentáři na webu časopisu Reflex.

Podle něj krutě doplácíme na oblíbené české švejkování a nedostatek zodpovědnosti k ostatním. „Pozorujeme u toho i obvyklý český problém. Tím je naprostý nedostatek důvěry a respektu k autoritám. V zemi zoufale chybí někdo, kdo by vystupoval zcela konzistentně a jednoduše by lidem dokázal vysvětlovat, co a jak dělat. A aby mu to lidé i dlouhodobě věřili,“ všímá si Buchert a znovu obrací kritiku na vládu.

„Vláda, úřady a příslušné instituce nedokázaly ochránit rizikovou skupinu seniorů v domovech důchodců či v jiných zařízeních, kde o ně pečují. Tisíce lidí na koronavirus nebo v jeho důsledku zemřou. Není pro to žádná omluva. Je to obrovské selhání. Politici, kteří by měli mít v popisu práce držet národ v klidu, lidi od března spíše straší, jednali absurdně, protože svá prohlášení a nařízení měnili nejenom ze dne na den, ale dokonce z hodiny na hodinu. Jednali chaoticky,“ má jasno Buchert.

Nepomohla podle něj ani výměna ve vedení resortu zdravotnictví. „Výměna želé-ministra Adama Vojtěcha za rádoby přísného plukovníka epidemiologa Romana Prymulu zjevně nepomohla. O premiéru Babišovi se ani nemusíme bavit, protože ten tvrdil, jak covid-19 perfektně zvládáme a že za vše přebírá osobní zodpovědnost. Pokud ano, měl by rezignovat. Jenže on vyhlásil ve středu po poledni další lockdown,“ je rozezlený novinář.

Lockdown navíc podle něj provázejí chyby, protože mnoho rozhodnutí není podloženo objektivními daty. „Proč se zavíraly základní školy, když děti nejsou podle žádných dostupných dat přenašeči nákazy? Vznikl tím obrovský problém, kdy musely zejména matky opět zůstat doma. Dotýká se to i mnoha zdravotních sester, bez kterých se teď našponovaný zdravotnický systém neobejde. A pokud začne kolabovat zdravotní systém, tak jsme v průšvihu, který jsme po desetiletí nezažili,“ varuje Buchert.

Navíc taková opatření nejen že přicházejí pozdě, ale navíc ani nemají smysl, pokud je všichni nechtějí dodržovat. „Každý je dnes chytrý, ale je jasné, že kdybychom zatáhli za brzdu dříve (v srpnu, začátkem září), nevznikl by dnes tak velký problém. Snad to někdy pochopí i Institut Václava Klause, stomatolog Roman Šmucler, genetička Soňa Peková a další,“ doufá Buchert.

„Lockdown má smysl pouze tehdy, když se přijatá nařízení budou dodržovat. A to někteří lidé zjevně dělat nechtějí. Je v tom kus ješitnosti, ale především nedostatek zodpovědnosti k ostatním. Ne každý je totiž zdravý a silný, aby případný nápor nemoci vydržel. Stát vyhlášené restrikce dokonce ani neumí vymáhat. Nebo nechce vymáhat. Příklad z nedělní násilné demonstrace na pražském Staroměstském náměstí je toho odstrašujícím příkladem. Zatímco policie v Bavorsku, v Belgii či na Tchaj-wanu občany, kteří nařízení nedodržují, pokutuje, u nás se všem jen domlouvá, domlouvá a domlouvá,“ nechápe Buchert přístup českých autorit.

Buchert na závěr shrnuje svoje přesvědčení, že lockdown přišel pozdě. „Přišel zejména kvůli tomu, že situaci vláda podcenila. I mnoho dalších lidí situaci podcenilo. Nezbývá se proto ptát: budeme v tomto módu pokračovat dál? Budeme dál nezodpovědní a málo obezřetní? Budeme se tak chovat i při další možné vlně koronaviru? I na Vánoce? Nebo i příští rok na jaře? Pak pánbůh s námi,“ nevidí Buchert budoucnost příliš pozitivně.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…