„Okamžitě zamkněte třídy!“ Česká vychovatelka popisuje dramatické situace, které zažila v novozélandské škole po teroristickém útoku. Ve třídě plné dětí

15.03.2019 13:51

Eva Batrlová pracuje jako vychovatelka ve škole ve městě Christchurch, kde došlo k masakru - k teroristickému útoku, při kterém zemřelo takřka 50 lidí. Když přišla do práce, dostala přísný pokyn zavřít třídu a nepouštět dovnitř k dětem vůbec nikoho. Ani rodiče dětí pobývajících ve třídě, protože nebylo jisté, zda některý z rodičů není s teroristy spolčen. Přinášíme vám další podrobnosti.

„Okamžitě zamkněte třídy!“ Česká vychovatelka popisuje dramatické situace, které zažila v novozélandské škole po teroristickém útoku. Ve třídě plné dětí
Foto: Screen:Regionalnitelevize.cz
Popisek: Eva Batrlová Kašparová s manželem.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová označila dnešní den za jeden z nejčernějších dnů v historii Nového Zélandu. Ve městě Christchurch došlo k teroristickému útoku na dvě mešity. Útočníci postříleli takřka 50 lidí, dalších 40 osob bylo zraněno. Jeden z organizátorů útoku oznámil na sociálních sítích, že svůj šílený čin bere jako odplatu za teroristické útoky muslimských radikálů v Evropě.

Regionální televize přinesla rozhovor s Češkou Evou Batrlovou Kašparovou, která žije se svým manželem a dětmi právě ve městě Christchurch. Ta tak mohla blíže popsat, co se dělo.

„Přímo ve škole to probíhalo tak, že po mém příchodu do školy jsem uslyšela recepční, která hlasitě do telefonu vykřikla: ‚Okamžitě zamkněte třídy‘, což je pokyn v případě teroristického útoku. A znamená to, že třídy musí být zavřené, zamčené a děti musí být schovány za lavicemi. A pokud je to možné, tak musí být zatemněno nebo zhasnuto, aby případný útočník neviděl žádného člověka v té třídě. A musí se vyčkat dalších pokynů,“ prozradila vychovatelka.

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí
Úřady na Novém Zélandu pořádají pravidelná cvičení. Batrlová prozradila, že její škola zrovna před týdnem pořádala cvičení na obranu před teroristickým útokem. To, co si žáci jednoho dne cvičili, o týden později využili ve skutečné akci.

Při jízdě do práce se přihnala policejní auta, která zablokovala křižovatku, policisté vytahovali zátarasy, přijela sanitka. Na první pohled to vypadalo velmi chaoticky, ale ta situace byla skvěle zvládnutá,“ popisovala paní vychovatelka s tím, že sama jela do práce kolem jedné z mešit, kde se střílelo. Učitelé dostávali pokyny přes mobilní telefon. Jeden z pokynů také zněl, že do zamčených tříd nesmí být puštěni ani rodiče, protože nebylo jisté, zda některý z rodičů nespolupracuje s teroristy.

Aby mohly být třídy uzavřeny, je zde k dispozici voda, drobné občerstvení a sáčky, které je možné využit na vykonání potřeby. Ani v případě, že by děti potřebovaly na toaletu, nesmí opustit třídu.

Podle informací z novozélandských médií pocházel terorista z Austrálie a je mu 28 let. Batrlová však zdůraznila, že jen reprodukuje to, co říkají místní média. Jiné informace prý k dispozici nemá. Ví však, že až doteď byl Nový Zéland velmi přátelským místem. „Nový Zéland je namíchán jak kulturně, tak nábožensky, je tady opravdu hodně církví. A všichni spolu žijí krásně a pospolu. Do dnešní doby jsem neviděla žádný problém,“ prozradila.

V závěru rozhovoru zdůraznila, že se teď nechystá z Nového Zélandu odjet. „Může se stát cokoliv. Tato situace může přijít tady, může přijít někde jinde, může spadnout letadlo... Člověk nikdy neví, kdy může přijít konec. Takto jsme nikdy neuvažovali, že bychom se vrátili,“ podotkla vychovatelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…