„Opět mlžíte a vy to víte.“ Poslanec Seďa odrážel argumenty čtenářů

28.12.2016 18:46

Z PROFILŮ Sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa dnes odpověděl na několik dotazů, které se nashromáždily na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz.

„Opět mlžíte a vy to víte.“ Poslanec Seďa odrážel argumenty čtenářů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Čtenář Kamil Hácha si nemyslí vzhledem k tomu, kolik muslimů tu žije a kolik uprchlíků letos přišlo, že je pro nás imigrační politika hlavní téma. „Více mi vadí, že není na důchody, mladým nikdo nepomáhá se založením rodiny atd. Nemyslíte, že se pro jedno zapomíná na druhé? A co když je to to, co teroristé chtějí – rozvrátit nás zevnitř. Počkají si, až toho lidé budou mít dost a pak se sami vzbouří,“ napsal čtenář.

  • Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Seďa souhlasí s tezí, že cílem teroristů, a nejen jich, je docílit nestability a nejednoty ve společnosti. A také souhlasí s tím, že neustálé strašení občanů má svůj politický cíl a motiv.

„Nicméně každý zodpovědný politik musí reagovat na lži, propagandu a dezinformace. A to i tehdy, pokud jsou nerelevantní. Protože mlčet znamená souhlasit,“ uvedl Seďa.

Pokud se zemi daří, pak by z tohoto bohatství měli mít podle poslance Sedi užitek všichni. „Proto vláda navyšuje důchody seniorům, platy i minimální mzdu, snaží se podporovat rodiny s dětmi apod.,“ podotkl.

Z jeho pohledu je nutné se opravdu zaměřit na skupiny obyvatel, které na tom jsou nejhůře z pohledu životní úrovně. A také je třeba podpořit mladé, například s cenově přijatelným bydlením či podporou rodiny. „Něco může udělat stát, ať již v podobě legislativy či přímé podpory, ale mnoho mohou udělat i obec či město. Tady se ukáže, zda v jejich vedení jsou lidé solidární s vizemi, či nikoliv,“ dodal Seďa.

Dívat se na to, jak se vraždí politická opozice, je neospravedlnitelné

Jiný čtenář poukázal na to, že Seďa jednou prohlásil, že NATO i EU jsou mezinárodní instituce, které se snaží stabilizovat svět a bojují proti terorismu. „A co říkáte na to, že se NATO (bez mandátu OSN) snažilo svrhnout a svrhlo režim Kaddáfího v Libyi, takhle si představujete stabilizovat svět? To snad nemyslíte vážně???“ ptal se čtenář. „Opět mlžíte a vy to víte. Mám docela přesné informace a neznám rozhodnutí, kterým by NATO chtělo svrhnout režim Kaddáfího v Libyi, jak tvrdíte. Pokud vím, tak v Libyii proti vyvražďování svých občanů režimem prezidenta Kaddáfího zasahovala koalice tvořená i členskými státy NATO (Francie, Itálie, USA), ale nikoliv pod operací Severoatlantické aliance. Takže prosím netvrďte něco, co není pravda. Ovšem připouštím, že režim diktátora byl pod palbou kritiky nejen v NATO, ale i v EU. Ale to je přece z pohledu západní demokracie, svobody, humanity a solidarity logický postup. Dívat se na to, jak se vraždí nevinní civilisté či politická opozice, je nejen nemravné, ale i neospravedlnitelné,“ reagoval Seďa.

Syrský režim popravuje nejen teroristy

Další čtenář citoval tato slova poradkyně syrského prezidenta Bašára Asada: „Z celé války si odnáším poznatek, že neexistuje terorismus bez státu nebo nějaké síly, která by ho podporovala. Proto jsou veškeré ty mezinárodní proklamace o boji proti terorismu silně pokrytecké. Pokud by totiž opravdu existovala mezinárodní vůle bojovat proti terorismu, mohl by takový boj být veden a vyhrán. Skutečnou vůli v tomto směru ale ukazují jen Rusko, Írán, Čína a samozřejmě Sýrie, ale západní koalice, která formálně vznikla právě kvůli ‚boji proti terorismu‘, s terorismem vůbec nebojuje. Před pouhými dvěma dny Američané poskytli leteckou podporu, aby teroristé z Rakká mohli opětovně okupovat Palmýru. Terorismus prostě jedná podle příkazů zahraničních států a různých mezinárodních sil. A to je skutečným jádrem celé války.“

„Znamenají tato slova poradkyně Bašára Asada, že i my, Česká republika, coby člen západní koalice států NATO, podporujeme teroristy v Sýrii?“ zajímalo čtenáře.

„Neznamená, protože Česká republika bojuje v několika operacích proti teroristům. Ano, jsme součástí západní civilizace, která má poněkud jiné kulturní, společenské, politické a zejména náboženské hodnoty. Připomenu svobodu, demokracii, solidaritu, rovnoprávnost apod. A tyto principy jsou v mnohém neslučitelné v režimech, které jako stát podporoval či podporuje rozličné teroristické skupiny či náboženské fundamentalisty. Mohu souhlasit s názorem, že existuje v řadě případů i státem podporovaný terorismus. Ale objektivně je nutné připustit, že i Rusko bojovalo v Afghánistánu, že Čína prováděla masakry v provinciích obývaných jinými národnostmi, že Írán stojí a padá s náboženským fundamentalismem a že syrský režim popravoval a stále popravuje své odpůrce. A nejsou to pouze ‚teroristé‘, jak tvrdí B. Šaaban. Je třeba posuzovat vždy každou akci jednotlivě. Problémem, který já vidím, je mocenský boj světových velmocí o zdroje surovin, o svůj vliv v regionu či o hospodářskou spolupráci s danými režimy. A pokud se vede válka, pak na ni doplácejí zejména civilisté. NATO i EU jsou mezinárodní instituce, které se snaží stabilizovat svět a bojují proti terorismu. Kdo tvrdí opak, pak lže. Z toho pak usuzuji, že tyto nepravdy šíří z důvodů politických cílů a jistých národních zájmů,“ dodal Seďa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…