„Ostuda!“ „Budeme vítat a vítat a začnou nám shazovat kříže z kostelů.“ Rakousko je ve varu před zásadní volbou prezidenta a PL jsou u toho

21.05.2016 15:23

REPORTÁŽ Rakousko nikomu nedáme. To říká Norbert Hofer. Pojďme do budoucnosti s nadějí. To zase hlásá Alexander Van der Bellen. Dva muži, z kterých si zítra Rakušané vyberou prezidenta. Tito jižní sousedi jsou Čechům velmi podobní. Dokonce se říká, že jsme jako bratranci. ParlamentníListy.cz na to konto oslovily několik Rakušanů s českými kořeny a zeptaly se na jejich volbu.

„Ostuda!“ „Budeme vítat a vítat a začnou nám shazovat kříže z kostelů.“ Rakousko je ve varu před zásadní volbou prezidenta a PL jsou u toho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední předvolební mítink kandidáta na spolkového prezidenta Rakouska Norberta Hofera. Rakousko navždy. I tak by se dal přeložit refrén volební hymny

Prezidentské volby v Rakousku jdou do finále. Zítra se volí. Vídeň je poseta různými plakáty kandidátů, kteří se dostali do druhého kola. Kosmopolita Alexander Van der Bellen versus nacionalista Norbert Hofer. První za Zelené – Zelenou alternativu, druhý za Svobodnou stranu Rakouska. ParlamentníListy.cz jsou právě v metropoli na Dunaji a vše mají z první ruky. Navíc zde vyzpovídaly nespočet krajanů a ptaly se na názory právě ohledně prezidenta.

Předseda o ostudě

„Tolik procent pro Hofera už v prvním kole je pro Rakousko celkem zahanbující,“ říká Pavel Rodt, předseda Menšinové rady české a slovenské větve v Rakousku, což je zastřešující organizace místních československých spolků. S tímto distingovaným mužem, jenž hovoří jasně a s rozmyslem, sedíme v kavárně hotelu Post v centru, nedaleko kanálu Dunaje. „Na druhou stranu, když se podívám po celé Evropě, nikde to není jinak. Evropané se sice zlobí, že Rakousko zavírá hranice, nicméně už loni to udělali všichni ostatní. Všichni chtěli do Německa, které se zavřelo. U nás je nyní sto tisíc migrantů a už se tomu bráníme,“ dodává.

Samozřejmě bude volit Van der Bellena. „Svobodná strana Rakouska byla jednou čtyři roky ve vládě, pořádně to zkopala, vždyť ani nedokázala dosadit dost osob na svá ministerstva. Na to se ale rychle zapomnělo. Lidé nemají moc dlouhou paměť. Svobodní byli pak vždy v opozici. Každý, komu se zde nelíbí, je chce volit. Strach je velký a po celé Evropě lidé hledají nějaké silné muže. Doufám, že Hofer dostane sice ještě pár hlasů navíc, ale nepřekročí čtyřicet procent, protože většina těch, co volili v prvním kole jiné kandidáty, se přídá na stranu Van der Bellena,“ podotýká Rodt pro ParlamentníListy.cz.

Profesor o strachu

„Volím Van der Bellena,“ vypálí psycholog a uznávaný poradce v oboru podnikového řízení Rudolf O. Zucha, který pochází z třetí generace Čechů, kteří přišli do Vídně ješte za monarchie. Bydlí poblíž parku obklopujícího letní rezidenci rakouských císařů Schönbrunn a byť se pořád omlouvá za svou jazykovou neznalost, mluví česky velmi dobře: „Předseda Svobodných Heinz-Christian Strache je prý takový Le Pen. Z otcovy strany má sudetoněmecké předky od Liberce. Možná by se měl jmenovat Strach. Je agresivní a v lidech vyvolává strach z menšin a uprchlíků.“

V prvním kole volil ve Villachu, nedaleko hranic se Slovinskem a Itálií, kde má chatu. „Van der Bellen ze Zelených říká, že chce být kandidátem pro všechny, ne jen pro Zelené. To jich říká hodně. Nicméně on je nejvíce internacionální, míšenec, což bude u konzervativních Rakušanů problém. Jedna tvář této země je totiž kosmopolitní a vstřícná, druhá je zase ta nacionalistická,“ vysvětluje vysoký starší pán, který na své české kořeny nikdy nezapomněl.

Dřevorubec zvolil Boha

„Když to půjde dál a budeme pořád vítat a vítat, tak nám začnou shazovat kříže z kostelů. Turci jsou tu hosté i ve třetí generaci a tak je berme,“ naznačuje Robert Ospald, který v roce 1986 utekl před komunistickým režimem do Rakouska. S kamarádem Zdeňkem Pohlem to navíc udělal dost originálním způsobem. Tak, že na podomácku vyrobených sedačkách přejeli dráty vysokého napětí, o čemž v roce 1997 vydal v češtině knihu 300 000 voltů naděje aneb koupím ti koně. S ním se ParlamentníListy.cz setkaly v kavárně u autobusového nádraží.

„Já nebudu volit nikoho. Spoléhám se na Bibli. Tam je napsáno, že Bůh dosazuje krále a také je sesazuje. Jak se to jemu líbí. Také je tam ale napsáno, že zlo musí být odhaleno,“ říká a dodává: „Každopádně mám větší sympatie k Hoferovi, ale jen proto, že se spoléhám na to, že udělá všechno, o čem nyní mluví. Když tedy mluví o přímé demokracii, tak se mi to líbí. Na druhou stranu si Rakušané musí uvědomit, že přímá demokracie nevznikne tím, že zvolí Hofera, vezmou si papuče, sednou před televizi, otevřou pivo a budou čumět na fotbal.“ Ve Vídni žije tento důchodce, který kdysi kácel stromy, skoro třicet let.

Starosta o trapnosti

„Rakousko není připravené na sociální nespokojenost. Spokojenost a jistosta v zemi je velmi důležitá. Hodně záleží na tom, aby nebyli vysloveně chudí,“ podotýká  starosta Školského spolku Komenský Karl Hanzl. Procházíme zrovna stejnojmennou českou školou, která má mimo jiné i velmi prostorné divadlo. Na fasádě budovy jsou ještě vidět místa po kulkách druhé světové války. „Politika není vždy chytrá. Sledoval jsem debatu kandidátů, kterou nikdo nemoderoval. Trapné,“ vzpomíná na televizní duel prezidentských kandidátů, který byl vlastně takovým experimentem. Seděli proti sobě bez moderátora a vzájemně se osočovali ze všeho možného.

„Podle mého názoru tam každý z kandidátů samozřejmě obsloužil svou klientelu, nicméně poškodili cech politiků. S tímto vystupováním si všichni řeknou, že v politice nikdo kvalitní není a nikdo už do ní nebude chtít vstoupit. Nesou velkou zodpovědnost, musí rozhodovat, ale to vzájemné napadání není dobré. Je škoda, když k debatě přijde významný profesor, a přestože zná všechny dialogové techniky, nechá se vyprovokovat. Nicméně tento bod má každý z nás. V něm člověk exploduje a už není moc sám sebou,“ zlobí se. Jeho sympatie jsou i tak jasné.

Rakousko navždy

V ryze dělnickém okrese Vídně, kde kdysi žilo mnoho Čechů, má poslední mítink kandidát pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a odpůrce islámu Norbert Hofer. Přívlastek populista se u jeho jména objevuje tak často, že se pro nespočet lidí stal populárním. Menší náměstí Viktor-Adler-Platz je plné sympatizantů. Kandidát si při vstupu na pódium otírá slzy dojetí z tváře. Jakási odulejší obdoba Modern Talking vyhrává Immer wieder Österreich, volně přeloženo Pořád znovu Rakousko. Hofer hřímá, že to krásné Rakousko si Rakušané v žádném případě vzít nedají, že k současnosti mlčet nebude a každopádně se stane prezidentem.

Ve Vídni je na plakátech a billboardech ale vidět hlavně potomek Estonky a Rusa z Nizozemí, expředseda strany Zelených, Alexander Van der Bellen. Jedním z jeho hesel je: „Chtěl bych vás pozvat, abyste se přidali. Budeme pracovat pro budoucnost. Pojďme do buducnosti s nadějí.“ Některé z plakátů s Hoferem jsou přeškrtnutné, na jiných má pod nosem hitlerovský knírek. Jejich poslední televizní duel dopadl podle politických komentátorů nerozhodně, takže je otázkou, kdo se stane příštím rakouským prezidentem. Jelikož se většina politických stran shodla na podpoře Van der Bellena, má větší šanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …