"Ostuda! Ostuda! Ostuda!" křičel zaplněný Staromák. Němcová se pustila do Zemana a rozbouřila masy lidí

28.10.2016 19:10

O půl sedmé večer začala akce z „podhradí“ na oslavu 98. výročí vzniku našeho státu. Lidé, kteří na akci dorazili, vyjadřují nesouhlas s politikou a projevy stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Lidé se začali scházet již před šestou hodinou. O půl sedmé jich bylo přibližně 1500, postupně se ale jejich počty ještě rozrostly. V davu nechybí transparenty jako „Miloš Zeman je lhář“, „Jsme západ“ a jiné.

"Ostuda! Ostuda! Ostuda!" křičel zaplněný Staromák. Němcová se pustila do Zemana a rozbouřila masy lidí
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na akci z „podhradí" na oslavu 98. výročí vzniku našeho státu, která se uskutečnila na Staroměstském náměstí

V půl sedmé večer začala oslava státního svátku. „V podhradí se scházejí lidé, kteří si zazpívají a promluví o tom, co je trápí, co těší a v co doufají. Vyznamenání se dočká přeživší holocaustu, který zasvětil život upozorňování na jeho příčiny i hrůzy, pan Jiří Brady,“ píší k akci svolavatelé na Facebooku. Na Staroměstském náměstí skutečně panuje radostná atmosféra. Lidé spolu debatují, vtipkují a shodují se v tom, že politika prezidenta Zemana se jim opravdu nelíbí.

Po půl sedmé k lidem promluvil místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (STAN), který akci vymyslel. Hned potom se ke slovu dostal textař Michal Horáček, jenž zvažuje svou kandidaturu na prezidenta. Jak Gazdík, tak Horáček si vysloužili potlesk lidí. Michal Horáček celý večer moderuje. V 7 hodin večer lidé rozsvítí svíčky, které jim rozdávají pořadatelé. Vzplane světlo pro demokracii.

Na náměstí stojí pódium s fotkami s dalajlámou a Václavem Havlem. Nechybí ani transparenty s nápisy: „Čína ven z ČR! Bolševik Miloš Zeman s nimi. Free Tibet.“ Na akci už před oficiálním začátkem dohlíželi policisté. Na místě zpočátku stály dva antony. Před pódiem už není jediné volné místečko. Prostor je bezezbytku zaplněn a to seniory, rodiči s dětmi i studenty. Sešli se občané všech věkových kategorií.


(Foto: Lucie Štěchová)

Krátce před sedmou slovo dostal někdejší český premiér Petr Pithart. „České republice bude zanedlouho sto let. Mezi státy je to dáma v nejlepších letech. Dnes si klademe otázku, v jakém vztahu budeme ke státům na západě i na východě. Byli jsme před válkou státem s nejpestřejší národnostní strukturou v Evropě. Dnes jsme si tu zůstali sami. A tak se dnes vnucuje otázka: Nebyl celý ten projekt od začátku pochybný? Nejsme ustrojeni jen k tomu, abychom si vystačili sami se sebou? A to ještě, kdo ví jestli?“ ptal se Pithatr. Obratem občany uklidňoval, že projekt našeho státu měl smysl, ale oslabily ho vnější okolnosti a krize.

Přivedli nás sem dalajláma, Václav Havel a Jiří Brady

„Mluvím o tom proto, že dnes už zase žijeme v čase hrozících krizí. V časech neschopnosti se domluvit. EU se drolí, Amerika je doslova puklá. Pokud nedokážeme zkrotit investiční banky, tak nám hrozí další výbuchy krizí jako v roce 1929,“ varoval Pithart.

Lidé prý dnes bohužel postrádají spravedlnost a to je to, co lidem chybí nejvíc. „Jistě, lidé chtějí více peněz, ale hlavně více spravedlnosti,“ volal k davu. „K vám tady se obracím s prosbou, abyste byli kritičtí k chýrám, které se šíří po sociálních sítích. Nevěřme trollům, ani těm domácím, ani cizím. Ale zároveň vystrčme hlavy ze svých bublin. Ne, že bychom je tam neměli. A snažme se rozumět těm, kterým možná dnes tolik nerozumíme. Proto vzpomeňme ty, kteří nás na to náměstí dnes přivedli. Byli to přece Václav Havel a dalajláma a také pan Jiří Brady,“ pokračoval Pithart. Při vyslovení těchto tří jmen se strhl hlasitý potlesk.

„To oni nás přivedli k tomu, že tato naše takřka stoletá dáma se nesmí stát ani firmou, ani obchodovatelnou položkou. Slibme si to! Slibme si to, že to nedopustíme!“ volal Pithart v závěru. 

Za pravdu a svobodu nelze bojovat nenávistí, varoval Jurečka

„Teďka přijde výbornej člověk, je to výbornej traktorista a taky člen této vlády,“ uvedl dalšího hosta Michal Horáček. Na pódium přišel člen vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Já bych ještě pře 14 dny nevěřil, že se zde sejdeme v takovém počtu. Ale k demokracii nestačí jen nadávat u piva, musíme pro ni také něco dělat – u sebe doma, každý podle svých možností. Za pravdu a svobodu nelze bojovat nenávistí. Dnešní večer by měl být setkáním lidí dobré vůle,“ apeloval na občany Jurečka. Horáček se k odsouzení nenávisti přidal.

Němcová: Zeman selhal. Nechceme být ruskou gubernií ani maňásky v rukách Číny

Po Marianu Jurečkovi na pódiu promluvila Miroslava Němcová (ODS). Prezident Zeman podle jejího názoru selhal, protože za tři roky stále více rozděluje českou společnost. Za ostudné považuje to, co se dělo kolem pana Jiřího Bradyho, ale nejen to. Ostudné je podle Němcové také nestoudné sklánění se před Čínou. „Ostuda! Ostuda! Ostuda!“ křičí dav. Ozývá se pískot.

„Přišla jsem sem také proto, abych řekla, že nechceme být ruskou gubernií a nechceme být maňásky v rukou Komunistické strany Číny. Naše zákony si připravujeme sami, nikoli politruci z KGB. Ale vážení přítomní, nestačí, abych to tady řekla já. Je to naše věc, věc nás všech. Děkuji vám. Ať žije demokratická republika!“ volala Němcová k davu.

Pravda a láska musí zvítězit na lží a nenávistí, provolával Herman

Michal Horáček se po projevu někdejší šéfky Poslanecké sněmovny lidem omlouval, že není moc slyšet. Organizátoři prý pracují na nápravě. „A dámy a pánové, mám tady zprávu, že tu máme dalšího ministra. Možná je tu dneska víc ministrů než někde jinde. A tentokrát je to ministr kultury Daniel Herman,“ ohlásil Horáček Ozval se opravdu dlouhý potlesk. Lidé dál stojí a poslouchají. Neodrazuje je ani déšť padají z nebe.

„Díky vám, že jste takhle přišli oslavit 98. narozeniny našeho státu. Je pravda, co tady čtu před sebou. Jsme Západ,“ zahájil svůj projev Herman. Na Staroměstském náměstí stojí také pomník Jana Husa a ten nám podle ministra ukazuje, že má smysl bojovat za pravdu a neohýbat páteř. „Víte, já už jsem šel do politiky jako velkej kluk a ztratil jsem mnohé iluze, ale neztratil jsem ideály,“ volal k davu Herman s tím, že jako ministr slouží lidem a hodlá v tom pokračovat.

„Lidé i v těžkých dobách oslavili vznik našeho státu a dnes, kdy máme svobodu a kdy to vlastně skoro nic nestojí, si prostě musíme zachovat rovnou páteř!“ hřímal na plné náměstí ministr kultury. „Opravdu věřím a hrdě se k tomu hlásím, že pravda a láska jednou musí zvítězit nad lží a nenávistí,“ uzavřel svůj proslov Herman s odkazem na slova českého prezidenta Václava Havla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…