„Pan Evropa“ skutečně odchází

31.03.2017 6:04

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD) dnes po třech letech končí na Úřadu vlády. Na začátku března oznámil, že odchází do soukromé sféry. Třiačtyřicetiletý Prouza působil i jako vládní koordinátor pro digitální agendu a řídil český tým pro odchod Británie z Evropské unie, připomíná ČTK.

„Pan Evropa“ skutečně odchází
Foto: vlada.cz
Popisek: Tomáš Prouza

Vedením sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády bude od dubna pověřen Jan Král, dosavadní ředitel odboru koordinace evropských politik. V čele týmu zabývajícího se důsledky brexitu nahradí Prouzu podle Lidových novin ekonomka Soňa Machová. Na post digitálního koordinátora vlády vybral premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bývalého člena rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Ondřeje Malého. Nominaci předloží v dubnu ministrům. Digitální agenda zasahuje do řady resortů, týká se ministerstev školství, zdravotnictví, sociálních věcí, vnitra či průmyslu.

Prouza před nástupem do Strakovy akademie působil ve státní správě i v soukromém sektoru. Unijní problematice se ostravský rodák věnoval i v dřívějších funkcích, například jako náměstek tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky v letech 2004 až 2007 nebo jako národní koordinátor pro zavedení eura v ČR.

V únoru 2014 se stal státním tajemníkem pro evropské záležitosti. O rok později vstoupil do sociální demokracie. Spekulovalo se o něm jako o volebním manažerovi strany pro letošní podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Vedením předvolební kampaně ČSSD byl však pověřen poslanec Jan Birke.

Nedávno se Prouzovo jméno objevilo v souvislosti s hledáním nového kandidáta na ministra průmyslu a obchodu po odvolaném Janu Mládkovi (ČSSD). Hrad jeho případnou nominaci, kterou ale premiér nikdy nepotvrdil, kritizoval. Nakonec resort od března dočasně řídil Sobotka, příští týden se novým ministrem průmyslu stane dosavadní náměstek Jiří Havlíček.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…