Pitomoučká propaganda a šílenství Angely Merkelové. Ozval se někdejší ministr zahraničí Německa

30.07.2015 8:26

Červencový summit zemí eurozóny, kde představitelé zadluženého Řecka ustoupili tlaku a přijali tvrdé podmínky věřitelů kvůli další finanční pomoci, prozradil dle někdejšího německého ministra zahraničí Joschky Fischera mnohé o tom, jak Německo vnímá Evropskou unii. To, co předvádí kancléřka Angela Merkelová, však Fischer považuje za šílenství nejvyššího stupně.

Pitomoučká propaganda a šílenství Angely Merkelové. Ozval se někdejší ministr zahraničí Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Na povrchu se zdálo, že se jedná o tom, jak odvrátit odchod Řecka z eurozóny (Grexit) a ponuré důsledky, jež by to mělo pro měnovou unii. V hlubší, podstatnější, rovině se ovšem jednalo o tom, do jaké úlohy se obsadí nejlidnatější a hospodářsky nejmocnější evropská země,“ uvádí Fischer v komentáři, jehož překlad publikoval Deník Referendum.

Němečtí představitelé v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou dle něj v Bruselu učinili osudové rozhodnutí, které ovlivní jak Německo, tak Evropu. „Ještě nikdy od II. světové války se nestalo, aby Německo nechtělo svým počínáním posilovat Evropu, ale naopak se ji snažilo oslabit. Německý postoj v noci z 12. na 13. července ohlásil touhu proměnit eurozónu z projektu evropské integrace ve sféru vlivu,“ poukazuje Fischer na přerod Německa.

„Pokud mnozí Němci odmítají ostrou kritiku Německa a jeho hlavních představitelů, jež se rozhořela po diktátu Řecku, nasazují si růžové brýle. Zajisté jsme měli co do činění i s pitomoučkou propagandou, která používala neobhajitelné termíny jako „Čtvrtá říše“ či odkazovala na Hitlera. Ale ve své podstatě kritika německého postupu vychází z oprávněného vědomí, že Německo se rozešlo s celou svou poválečnou politikou,“ pokračuje Fischer ve své úvaze o rozhodnutí německých představitelů tvrdě prosazovat německé zájmy.

Podle něj si člověk musí nutně klást otázku, zda kancléřka Angela Merkelová a německý ministr financí Wolfgang Schäuble věděli, co činí. Neochvějná západní orientace a europeizace utvářely dle Fischera po sjednocení země v roce 1989 německou politiku. „Dovolit aby tento pilíř zerodoval, anebo – ještě hůř – docela se zhroutil, je šílenstvím nejvyššího stupně. Z toho důvodu v Evropské unii, jež vznikla 13. července, Německo i Evropa mohou jedině ztrácet,“ myslí si Fischer.

Celý komentář ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…