Po síti koluje toto video: Údajný český bojovník za proruské separatisty, kterého na Donbasu vyznamenal samotný...

06.08.2014 10:22

Oldřich Grund, vystupující jako český občan, který odešel bojovat jako dobrovolník v řadách východoukrajinské domobrany, byl podle svých slov za své nasazení vyznamenán a dokonce získal titul „Hrdina Novoruska“. O jeho vyznamenání je možné se více dozvědět z videa, kolujícího po sociální síti Facebook.

 Po síti koluje toto video: Údajný český bojovník za proruské separatisty, kterého na Donbasu vyznamenal samotný...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stany stále někdo stráží

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Tam bylo zveřejněno video, na kterém muž, který se představí jako Oldřich Grund informuje, že byl za statečnost vyznamenán „Křížem za statečnost v boji“ a zároveň s ním obdržel i dýku s osobním věnováním plk. Igora Strelkova, vrchního velitele vojsk Doněcké lidové republiky.

Oldřich Grund poté na videu, natočeném přímo v terénu, ještě v ruštině prozrazuje, že se svou jednotkou bojuje u Sněžného. Na závěr poslal přes internet pozdravy a vyjádřil naději, že východoukrajinští separatisté již brzy zvítězí a budou se moci vrátit ke svým rodinám.

Na video se podívejte ZDE.

Oldřich Grund není prvním českým bojovníkem na straně protikyjevských povstalců, o kterém se mluví. V červnu vyrazil na Donbas bojovat i Ivo Stejskal z Brna, který v Doněcku vystoupil na demonstraci a prohlásil, že jako Slovan cítí povinnost pomáhat svým bratrům.

„Člověk se musí rozhodnout, jestli přijede, nebo ne. Když si jenom řekneme, že to, co se stalo v Oděse, je špatné, tak to nestačí. Musíme přijet a jít bojovat,“ řekl tehdy. O jeho vystoupení na demonstraci informovala i Česká televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…