„Pocheho zašlápne do země jak slimáčka.“ Zásadní informace od člena vlády. Jde o Jana Hamáčka a buňku v hnutí ANO, nad kterou nemá Babiš kontrolu

16.08.2019 12:23

Ačkoli se podle některých médií soc. dem. dostává do slepé uličky kvůli konfrontaci s prezidentem ohledně resortu kultury, zas tak tragicky to prý dopadnout nemusí. Předseda ČSSD Jan Hamáček má mít podle našich zdrojů silnou podporu nejen uvnitř vlastní strany, ale především vně hnutí ANO. Důvod? Miroslav Poche a Hamáčkova síla sjednotit dříve rozháranou partaj. To ParlamentnímListům.cz řekl vysoce postavený vládní činitel.

„Pocheho zašlápne do země jak slimáčka.“ Zásadní informace od člena vlády. Jde o Jana Hamáčka a buňku v hnutí ANO, nad kterou nemá Babiš kontrolu
Foto: repro youtube
Popisek: Údajně vlivný sociální demokrat Poche

Anketa

Porušuje prezident Zeman Ústavu České republiky?

10%
90%
hlasovalo: 12256 lidí
O tom, co se stane na vládní úrovni a jak bude vypadat budoucí koalice, rozhodují de facto jen tři lidé. Prezident Zeman, premiér Babiš a předseda soc. dem. Hamáček. Tito politici hrají prim prakticky ve všem, co se na domácí scéně děje. Tak lze stručně zobecnit slova, která naší redakci exkluzivně sdělil jeden z členů vlády, jenž si přirozeně nepřál být jmenován.

„Jenomže když se podíváte na ten problém hlouběji, a týká se zejména kolegů ze sociální demokracie, uvidíte, že je ta situace poněkud problematičtěji. Jde o to, že Honza Hamáček držel dohody téměř vždy, nezvyšoval hlas a nejedná intrikánsky. To ale nemohu říci o všech, které jsem v sociální demokracii poznal," uvedl tento náš vysoký zdroj z kabinetu Andreje Babiše.

„Na mysli mám především Mirka Pocheho. Ten člověk je politicky velmi vyspělý, dokáže si čistit cestu a ví zcela přesně, jaké kroky budou následovat po těch, které se ještě nestaly. Jeho čtení politické hry je perfektní, ale problém nastává v jeho egu,“ sdělil dále. Co tím měl na mysli?

„Podle informací, o kterých se hovořilo v zákulisí, je to především Mirek Poche, kdo se snaží vyšachovat soc. dem. z vlády. Otázkou ale zůstává, proč to dělá. Prozatím využil veškeré příležitosti k tomu, aby se dostal tam, kde je, a taky, což chci zdůraznit, aby na tom místě zůstal,“ uvedl dále.

Je to přitom paradoxní. Miroslav Poche byl svého času neoficiálním lídrem ČSSD Praha, jejíž volební výsledky dopadly navzdory očekávání tragicky. Pokud bychom zmínili volby do zastupitelstev obcí z podzimu 2018, tak v nich sociální demokracie v metropoli získala 2,87 procenta, tudíž žádného zastupitele. Obdobně dopadla většina městských částí včetně té, o níž lze v souvislosti s Miroslavem Pochem mluvit jako o mateřské. Jde o Prahu 3 a tamní výsledek 3,4 procenta.

„O tom mluvím. Pan Poche neskončil v propadlišti dějin, naopak zesílil a svou pilností dokázal řadu věcí ve svůj prospěch prosadit. Problém nastává pouze ve chvíli, kdy dojde na jeho vlastní konfrontaci, tedy kdy bojuje s vlastním egem. To mu zjevně říká, aby poškodil ČSSD a držel se hesla, že po mně přijde potopa. Pan Hamáček je v tomto směru velmi nad věcí a drží se kolejí, které naopak sociální demokracii, ač se to nezdá, prospívají. Odkud by mohli prosazovat program, pakliže by byli mimo koalici a ještě by se rozmělnili? Slyšel jsem ve Sněmovně názor, že když někdo zašlápne Pocheho jak slimáčka, bude to ideální řešení, ale je to nesmysl. Důležitá je dohoda,“ uzavřel.

Dalším faktorem, který se za tuto myšlenku staví, je prý celkem početné křídlo v hnutí ANO, jež se kloní za Jaroslava Faltýnka a premiéra vnímá jako „stranickou“ dvojku.

Anketa

Těšíte se na oslavy 30. výročí Sametové revoluce?

4%
96%
hlasovalo: 15818 lidí
Podle těchto informací Jaroslav Faltýnek velmi dobře vycházel se sociální demokracií v Praze a měl pravidelné konzultace s některými jejími členy přímo na půdě Poslanecké sněmovny. „O tom vím, na těch schůzkách byl i právník Hlína a hovořilo se předně o dopravě,“ uvedl náš sněmovní zdroj. Jeho informace ParlamentníListy.cz rozvedou v dalším textu.

Situace tedy vypadá následovně: Sociální demokracie má podle jistých snah Miroslava Pocheho (hovoří se také o Milanu Chovancovi) usilovat o odchod z vlády. To lze považovat za logické poté, co prezident Zeman odmítá jmenovat zástupce strany na post ministra kultury. Další hlasy ovšem tvrdí, že politika je věc kompromisu a někdy se musí ustoupit, což měl mnohokrát ukázat právě současný předseda Jan Hamáček nebo šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka.

Jaký směr převládne, není v tuto chvíli jasné. Co se hnutí ANO týká, to si je vědomo současné složité situace v ČSSD a Andrej Babiš podle našich zjištění doposud nepověřil nikoho, aby mapoval terén pro případné hlasování o (ne)důvěře jeho vládě.

Toto sondování přitom v minulosti ve prospěch někdejšího budovatele Agrofertu vykonávala poměrně silná jména. Zmíněným Jaroslavem Faltýnkem počínaje a bardem soc. dem. Petrem Hulinským konče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…