Podle Zaorálka byl Čech, který zmizel v Libyi, zřejmě unesen

09.03.2015 13:24

Čech, který je od pátku pohřešován v Libyi, byl pravděpodobně unesen. Stoprocentně to ale zatím nelze potvrdit, řekl dnes novinářům ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Rakouská diplomacie mezitím vydala zprávu, že skupina zahraničních pracovníků, včetně českého občana z ropného pole Ghaní, padla v pátek do rukou radikálů z hnutí Islámský stát.

 Podle Zaorálka byl Čech, který zmizel v Libyi, zřejmě unesen
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

České úřady podle Zaorálka všechny okolnosti situace v Libyi stále prověřují, včetně toho, zda se jedná o únos Islámským státem. "Ty informace, které jsme dostali z filipínské strany, potvrzují tuto verzi. Ale opakuji, pro nás to je stále ještě verze, i když její pravděpodobnost roste," poznamenal Zaorálek krátce před vydáním informace rakouské diplomacie.

Česko vysílá do Libye dva diplomaty. První už je na místě

Ministr dnes o situaci informoval vládu. Česko do oblasti vysílá dva diplomaty. První je již na místě a seznamuje se se situací, druhý by měl být na místě do 48 hodin. Mají navázat kontakty s lidmi, kteří mají nejvíce informací, co se v Libyi odehrává. "Je to doplněk k informacím, které získáváme jiným způsobem," řekl Zaorálek s odkazem na spolupráci zpravodajských služeb. Dodal, že v Rakousku vznikl krizový štáb, kde má Česko svého zástupce.

Zaorálek novinářům řekl, že totožnost Čecha zná téměř od počátku. Odmítl ji ale sdělit, a to s ohledem na rodinu, ale především z bezpečnostních důvodů. "Rád bych ujistil rodinu, že děláme, co je v našich silách," poznamenal Zaorálek.

"České úřady jsou s rodinou pohřešovaného občana v kontaktu. Současně bych chtěl důrazně požádat všechny naše občany, aby se chovali odpovědně, respektovali doporučení Ministerstva zahraničí a necestovali do zemí, kde jejich pobyt znamená permanentní ohrožení života," poznamenal dnes k záležitosti premiér Bohuslav Sobotka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…