„Podobné jak za komunistů.“ Na Jandejskově tiskovce bylo dusno

20.02.2024 12:30

Za pondělním protestem zemědělců stojí zejména někdejší prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek a odborář Bohumír Dufek. Podle Jandejska přijelo do Prahy na protest kolem 800 traktorů, o půl třetí pak bylo na akci 4000 až 5000 lidí.

„Podobné jak za komunistů.“ Na Jandejskově tiskovce bylo dusno
Foto: Reprofoto: FCB
Popisek: Z tiskového brífinku po pondělním protestu zemědělců

Bohumír Dufek úvodem zkritizoval zpravodajství o protestu zemědělců, které vysílala Česká televize. „Podle mě se zpronevěřila svému kodexu, protože dávat takový prostor lidem, kteří se vůbec nepodíleli na přípravě celé akce, považuji, když už řeknu slovo, za nepatřičné,“ uvedl Dufek. 

A jak to podle něj funguje v České republice? „Vidím tady samé mladé tváře, vy si nepamatujete, jak to bylo za komunistů. To každý dostal nálepku na čelo a podle toho se k němu ten režim choval, takže mně připadá, nechci říkat, že se to vrací, ale že to má spousty podobných rysů. Tak jako měla podobný rys ta demonstrace na Malostranském náměstí, když proti nám použili paní Mazancovou, která to tak dobře vyjednala, že v současnosti český národ přemýšlí nad tím, jestli vůbec budou mít děti ve školách stravu, protože propustíme radši učitelky a propustíme učitele z družin, jenom hlavně proto, aby měl pan Bek čisté svědomí proti koalici. To včera byl obdobný systém,“ dodal Dufek. 

Protest neměl podle Zdeňka Jandejska nikomu škodit ani nic ničit. „Nepamatuji, že by za dva roky byla tak prázdná Praha jako včera. Všichni mohli projíždět, i když všichni vypravovali, jak budeme omezovat. Protest byl pro to, abychom upozornili na to, na co upozorňuje celá Evropa. Žijeme jenom v mystifikaci a ve lži,“ sdělil Jandejsek. 

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46445 lidí
„Green Deal je pro lidstvo zkáza, vychází se z něčeho, co není pravda. Vychází se z dekarbonizace, která je vlastně špatná. Když jste mluvili s vědci a lidmi, kteří tomu rozumí, tak vám řeknou: V době, kdy bylo nejvíc zeleně, to znamená 100 tisíc zpátky, byly miliony zvířat na planetě, všichni se uživili proto, že kysličníku uhličitého byl čtyřnásobek, proto vegetace fungovala. Kysličník uhličitý je základem pro fotosyntézu. A my si vezmeme za program Green Dealu hlavní to, že budeme dekarbonizovat. Pokud bychom měli kysličníku uhličitého 0,02 místo 0,038, které máme teď, tak tady nebudeme nikdo z nás,“ poznamenal Jandejsek, že nebude kyslík, ani fungovat fotosyntéza. 

„Jestliže my nemůžeme protestovat proti tomuto, tak nezlobte se, my pro ty děti musíme udělat takové prostředí, aby tady mohly slušně žít,“ sdělil. 

Při protestu přijelo do Prahy kolem 800 traktorů, tvrdí Jandejsek. „Co mě zamrzelo, to je to, že se začalo vypravovat, všechny sdělovací prostředky s tím vystartovaly, že ti, kteří přijeli s traktory, nebyli spokojení. Prosím vás, proč by sem jezdili, když by nebyli spokojeni s organizátory akce? Tomu nerozumím. Část odjela, protože mají doma živočišnou výrobu, ti nás na to upozorňovali,“ řekl Jandejsek.

Všechny traktory byly podle něj obcházeny a fotografovány českou policií, a tak odjely, aby neměly problém. „Bylo dokonce říkáno, že dostanou pokutu 5000, ale to si myslím, že tak není, protože tento protest, občanská neposlušnost, nespokojenost je nadřazená nad těmito věcmi. Až to přijde, dáme to dohromady a budeme to řešit právně. Lidé se báli a sedli na traktory,“ poznamenal dále Jandejsek. „Jestli jsme demokratický stát, tak tomu nerozumím,“ dodal.

Na Malostranském náměstí podle něj bylo kolem 4 tisíci–5 tisíci lidí. „Zemědělci neudělali nikomu nejmenší problém, jak to slíbili. Upozornili jsme na to, jaká je situace. Uvidíme, co se bude dít, je to diskutabilní v tom, že pokud vláda nic neudělá, tak zemědělci určitě nebudou ticho,“ dodal Jandejsek. 

„Bohužel, jak poslouchám, kde vyleze pan ministr, tak tam se mlží, tam se dehonestuje a tam se lže. Jsem z toho smutnej, protože mně už na tom moc nezáleží. Já jsem člověk, který už se v tom dlouho pohybovat nebude, ale myslím na ty naše nástupce, na ty naše děti a vnoučata. Jestli nebudeme řešit nic, tak dopadneme špatně. To už ví celá Evropa,“ řekl Jandejsek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen doufám, že se tisková konference objeví v nezávislých médiích, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 20.02.2024 13:39:18
Už se na ni těším. Zemědělci byli báječní. Obdivuji, že byli schopni vyrazit už i po půlnoci. Byla to nádhera vidět ty proudy traktorů, české vlajky, transparenty, ta spontánnost s jakou jeli na Prahu. Naprosto výborně organizované. Jsou to skuteční hrdinové dnešních dnů.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…