„Pohár přetekl!“ Z krajů se po snížení daní ozývá zděšení

20.11.2020 21:15

Z krajů se po schválení daňového balíčku se sazbou 15 procent u daně z příjmu ozývají zděšené ohlasy. Již ráno dal najevo svůj nesouhlas s novelou pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD), když vyzval sociální demokracii, aby opustila vládu. Že „pohár přetekl“ pak zaznívá nejen z jeho kraje. O „totální ráně pro kraje a obce“ hovoří i nová hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) či lidovecký hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. „Vyškrtali jsme, co se dalo, volejte přímo na vládu,“ vyzval.

„Pohár přetekl!“ Z krajů se po snížení daní ozývá zděšení
Foto: Repro Facebook Jan Grolich
Popisek: Jan Grolich (KDU-ČSL)

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí
Poslanecká sněmovna v noci na dnešek schválila zásadní změny daňového systému, které zahrnují zrušení superhrubé mzdy a výrazné zvýšení slevy na poplatníka.

Ministerstvo financí tvrdí, že díky zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmu 15 a 23 procent si polepší víc než čtyři miliony zaměstnanců. U průměrné mzdy 34.271 korun jde o 1736 Kč měsíčně.

Pro schválení balíčku jako celku hlasovali nad ránem poslanci ANO, ODS, KSČM, SPD a dva nezařazení poslanci Václav Klaus a Tereza Hyťhová. O zrušení superhrubé mzdy léta usilovali občanští demokraté. Místo toho se má od příštího roku na Babišův návrh zdaňovat pouze hrubá mzda sazbou 15 procent a u lidí se mzdou asi nad 140.000 korun měsíčně část příjmů nad tuto hranici sazbou 23 procent.

Zatímco zmiňované strany jsou s výsledkem spokojeny, obří dávka nesouhlasu se ozvala zejména z vládní ČSSD. Zkrátka se nedrželi například pardubický hejtman Martin Netolický či bývalý senátor Jiří Dienstbier; vyzvali dnes ČSSD, kvůli výsledkům nočního hlasování, k odchodu z vlády s ANO.

Netolický z ČSSD vyzval stranu k odchodu z vlády, která podle něj přestala fungovat. Reagoval tak na schválení daňových změn. Netolický to dnes uvedl na Facebooku. Pokud ČSSD neodejde z vlády, bude podle Netolického pro smích. Reakci předsedy strany Jana Hamáčka ČTK zjišťuje. Pro odchod sociálních demokratů z vlády s ANO se nyní vyslovilo i několik dalších straníků.

„Je to závěr čtyřletého populistického snažení (Andreje) Babiše, které skončí nejen krizí společenskou, ale také ekonomickou,“ uvedl Netolický.

Podle hejtmana by nedůstojná role ČSSD měla rychle skončit. „Ať si (ANO) dovládne, s kým chce. Nebudu možná populární, ale cítím elementární zodpovědnost vůči nám všem. Nejde ani o to, že obce a kraje mohou rezignovat na jakékoliv investice včetně evropských, ale jde o principy, zásady a zdravý selský rozum,“ uvedl Netolický, který v čele Pardubického kraje na konci října zahájil třetí funkční období.

„Upřímně se modlím, aby ten marast jednoho soukromého hnutí již skončil. Nedodržení koaliční spolupráce je to minimum ze včerejší hloupé frašky,“ uvedl dnes Netolický na adresu ANO a k fungování koalice s ČSSD. Ve straně je 20 let a nehodlá ji v nesnadných chvílích opouštět, řekl ČTK.

Podle hejtmana hnutí ANO porušilo koaliční smlouvu, v daňových změnách nebyla koaliční shoda. „Podle mě ve čtvrtek přestala vládní koalice existovat. Hnutí ANO porušilo koaliční dohodu. Hlasovalo pro daňové změny fatálního charakteru,“ řekl ČTK Netolický.

A ozvali se i další hejtmani. „Díky včerejším schváleným opatřením, hlavně díky zrušení superhrubé mzdy, teď budu mít při práci s rozpočtem v ruce jen červenou tužku a škrtat. Až budete nadávat, že v JMK nic nejsme schopni postavit a opravit, volejte přímo na vládu. Děkuji,“ zanechal na svém twitteru Jan Grolich (KDU-ČSL).

Propad přílivu financí od daňových poplatníků pro svůj kraj pak vyčíslil na 1,1 miliardy korun. 

Zhrozila se i středočeská hejtmanka Petra Pecková. „Totální rána pro kraje a obce. Včera jsme dělali do noci na rozpočtu. Vyškrtali jsme, co se dalo. Kromě zásadních investic. A to jsme doufali v dopad 8 miliard. Je 12 miliard!“ napsala. Dle ní to je „fatální“ a „nebude téměř na nic“. „Budeme řešit, jestli bude na zdravotní a sociální péči a na veřejnou dopravu,“ tvrdí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…