Moravcova "pomsta" prezidentovi: Co kdyby lidé, nespokojení s vystupováním Zemana, odmítli platit na chod jeho kanceláře

15.03.2015 13:50

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se před kamerami České televize hádali o miliardy pro Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Podle Kalouska si v Česku Babiš připravil tunel, který mu zaplatí každý český občan, což považuje za nehorázné. Chovanec to důrazně odmítl a vyčetl Kalouskovi, že právě TOP 09 vládla s kmotrovskou ODS, čímž znechutila občany. Došlo i na "svěží vítr z východu". V pořadu si do prezidenta rýpl i moderátor Václav Moravec s tématem "Prezidentovy problémy".

Moravcova "pomsta" prezidentovi: Co kdyby lidé, nespokojení s vystupováním Zemana, odmítli platit na chod jeho kanceláře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

V nedělních Otázkách Václava Moravce se utkali první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec a exministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. V prvním kole diskutovali o demokracii v naší zemi.

Chovanec na úvod poznamenal, že sociální demokracie je obezřetná vůči novým hnutím, byť s jedním vládne v koalici. Je třeba pojmenovat procesy, které se dějí. "Nástup pana Babiše umožnil pád předchozí vlády. Kdyby předchozí vláda dovládla řádně, tak by tu žádný prostor pro Andreje Babiše nebyl," vyčetl Chovanec Kalouskovi. Stávající koalice ale má smysl, pokud prospívá zemi - a to zatím prospívá.

Kalousek Chovancovi pogratuloval ke zvolení prvním místopředsedou ČSSD na právě proběhlém sjezdu ČSSD, následně ovšem zapochyboval o snahách sociální demokracie. "ČSSD na jedné straně verbálně brání oligarchizaci, ale fakticky její nástup umožňuje," poznamenal. "Hnutí ANO je jen součástí skupiny Agrofert," pokračoval.

Byť uznal, že za stav české demokracie odpovídají všichni politici, odmítá, že by pravice nesla odpovědnost za nástup Andreje Babiše. Za problém označuje fakt, že Andrej Babiš svými penězi z Agrofertu zasáhl českou demokracii, a tento zásah neupraví jeden jediný zákon, i kdyby šlo například o zákon o financování politických stran. A ten by koalice pod vedením Petra Nečase prosadila, kdyby dovládla až do konce.

Chovanec se podle vlastních slov nestačil divit tomu, co slyšel. "TOP 09 tady vládla s ODS, kterou sama označovala za kmotrovskou, a vedle toho vládla ještě s Věcmi veřejnými Víta Bárty. Dnešní situace je mnohem přehlednější," vrátil Kalouskovi úder ministr.  

Miliardy pro Agrofert, které by prý nemusely být

Kalousek ovšem trval na svém. "Posledním místem je podpora biopaliv a pět miliard z kapes daňových poplatníků do kapes Andreje Babiše. To, proti čemu protestuji, je podpora biopaliv první generace, kterou i EU označuje za slepou cestu a my ji stejně budeme muset ukončit nejprve v roce 2020. Ale notifikace daňového zvýhodnění končí už v roce 2015 a než se stal Andrej Babiš ministrem financí, všichni počítali s tím, že program skončí. A kdyby premiér Sobotka skutečně bránil oligarchizaci, tak by se tomu postavil," řekl jasně Kalousek.

Chovanec se bránil s poukazem na to, že Ministerstvo zemědělství řídí koaliční partneři z ČSSD. Obratem dodal, že z daňových výhod budou těžit i další subjekty, nejen Agrofert. "Je také pravda, že si voliči zvolili Andreje Babiše, když věděli, že je vlastníkem Agrofertu," připomněl Chovanec.

"Ať se na to díváte, jak chcete, je to tunel," vypálil okamžitě Kalousek s tím, že zákon si psal sám ministr svým firmám na míru. "To se může stát v Kazachstánu nebo v Arménii, ale to se nemůže stát v evropském státě," rozčílil se první místopředseda TOP 09.

Ministr vnitra s tím ale nesouhlasil. Odmítá prý myšlenku, že vláda přihrává Andreji Babišovi něco do vlastních kapes.

Babišovy nápady? Svěží vítr z východu, konstatoval ironicky Kalousek

Pravdou ovšem je, že Chovanec Babiše nehájil neustále. Mimo jiné také poznamenal, že bude velmi pečlivě sledovat, zda se Babišovi daří odpovídajícím způsobem plnit státní kasu. Může k tomu pomoci třeba plánovaná elektronická evidence tržeb. "Ale budu čekat na to, až uvidím na papíře parametry tohoto systému, jeho testovací fázi i fáze další. My si prostě nemůžeme dovolit živnostníky do toho jen tak hodit," poznamenal ministr vnitra.

Podle Kalouska nejde o nic jiného než o "buzeraci" podnikatelů. "Je to další nápad z východu, kterým se inspiruje Andrej Babiš, a prý není jediný. Svěží vítr dnes vane z východu," konstatoval ironicky Babišův předchůdce ve funkci šéfa státní kasy s tím, že to nepřinese pozitivní výsledky. "Nejhůř to dopadne, když to vláda stihne. Dopadne to na živnostníky, bude z toho profitovat úzká skupina firem a vláda z toho nezíská nic," shrnul očekávané výsledky Kalousek.

Chovanec s tím podle očekávání nesouhlasil a zdůrazňoval, že vláda chce pronásledovat ty, kteří neplatí daně, nikoli poctivé živnostníky. A dále zdůrazňoval, že ekonomičtí experti ANO už při podpisu koaliční smlouvy slibovali, že peníze získají lepším výběrem daní a úsporami. ČSSD tedy čeká, zda se to konečně projeví. Pokud ne, dojde na další debatu o zavedení progresivního zdanění či sektorových daní.

TOP 09 se proškrtala až do Vrbětic a Zeman je prý ruský propagandista

Je to prý rozhodně lepší plán než se proškrtat k prosperitě, jak si to představovala TOP 09. Jako ministr vnitra totiž poslouchá přání starostů, kteří by uvítali více policistů v ulicích. TOP 09 se podle Chovance proškrtala k metanolové aféře a výbuchu ve Vrběticích. Kalousek to ale viděl jinak. Podle jeho názoru může být pes zakopán v tom, že má policie a hasiči "příliš málo indiánů a příliš mnoho náčelníků".

"Prezidentovy problémy"

Jedno z posledních témat pořadu, titulkované jako "Prezidentovy problémy", uvedl moderátor Václav Moravec souhrnem mediálních kontroverzí souvisejících s Milošem Zemanem.

"Co je pravda a co je lež? Co kdyby občané, kteří nejsou spokojeni s vystupováním prezidenta, nebo si myslí, že o nich neříká pravdu, odmítli platit z daní na provoz prezidentské kanceláře a místo toho je posílali na charitu?" vznesl Moravec otázku, čímž zjevně narážel na prezidentovu nedávnou kritiku směrem k České televizi, týkající se zrušení koncesionářských poplatků pro ČT, protože podle hlavy státu veřejnoprávní médium už neplní svou funkci. Moravec následně vyjmenoval tři možné příklady lidí, kteří by zřejmě odmítli financovat prezidentovu kancelář. "Ferdinand Peroutka se sice už bránit nemůže, ale Bohuslav Sobotka by mohl. I jeho prezident Miloš Zeman v posledních dnech napadl. Podle premiéra nepravdivě. A novinář Ivan Brezina, ten má dokonce v ruce pravomocný rozsudek, že o něm Miloš Zeman lhal a tím zasáhl do jeho osobnostních práv," připomněl Moravec osmiletý spor žurnalisty se Zemanem, který Brezina nakonec vyhrál.

Strategie Miloše Zemana spočívá podle Moravce v útočení na své nepřátele, novináře či média veřejné služby. "Hlava státu to nejspíš myslí upřímně, ale zároveň tím celkem úspěšně odvádí pozornost od vlástních chyb. Příkladem může být Zemanova personální politika a fungování Kanceláře prezidenta republiky," pokračoval moderátor v úvodníku tématu a jako příklad uvedl třeba současného hradního kancléře Vratislava Mynáře. "Po několika měsících (po nástupu do funkce) se Vratislav Mynář dostal do potíží, a to kvůli své bezpečnostní prověrce. O pár měsíců později i kvůli pochybnému nákupu vily v pražských Strašnicích. Miloš Zeman se svého kancléře opakovaně zastal, stejně tak pevně stojí prezident i za svým hlavním poradcem, místopředsedou SPO Martinem Nejedlým a jednatelem firmy Lukoil Aviation v ČR. Ten prohrál podle serveru iDnes.cz první soudní bitvu se státem o zaplacení téměř třicetimilionového dluhu," připomněl Moravec spor o 27,5 milionu korun pokuty, který vede Správa státních hmotných rezerv s firmou Lukoil Aviation kvůli nedodání nasmlouvaného paliva do státních zásobníků za 130 milionů korun.

Podle obou hostů pořadu je tento spor ale stále v rukách soudců, takže na závěry a komentáře je ještě brzy.

Ukrajinská krize

V závěru vzájemného klání obou politiků došlo i na zahraničněpolitické otázky. Podle Chovance ČSSD vítá druhou dohodu z Minsku, protože ukrajinskou krizi nelze řešit bez spoluúčasti Ruska. A pokud by snad konflikt na Ukrajině pokračoval a dokonce se zostřoval, do Česka by teoreticky mohlo dorazit až sto tisíc uprchlíků z Ukrajiny. V tuto chvílí se počítá pouze s přijetím lidí českého původu z Ukrajiny v řádu desítek osob.

"Nám vadí, že Sobotkova vláda nestojí vedle Pobaltí nebo Polska a má mnohem blíže k maďarskému premiérovi Orbánovi. Pan prezident jde ještě dál, když se podle Kalouska vyjadřuje jako propagandista Kremlu," posteskl si Kalousek. V obecné rovině by uvítal, kdyby se koalice s opozici více bavila o koncepci imigrační politiky. Chovanec je k tomu připraven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…