,,Povaleči." Halík zavelel vzdělaným a dobrým. Označil ty druhé

12.05.2021 15:11

Teolog Tomáš Halík vybídl účastníky veřejného života, že se nemají nechat zastrašit nálepkami elitářů, kavárenských povalečů či lumpenkavárny. Ta vzdělanější část společnosti se má podělit o své plody poznání. „Právě tím dávají najevo svoji úctu, zájem, solidaritu a službu těm, kterým se těchto výhod nedostalo, a proto se často stávají snadnou kořistí trollů, fake news a konspiračních teorií,“ míní Halík.

,,Povaleči." Halík zavelel vzdělaným a dobrým. Označil ty druhé
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kněz Tomáš Halík při kázání v kostele Sv. Salvátora

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí

Profesor Tomáš Halík se s věřícími podělil v rámci šesté neděle velikonoční o svém kázání. Tentokrát bylo zaměřeno na politiku. Někteří lidé si prý jak do politiků, tak i do představitelů náboženství promítají své ideály, či naopak stíny ze svého nevědomí. „Aby člověka neopíjela popularita ani ho neochromovaly, neskličovaly racionální projevy nenávisti, musí mít dostatečně realistické, střízlivé vnímání sebe sama,“ myslí si Halík, k čemuž údajně pomáhá víra.

„Obávám se, že někteří politici ztratili v zápalu o popularitu, hlasy a moc vůbec schopnost si uvědomit, jak strašně společnost poškozují a co všechno riskují. Opravdu v sobě udusili ten vzácný boží dar, který činí teprve člověka člověkem, totiž svědomí? Svědomí a střízlivý úsudek. Zažil jsem několikrát setkání v rozhovorech s politiky tváří v tvář, nikoliv jen z dojmů, virtuálního přenosu přes kamery a obrazovky, hrůzu z lidí, kteří si vůbec nekladou otázku, co je pravda. Ovládá je jen ten nahý cynismus moci,“ myslí si Halík.

Mnohem větší hrůzu má však z těch lidí, kteří jsou schopni znovu volit a podporovat ty, již byli usvědčeni ze lži. „O to víc patří dík a uznání těm novinářům, kteří často riskují život ve snaze odhalit ty politiky zatajované nebo zkreslované skutečnosti. Rovněž patří velké uznání těm v politickém životě, co se nenechají vtáhnout do sítě klamů a korupce. Je třeba takových politiků jako soli. Je třeba jasně ukázat, jak nebezpečné jsou fráze, že všichni politici lžou a všichni podnikatelé podvádějí. Je třeba ukázat, že tyhle fráze nejsou pravdivé,“ pokračoval.

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí

„Zároveň je nesmírně potřebná odvaha a moudrost těch lidí, kteří své vzdělání a životní zkušenosti a spojení s institucemi, jejichž posláním je pečovat o duchovní a mravní život společnosti, kde zavazuje je střízlivě a s dostatečnou hloubkou vidět události veřejného života a veřejného zájmu a veřejně o nich hovořit. Nesmějí se nechat zastrašit tím, že budou dostávat dehonestující nálepky elitářů, kavárenských povalečů, lumpenkavárny a podobně, že budou předmětem vylhaných útoků na svoji čest a věrohodnost. Jestliže se určitým lidem dostalo kvalitního vzdělání, množství životních zkušeností a talentů, pak jsou morálně povinni nabídnout veřejnosti plody svého poznání. Právě tím dávají najevo svoji úctu, zájem, solidaritu a službu těm, kterým se těchto výhod nedostalo, a proto se často stávají snadnou kořistí trollů, fake news a konspiračních teorií,“ míní Halík.

„Právě nositelé morální autority musejí však být velmi nároční na své vlastní chování a vystupování, nemohou být pokrytci. Pokud se jim daří nepadat do pastí zla, tak zase musejí bojovat s pýchou, kdo stojíš, hleď, abys nepadl, čteme v Písmu. Právě lidí, kteří používají vážnosti u druhých ve spojení se službou, která jim byla svěřena, se musejí učit pokoře, opravdu nejsou lepší lidé a nesmějí se za ně považovat a vydávat, mají jen náročnější úkol. Komu bylo mnoho dáno, od toho bude více požadováno, říká Písmo,“ připomněl kněz.

Následně poukázal na papeže Františka, který bojoval s klerikalismem, tedy přehnané úcty z nositelů úřadů v církvi. „Papež František odvážně ukázal, jak vlastně tento nezdravý klerikalismus umožnil ty hrozné věci. Zneužívání autority v církvi včetně dlouhodobého zakrývání těch případů sexuálního a psychologického zneužívání. Čím více sloužíme věcem božím, tím více si musíme pokorně uvědomovat, že jsme jen lidé,“ zakončil profesor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…