Pověsí je na zeď, lidé přinesou vajíčka... Speciální politická strana v Rusku svolala občany k účtování s údajnými zloději a korupčníky

30.10.2014 12:23

Ruská politická strana Lid proti korupci oznámila, že bude 2. listopadu organizovat federální akci „Zeď národního hněvu“. Straničtí aktivisté plánují v rámcích takové akce v minimálně pěti ruských regionech rozmístit desky hanby, na kterých budou portréty korupčníků. Informuje se dokonce o tom, že mají v plánu rozdávat vejce a rajčata, která si lidi budou moci na zeď s portréty házet.

Pověsí je na zeď, lidé přinesou vajíčka... Speciální politická strana v Rusku svolala občany k účtování s údajnými zloději a korupčníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Anketa

Vadí vám, že si režisér Robert Sedláček přišel převzít vyznamenání od Zemana v tričku a mikině?

86%
14%
hlasovalo: 8428 lidí

Šéf strany Grigorij Anisimov v této souvislosti poskytl rozhovor internetovému serveru Moskovskij komsomolec MK.ru, kde o akci blíže informoval. Podle jeho slov, ačkoliv strana by uvítala, aby se jednalo o celonárodní akci, budou Zdi národního hněvu rozmístěny v Moskvě a Petrohradu, kde je nejvyšší míra korupce. Potom také v Kurské oblasti, Voroněžské oblasti a v Baškorkistánu. Ve všech případech budou aktivisté upozorňovat na konkrétní případy korupce.

Strana doufá, že problémy mít nebude, protože jedná v souladu se zákonem

Strana zatím neměla problémy s povolením mítinků v Moskvě a Petrohradě a doufá, podle slov svého šéfa, že nebude mít problémy ani v regionech, protože postupuje zcela v souladu se zákonem. Nad povolením akce v Kursku nicméně visí otazníky, protože akce bude upozorňovat na korupci kolem místního gubernátora Alexandra Michajlova.

Zeď ostudy bude podle Anisimových slov vypadat následovně: Jde o plochu, která bude rozdělená na červenou a žlutou zónu. Na červené budou portréty už odsouzených korupčníků a na žluté ti činovnici, kteří jsou už vyšetřováni a kde existují podezření médií. Na červenou část se budou házet vejce a rajčata, na čemž Animisov nevidí nic nelegálního. Vejce si přinese sám. „Jako občan Ruské federace si je přinesu sám. Myslím, že i další občané si je přinesou, až se seznámí s formátem akce. Dříve bylo možné si je vzít i do divadla a házet je na špatné herce. A tady jde o lidi, kteří ukradli náš společný majetek," říká.

Jména některých korupčníků už Anisimov prozradil

Anisimov také prozradil konkrétní jména některých korupčníků, kteří se na zdi objeví. Například Roman Ivanov, který požadoval obrovské úplatky od celnice a je nyní vyšetřován službou ekonomické bezpečnosti FSB v Moskevské oblasti. Dalším je Igor Ivanov, bývalý teritoriální ředitel správy státního majetku v Novgorodské oblasti, který zpronevěřil drážní techniku v několikamilionové hodnotě. Anebo Vasilij Medveděv, starosta obce Pervomajskaja, který nezákonně vydal zemědělskou půdu.

Jak dále informuje zpráva Kommersantu, na Zdi se objeví i další „tváře“ ruské korupce na federální i regionální úrovni: bývalý šéf Banky Moskvy Andrej Borodin, bývalý šéf Rosgranici Dmitrij Bezdělov nebo bývalý starosta města Jaroslavl Jevgenij Urlašov.

Zdroje najdete zde a zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vss

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…