„Prasata!“ „Lháři!“ Vodičkův svaz a pravice jedou na krev: Přilétlo lejstro

22.03.2019 14:05

Pamětníci, vojáci a představitelé Parlamentu ČR i města si dnes na Prašném mostě v Praze 6 připomenou památku štábního kapitána Václava Morávka, který na tomto místě 21. března 1942 zahynul při přestřelce s gestapem. ČTK k tomu poznamenala, že tuto vzpomínkovou akci ovlivní aktuální politické spory o to, zda současný šéf Českého svazu bojovníků za svobodu je mužem na svém místě, pokud v minulosti neváhal vyznamenat komunistu Zdeňka Ondráčka.

„Prasata!“ „Lháři!“ Vodičkův svaz a pravice jedou na krev: Přilétlo lejstro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Vodička

Morávek tvořil v protektorátu společně s dalšími důstojníky československé armády Josefem Balabánem a Josefem Mašínem slavnou odbojovou skupinu, které se přezdívalo Tři králové. Nejmladší z nich, sedmatřicetiletý Morávek, unikal gestapu nejdéle, i on ale za svou činnost proti nacistům zaplatil životem.

Anketa

Mělo by Česko usilovat o převoz pašeračky Terezy Hlůškové z Pákistánu do vězení u nás?

hlasovalo: 9767 lidí

Trojlístek se proslavil zorganizováním výbuchů v Lipsku, Mnichově a Berlíně. Tři králové zakládali požáry v továrnách, házeli výbušniny do tendrů s uhlím, čímž zničili desítky lokomotiv. V protektorátu na ně proto začal nelítostný hon. V dubnu 1941 byl dopaden Balabán, v květnu Mašín.

Morávkovi se několikrát podařilo gestapu uniknout, nakonec ale nepřežil přestřelku v parku nedaleké střešovické vozovny první jarní den roku 1942. Jeho památku dnes v těchto místech připomíná památník. Původní prostá deska na rušné křižovatce Prašný most musela před pár lety ustoupit stavbě tunelu Blanka. Nyní je posunuta na jiné místo a obklopena třemi kamennými stélami, které mají připomínat legendární Tři krále.

Dnešní tradiční pietní akt u Morávkova památníku poznamenaly výhrady některých politiků k současnému vedení Českého svazu bojovníků za svobodu v čele s Jaroslavem Vodičkou, který akci každoročně pořádá. Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) oznámil, že kvůli tomu položí květiny k pomníku o hodinu dříve. Přidají se k němu i další politici, zástupci města a městské části.

Senát nedávno vyzval své členy, aby zvážili osobní účast na vzpomínkových akcích pořádaných Českým svazem bojovníků za svobodu, protože podle něj opouští původní hodnoty a přiklání se k bývalému režimu. Svaz čelí kritice například za to, že ocenil poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, který se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování demonstrací proti komunistickému režimu. Pozornost vzbudil i projev Vodičky na tryzně v Terezíně, jeho tehdejší výroky o uprchlících označily židovské obce za xenofobní.

„Také Ministerstvo obrany zvažuje přerušení spolupráce, pokud budou akce Českého svazu bojovníků za svobodu nadále zneužívány k politické agitaci a k útokům proti českému spojenectví v NATO,“ uvedl tento týden ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Zároveň zdůraznil, že ve spolku je mnoho lidí, kteří si pozornost veřejnosti i ministerstva zaslouží.

Členové svazu se proti kritice svého předsedy ohradili. V otevřeném dopise se obořili především na senátora Pavla Fischera, který před pár dny na sociální síti Twitter Vodičku i svaz jako celek velmi tvrdě sepsul. Zašel dokonce tak daleko, že použil slovo „prasata“.

Senátor Fischer jen nechápavě kroutil hlavou nad tím, jak ČSBS mohl u příležitosti smutného 80.výročí vpádu nacistických vojsk do Československa zvát i politiky, kteří schvalují ruský zábor Ukrajinského poloostrova Krym.

„Český svaz bojovníků za svobodu neodpovídá a ani není oprávněn cenzurovat obsah projevů, které pronášejí – na jím pořádaných akcích – ústavní činitelé, tedy poslanci a senátoři Parlamentu České republiky!!!! Pokud má pan senátor problém s projevy svých kolegů (ústavních představitelů), tak si to má vyřídit na půdě Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky a nebrat si jako rukojmí Český svaz bojovníků za svobodu, neboť žádný představitel ani člen ČSBS nevyslovil na této akci nic proti Armádě České republiky ani proti Severoatlantické alianci. Navíc samotnou akci nezahájil ani nemoderoval předseda ČSBS Jaroslav Vodička, jak lživě tvrdí pan senátor a jak se může každý občan České republiky přesvědčit na videozáznamu zveřejněném na webových stránkách ČSBS,“ stojí v prohlášení svazu.

Členům se zdá, že senátor narozený v roce 1965 urazil ty své spoluobčany, kteří aktivně vzdorovali nacistickému Německu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

8:23 Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

Mezinárodní písňovou soutěž Eurovize (Eurovision Song Contest) pro rok 2024 vyhrálo Švýcarsko, které…