„Pravda začíná tam, kde končí signál ČT.“ Šok pro kavárnu. A kýble vzteku na Klause ml. kvůli SPD: Ještě větší čuně než fotr

01.12.2017 7:00

O Radka Kotena (SPD) mají novináři zájem. Jelikož je předsedou bezpečnostního výboru Sněmovny, média by ráda znala jeho názory. Má totiž pověst šiřitele dezinformačních zpráv. V rozhovoru pro Respekt.cz Koten dokázal, že i jako předseda výboru bude dál čeřit vody. Prohlásil mimo jiné, že pravda začíná tam, kde končí signál České televize. Pro Kotena hlasoval ve Sněmovně i Václav Klaus mladší, za což čelí vzteku části politického a názorového spektra.

„Pravda začíná tam, kde končí signál ČT.“ Šok pro kavárnu. A kýble vzteku na Klause ml. kvůli SPD: Ještě větší čuně než fotr
Foto: Facebook
Popisek: Radek Koten

Jde prý o nafouknutou kauzu, která ho jen pobavila. „Veřejnosti je to jedno. Tedy kromě politických neziskovek, které se snaží ovlivňovat politickou agendu svými posty,“ je přesvědčen. Naráží např. na think-tank Evropské hodnoty.

Celý rozhovor naleznete zde.

 Sám prý na sociálních sítích sdílel tisíce příspěvků a mnoho z nich si už dnes nepamatuje. Na sociálních sítích se prý chová jako jiní lidé. Přečte si první větu příspěvku na sociální síti, a když ho zaujme, sdílí zprávu. Prý nemůže vědět, že je nepravdivá. Lidé na tyto zprávy reagují a Koten prý rád zjišťuje jejich názory. Věří, že občané mají tolik rozumu, aby sami poznali, co je lež, a co ne.

„Ale tím, že sdílíte neověřené informace, můžete opravdu vyvolávat zmatek a šířit dezinformace,“ zeptala se Kotena redaktorka. „Vždyť Česká televize a další média mají svoje. Já se řídím jedním příslovím: Pravda začíná tam, kde končí signál České televize,“ odvětil zákonodárce.

Vody české politiky však rozvířila ještě jedna zpráva. Když Sněmovna potvrzovala jednotlivé předsedy výborů, Kotena potvrdili zástupci hnutí ANO Andreje Babiše, komunisté a poslanci SPD Tomia Okamury. Tuto trojici, která v jednom šiku hlasuje od ustavení nové Sněmovny, doplnil ještě nový poslanec ODS, Václav Klaus ml. Poslanci ostatních stran buď hlasovali proti Kotenovi, nebo se zdrželi hlasování.

Klaus vnímá SPD Tomia Okamury jako normální stranu, takže nevidí nic špatného na tom, když podpoří Okamurova kandidáta. Za to si Klaus vysloužil několik kritických poznámek na sociální síti Facebook.

„V pohodě. ČSSD má J. Foldynu, ODS V. Klause, TOP 09 měla božího exmístopředsedu P. Lukšu, ANO paní Lorencovou, KSČ většinu soudruhů, to se prostě stane,“ napsal např. Jakub Janda z již zmíněného think-tanku Evropské hodnoty. Kotena označil za proputinovského konspirátora a doporučil Václavu Klausovi, aby spolu s Kotenem psal texty pro server Protiproud, který Janda označuje za dezinformační.

Stejně kritický byl i místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin. „Považuji za nebezpečné, aby poslanec Koten, putinofil a ochránce národa před mikrovlnkami, vedl bezpečnostní výbor Sněmovny. Po bok populistů, fašistů a bolševiků se postavil i V. Klaus. Nešťastná ODS!“ napsal na sociální síti Facebook.

Ještě tvrdší byl v odsouzení Václava Klause mladšího občanský aktivista Tomasz Peszynski. „Syn ještě větší čuně než fotr,“ napsal prostě a krátce aktivista. Podobné urážky syna exprezidenta přitom začínají být již běžné. Karel Schwarzenberg například během své volební kampaně dle serveru Ihned.cz pronesl, že „Mladej Klaus je horší než fotr, plnej nenávisti“.

Na sociálních sítích také zaznělo, že hnutí ANO, SPD Tomia Okamury a Václav Klaus mladší tvoří ve Sněmovně většinu 101 hlasů. Oním jediným hlasem, který Andreji Babišovi a Okamurovi chybí k většině, by opravdu mohl být Václav Klaus mladší. K podobnému závěru dospěl i přispěvatel Britských listů, biolog Boris Cvek. „Druhý pokus o sestavení vlády? Otevřená koalice ANO–SPD s podporou Klause ml. a nějakých dalších přeběhlíků (někdo by se mohl najít v ČSSD),“ uvedl.

Nový poslanec ODS dal však najevo, že si o svých kriticích myslí své a dál bude hlasovat, jak uzná za vhodné.

„1. Je to moje právo hlasovat podle svého uvážení a budu ho uplatňovat i v příštích čtyřech letech.

2. Hnusí se mi kádrovácké scény ve Sněmovně.                        

 3. Volil jsem všechny předsedy výborů (i sebe) i lidi, co jsem neznal (nejen pana Kotena).

 4. Nevolil jsem paní Válkovou (ANO), pamatoval jsem si její konflikt s Lidickými ženami a adoraci protektorátu. Nevolil jsem paní Balcarovou (Piráti) – neb jsem měl informace z Prahy 9 o jejím aktivistickém působení na devítce...

 5. Proti SPD nic nemám, volil jsem i Radima Fialu za předsedu výboru. Stejně jako třeba lidovce Benešíka.

 6. Nebudu se ale zpovídat z každého hlasování, fakt ne,“ uzavřel na sociální síti Facebook.

V diskusi pod svým příspěvkem se posléze pustil do hádky s některými svými kritiky.

Pan Pavel Zahradník Klausovi mladšímu napsal, že ho za poslance zvolili občané, a on by se jim tedy rozhodně měl zpovídat. Klaus mladší ale obratem odeslal odpověď.  „Váš zástupce rozhodně nejsem. Máme poměrný volební systém,“ odepsal Klaus. Pavla Zahradníka se tím však nezbavil. „Já jsem občan a pražský volič ODS a moji zástupci se mi budou zpovídat. Média dělají svou práci a já jsem jim za to vděčný,“ oponoval pan Zahradník.

V debatě zaznělo na 450 různých reakcí. Někteří lidé Klause mladšího hájili, jiní mu spílali, že nehájí zájmy voličů ODS. „Jsem rád, že jsem se ve volbách nenechal unést libivou retorikou a podržel si zkušenost s volbou ODS z minulosti, dík za potvrzení správnosti mých názorů,“ napsal jeden z voličů.

Aktivista Jan Cemper se Klause zeptal, zda za svou podporu Kotena dostane něco od triumvirátu Babiš–Okamura–Filip. „A už se Vám ozval Andrej, ať s ním jdete do vlády? Na podporu vlády ANO a SPD jsou třeba prej přeběhlíci. Třeba by za to cvaklo i nějaké to ministerstvo. No ni?“ Klaus neodpověděl.

Místo Klause se ozval jiný aktivista, Martin Uhlíř. „Další potvrzený příslušník páté kolony Kremlu v českém parlamentu. Nikdy bych se mu nesmál pro jeho postižení, mně na něm vadí jeho křivý charakter,“ napsal.

Pár slov k tématu přidala pro ParlamentníListy.cz i Miroslava Němcová. „Možná, že si to pan poslanec Klaus v hlavě uspořádal tak, že existuje nějaká dohoda na post předsedy výboru a že ji chce ctít, i když jsme žádnou dohodu na pana Kotena neuzavírali, ale asi to vzal z toho obecného pohledu. Já to nebudu nijak dál komentovat, protože jsem svůj názor dala dostatečně najevo svým hlasováním, jsem hluboce přesvědčena, že pan Koten je bezpečnostním rizikem pro Českou republiku a nemá vůbec v této pozici co dělat,“ prohlásila dáma.

Pro Kotena hlasovalo celkem 95 poslanců, 58 zákonodárců se postavilo proti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…