"Pravý ódéesák" Janeček opouští stranu. Odchází ke Klausovi

26.08.2013 16:14

Dlouholetý člen ODS Jiří Janeček opouští občanské demokraty. Rozhodl se připojit k Václavu Klausovi, který přemýšlí o návratu do politiky. Janeček to dnes řekl ČTK. Předpokládá, že by jej mohlo následovat několik set příznivců Pravé frakce, kterou v rámci ODS založil.

"Pravý ódéesák" Janeček opouští stranu. Odchází ke Klausovi
Foto: ODS
Popisek: Jiří Janeček

Z ODS v posledních dnech odešlo několik významných členů, kteří se chtějí připojit ke Klausovi. V pátek například vystoupil ze strany Boris Šťastný.

 "Po zralé svobodné úvaze jsem se rozhodl odejít po deseti letech z ODS a přidat se k Václavovi Klausovi. Pokud to neumí udělat současné vedení ODS, musím to udělat sám," napsal Janeček v prohlášení, které poskytl ČTK.

 Janeček připomněl, že v únoru 2013 založil v ODS Pravou frakci. Chtěl tak prý uvnitř strany vytvořit komunikační nástroj, ve kterém by si straníci mohli vyříkat odlišné názory.

"Bohužel současná ODS je v takovém stavu, že už nerozhoduje členská základna, ale úzká skupina lidí, která se bojí svolat i kongres. ODS reprezentovaná dnešním vedením je prostě nereformovatelná. Když někde převáží jiný názor, než má tato ideově prázdná a politicky bezradná skupina, tak se zruší rovnou celá oblast, vyhrožuje se, vylučuje se. Takhle to dál není možné," dodal Janeček.

Budou následovat další příznivci Pravé frakce

"Jsem přesvědčen, že Česká republika si zaslouží zodpovědnou pravicovou vládu a s tím chce Pravá frakce pomoci. Pokud se Václav Klaus postaví do čela takového proudu a bude-li mít o moje služby zájem, jsem mu k dispozici," uvedl.

 Janeček ČTK dále řekl, že předpokládá, že ho budou následovat další příznivci Pravé frakce. Očekává, že by mohlo jít o stovky lidí. Na facebookových stránkách Pravé frakce má tato iniciativa téměř 1650 přívrženců. O situaci podle svých slov jednal s grémiem buněk Pravé frakce.

Janeček v minulosti působil jako místopředseda pražské ODS. V roce 2008 nahradil ve funkci poslance Tomáše Kladívka, který se stal senátorem. Byl také radním a zastupitelem hlavního města, stejně jako v Praze 11.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…