„Předčasná ejakulace,“ slyšel Hrušínského kolega od Xavera. Chce totiž po státu 29 milionů. A padlo toho víc

21.04.2020 19:40

Producent Oldřich Lichtenberg je přesvědčen, že divadla potřebují koronavirovou finanční pomoc ve výši 29 milionů korun. Moderátorovi Luboši Xaverovi Veselému si posteskl, že ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) s umělci nejedná. Moderátor se producenta na oplátku zeptal na předčasnou ejakulaci.

„Předčasná ejakulace,“ slyšel Hrušínského kolega od Xavera. Chce totiž po státu 29 milionů. A padlo toho víc
Foto: Repro XTV
Popisek: Moderátor Luboš Xaver Veselý

Anketa

Byl Mirek Topolánek dobrý politik?

3%
97%
hlasovalo: 26989 lidí
Lichtenberg se podepsal pod petici, která požaduje odchod ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), protože ten předpokládá, že divadla, která jinak žijí bez dotací, nemají dostat koronavirovou pomoc. V tuto chvíli ministr počítá s tím, že umělcům pomůže jednou miliardou korun.

My apelujeme na pana ministra Zaorálka, aby uspořil ze svého rozpočtu a rozdělil ty peníze dle našeho názoru spravedlivě,“ zdůraznil Lichtenberg s tím, že vedle restauratérů nebo číšníků jsou bez práce i tisíce lidí působících v kultuře – včetně kostymérek, jevištních techniků a dalších a dalších lidí, kteří nemají šanci si ze dne na den najít práci.

„My netoužíme po dotacích z Ministerstva kultury. My jsme byli schopni a jsme schopni postarat se sami o sebe, a teď možná ještě problém nemáme, ale na konci srpna už ano. To je prostě šest měsíců. Navíc velmi nejistých. Tady vláda sdělila, že 8. června teoreticky můžeme otevřít divadlo, ale pro 50 lidí. To v zásadě pro naše divadlo znamená, že to jsou herci na jevišti a jejich zázemí. ... My jsme divadlo, které má 805 míst a pokud nemáme vyprodanost zhruba 83 procent, tak hrajeme ve ztrátě,“ uvedl Lichtenberg.

I pokud divadla otevřou v září, musí umělci počítat s tím, že lidé se budou bát hodit do uzavřených prostor. Tam bude stačit, aby někdo zakašlal – a půlka divadla se zvedne a odejde. Ten strach z pandemie tady je a bude,“ zdůraznil producent.  

Lichtenberg s kolegy spočítal, že soukromé organizace budou potřebovat asi tak 29 milionů korun, ale Zaorálek je prý odmítá dát a soukromé umělce prý považuje za „gaunery“.

Luboš Xaver  Veselý chtěl vědět, zda zástupci divadel nežádají o peníze příliš brzy, zda na to nebude čas, až strach z pandemie opadne a život se vrátí do normálu.

„Bojím se, jestli to celé není předčasná ejakulace, toto... Jestli v tomto není chyba, jestli jste neměli počkat, až třeba budete moct jednat se Zaorálkem bez roušky?“ otázal se.

Lichtenberg odvětil, že Zaorálek a jeho kolegové tímto segmentem kultury pohrdají, a tedy tito umělci tak museli rázně bouchnout dveřmi a žádat Zaorálkův odchod.

„Nikdy by se to nestalo, kdyby pan ministr splnil to, co slíbil, a minimálně kdyby vyslechl naše argumenty. On to ale nikdy neudělal, on se nám cíleně vyhýbá, protože on a jeho rádci v rámci Ministerstva kultury skutečně tímto segmentem opovrhují,“ nebral si servítky Lichtenberg.

Zdůraznil také, že zatímco restaurace mohou např. prodávat obědy přes okénko nebo organizovat rozvozy jídel a kadeřnice mohou chodit za klienty domů – tak herci žádnou takovou možnost nemají a skutečně se ze dne na den ocitli na nule.

Pokud by měl o některém z politiků promluvit pozitivně, byl by to prý premiér Andrej Babiš (ANO), který prý vyjádřil ochotu s umělci jednat.

Herec David Prachař v Událostech, komentářích České televize nabídl zcela jiný pohled na kulturu za časů koronaviru.

„Ale chci jenom podotknout, že Oldřich Nový zkrachoval, Vlasta Burian zkrachoval, a stát není od toho, aby ty bolestínský umělce podporoval a neustále se omlouval, proč jim nedává tolik a tolik peněz. Svobodu máme, jakou si uděláme a budeme mít. Jenom bych se slušně přimlouval za slušný umělce, kterých jsou mraky, který neřvou, nevykřikujou, který se neprojevujou nějak hekticky a nechtěj hned miliony a miliardy. Nejsou nijak podvedení, ani se tak necejtěj,“ řekl Prachař v ČT.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…