„Presstituce není jen zaměstnání, ale stav ducha. Mdlého ducha.“ Jaroslav Bašta vrací úder kritikům

10.11.2019 8:51

Bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta ve svém nedělním komentáři na serveru Prvnízprávy.cz reaguje na kritiku z některých českých médií, které se mu dostalo za článek týkající se pozadí momentálně největšího mezinárodního skandálu spojeného s impeachmentem Donalda Trumpa v souvislosti s Ukrajinou, a která hovoří o ruských dezinformacích z Baštovy strany. „Presstituce není jen zaměstnání, ale stav ducha,“ dodává exdiplomat.

„Presstituce není jen zaměstnání, ale stav ducha. Mdlého ducha.“ Jaroslav Bašta vrací úder kritikům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Kritické reakce si Bašta přečetl na svůj rozhovor pro iDNES z 1. 11. letošního roku, kde hovořil na téma mezinárodního skandálu spojeného s impeachmentem Donalda Trumpa v souvislosti s Ukrajinou. Jedná se o to, že současný americký prezident si myslí, že v roce 2016 Obamův viceprezident Joe Biden při odvolávání bývalého ukrajinského generálního prokurátora Viktora Šokina chtěl krýt svého syna Huntera Bidena před stíháním z korupce v souvislosti s firmou Burisma.

V telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymirem Zelenským se Donald Trump prý zajímal o to, zda by ukrajinské úřady celou záležitost nemohly vyšetřit. Joe Biden totiž může být Trumpovým protikandidátem v prezidentských volbách v roce 2020. „Okolnosti odvolání prokurátora Šokina byly velmi dramatické. J. Biden nejprve prezidentovi Porošenkovi pohrozil, že Ukrajina nedostane úvěr ve výši jedné miliardy dolarů a pak dal ukrajinským poslancům šest hodin do odletu svého letadla na rozhodnutí o odvolání. Oni to stihli,“ přibližuje Bašta, o čem hovořil.

I když byl jeho rozhovor pro iDnes letos jeho již čtvrtým nebo pátým článkem na stejné téma, protože všechny vyšly na alternativních webech, nikdo ze strážců liberální demokracie na ně nereagoval. Až do okamžiku, kdy to publikovaly jedny z největších českých novin. „Nastal poplach a panická reakce. Viz: Forum 24,  reagoval na to i pan David Stulík na Aktuálně.cz k tomu samozřejmě podotkl své Jakub Janda,“ píše Bašta.

Zastavil se u blogu Davida Stulíka, jenž ho prý kupodivu neobviňuje ze lži, ale z nepřesností. „Říká, že americký viceprezident usiloval o odvolání V. Šokina dlouhodobě, stejně jako EU. To je pravda. J. Biden uvedl, že o odvolání usiloval od konce srpna 2015 a mluvil o tom při svých 11 návštěvách Ukrajiny. Jenže se zdá, že prokurátor ve snaze se zachránit, předvolal jeho syna Huntera k výslechu. Teprve poté následoval ten dramatický nátlak z pozice síly. Mám pocit, že tato intrika (či vydírání?) proti Joe Bidenovi Šokinovi dokonale vyšla. Donald Trump, jeho voliči a část amerických novin evidentně mají jasno, jak to tenkrát bylo,“ podotýká Bašta.

Ostatně i Šokinův nástupce Jurij Lucenko, který kauzu Burisma podědil, letos v květnu podal trestní oznámení na Národní protikorupční úřad Ukrajiny kvůli nečinnosti při vyšetřování této kauzy. Také v marné snaze zachránit svůj post, připomíná Bašta.

„Asi nejbizarnější moment všech reakcí na rozhovor v iDnes považuji opakované poukazování na to, že jde o ruské dezinformace,“ kroutí Bašta hlavou a zdůrazňuje, že celý případ je záležitost vztahů USA – Ukrajina, vyšetřování zásahu do voleb v roce 2016 probíhá momentálně také ve Spojených státech, stejně jako snaha o impeachment Donalda Trumpa, která s ním souvisí. Do roka a do dne v průběhu předvolební kampaně budeme informováni o všech detailech. To i v případě, že J. Biden v nich nakonec kandidovat nebude.

„Nicméně v Čechách každý, kdo nesdílí stanovisko americké Demokratické strany, je označen za ruského trolla, či ještě hůře. Proto si myslím, že presstituce není jen zaměstnání, ale stav ducha. Poněkud mdlého, bych dodal,“ končí komentář Jaroslav Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…