Prestižní průzkum popularity českých politiků. To neuhodnete, kdo vyhrál...

06.06.2014 13:05

Květnový žebříček popularity politiků od renomované agentury STEM ukázal, že veřejnost má svého velkého favorita, jehož náskok před ostatními vytrvale stoupá. Již dvě třetiny obyvatel si oblíbily ministra financí Andreje Babiše, který tak suverénně vyhrál, následován svým spolustraníkem Martinem Stropnickým.

 Prestižní průzkum popularity českých politiků. To neuhodnete, kdo vyhrál...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

U Andreje Babiše uvedlo jako odpověď na otázku „Jaký je váš názor na tuto politickou osobnost?“ celkem 18 procent „velmi příznivý“ a 48 procent „příznivý“. V součtu tak získal popularitu 66 procent a žebříček popularity všech politiků tak s přehledem ovládl.

Na druhém místě se navíc umístil ministr obrany Martin Stropnický, který si navzdory kauze odmítnutí vojáků NATO od března o dvě procenta polepšil. Až za ním se umístil Jiří Dienstbier, ministr bez portfeje, který byl donedávna přímým konkurentem Andreje Babiše.

S jednapadesáti procenty se pak na čtvrtém místě umístil premiér Bohuslav Sobotka, který si však od března pohoršil o šest procent. Nyní se na něj již dotahuje ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, která si již od ledna drží stabilní popularitu na úrovni padesáti procent.

Za ní je s 48 procenty Tomio Okamura a až s velkým odstupem a 39 procenty nejpopulárnější osobnost pravicové opozice - Karel Schwarzenberg. Následuje ministr vnitra Milan Chovanec, jeho vládní kolega a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Třicet pět procent dotázaných má příznivý dojem z ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, kterého následuje šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, ministryně Michaela Marksová Tominová a předseda komunistů Vojtěch Filip.

Na konci žebříčku se pak vedle předsedy hnutí Starostů Martina Půty (u něhož ovšem 59 procent dotázaných přiznalo, že jej vůbec nezná) umístil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Před ním pak ministr kultury Daniel Herman a dva nejvyšší představitelé opoziční ODS Petr Fiala a Jan Zahradil. Jejich popularita činí shodně 22 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…