Prezidentka Jižní Koreje Pak Kun-hje dnes ukončí návštěvu Česka

04.12.2015 6:01

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje dnes ukončí svou čtyřdenní návštěvu České republiky. Prezidentka Pak se během svého pobytu v Praze setkala s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a zúčastnila se summitu premiérů visegrádské skupiny.

 Prezidentka Jižní Koreje Pak Kun-hje dnes ukončí návštěvu Česka
Foto: vlada.cz
Popisek: Tisková konference po Summitu premiérů Visegrádské skupiny a Korejské republiky, 3. prosince 2015.

Návštěva v Česku byla zaměřená zejména na prohloubení ekonomické spolupráce. Korejské společnosti například mají zájem podílet se na dostavbách českých jaderných elektráren.

Sbližování obou zemí ve čtvrtek potvrdili Sobotka a prezidentka Pak podpisem dvouletého akčního plánu, který se spočívá například ve spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti, obranném průmyslu a jaderné energetice. Dílčí memoranda o spolupráci ve zdravotnictví, vědě, průmyslu a kultuře podepsali představitelé obou zemí již ve středu za přítomnosti hlav států.

Visegrádské země jsou pro Jižní Koreu druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem

Prezidentka Pak ve středu po setkání s Milošem Zemanem potvrdila zájem korejských firem podílet se na dostavbě nových bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Korejci Česku nabídli také víceúčelové vojenské vrtulníky. Velký potenciál má podle obou stran prohloubení spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu a využití nanotechnologií a biotechnologií.

Na čtvrtečním summitu V4 a Jižní Koreje se premiéři s prezidentkou Pak ujistili o vzájemné vůli prohlubovat obchodní i kulturní kontakty. Visegrádské země jsou pro Jižní Koreu druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem v EU po Německu.

Pak také označila úspěšnou transformaci politických systémů a ekonomik Slovenska, Maďarska, Polska a Česka za inspiraci pro sjednocování Jižní a Severní Koreje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…