Připravujeme se na uzavření hranic, řekl na plná ústa ministr Chovanec

17.06.2015 7:11

V Evropské unii panuje stran uprchlické krize názorová nejednota, která by v konečném důsledku mohla otřást jejími základy. Pod tlakem postoje zemí jako Česko, Slovensko či Polsko, které se postavily proti povinnému přijetí uprchlíků a protitlaku bohatých zemí EU, které naopak usilují o přijetí kvót, se pomalu ale jistě hroutí schengenský systém bez hranic. S odkazem na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o tom informuje MF Dnes.

 Připravujeme se na uzavření hranic, řekl na plná ústa ministr Chovanec
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

Kvůli hromadícím se uprchlíkům už kontrolují své hranice Francie, Švýcarsko a Rakousko. Vídeň dokonce přestala udělovat azyl, dokud země jako Česko, Polsko či Slovensko budou odmítat přebírání uprchlíků z Řecka a Itálie podle kvót navržených Evropskou komisí. Na jejich přijetí tlačí zejména bohaté země Evropské unie jako Francie, Německo či Itálie.

Tlak velkých zemí na země střední Evropy potvrzuje i ministr vnitra Milan Chovanec, který MF Dnes zprostředkoval, co se dělo na summitu ministrů vnitra EU v Lucemburku. „Názory byly rozdílné,“ řekl Chovanec MF Dnes s tím, že velké země pohrozily, že může být zrušen schengenský prostor. „Zaznívaly tady požadavky i na to, aby se zrušil dublinský mechanismus. Tedy pravidlo, že uprchlík je při jeho záchytu vracen do země, kde překročil hranici Schengenu,“ vysvětlil Chovanec. 

Podle ministra zahraničí Česko při pádu Schengenu dokáže své hranice uzavřít. „Po technické stránce bezesporu ano. Policie se na to připravuje a v případě ohrožení republiky tato varianta může nastat. Připravujeme se na to i legislativně. Opatření může nařídit ministr vnitra, následně ho musí schválit vláda,“ vysvětlil Chovanec.

reklama

autor: luš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…