"Proc ty me varoval ne pred tim Jaroslav?" Známý publicista si dělá legraci z hackerského útoku na Sobotkův e-mail

09.01.2016 16:41

S humorným nadhledem se na informaci, že se hackeři sympatizující s krajní pravicí dostali k elektronické poště ze soukromého e-mailu premiéra Bohuslava Sobotky, dívá publicista Josef Klíma v pravidelné rubrice dnešních Lidových novin „Poslední slovo“.

"Proc ty me varoval ne pred tim Jaroslav?" Známý publicista si dělá legraci z hackerského útoku na Sobotkův e-mail
Foto: tan
Popisek: Novinář Josef Klíma

Klíma nejprve připomněl, že z téměř tří tisíc zpráv, které se v Sobotkově e-mailové schránce nacházely, byl zveřejněn jen zlomek. Pokud se spekuluje, že ty nezveřejněné se mohou stát nástrojem vydírání premiéra, má k tomu co dodat.

Zřejmě z legrace totiž Klíma píše: „Shodou okolností se mi totiž dostal do ruky jeden z dosud nezveřejněných e-mailů. Přestože totožnost odesilatele je poněkud nečitelná, protože se skládá z podivných znaků, už oslovení napovídá, odkud zpráva přišla,“ píše a předkládá fiktivní dopis ze Sobotkova e-mailu.

"Vime, ze lepsi cinsky doktor než tibetsky saman"

Klíma naznačuje, že přišel z Číny. Ve fiktivním dopise se totiž mimo jiné píše: „Moc me libilo, jak ty povidal: Tibet potreboval civilizaci! My soc dem vime, ze lepsi cinsky doktor nez tibetsky saman, lepsi cinsky ucitel nez tibetsky mnich a lepsi cinsky nakladni automobil nez tibetsky oslik. I obrneny! A hlavně: lepsi poradek a klid nez cary mary Shaolin. To hodne opakuju nasim soudruzi.“

Čínský pisatel Sobotkovi vyčítá špatnou zkušenost s Jaroslavem Tvrdíkem, který se intenzivně v česko-čínských vztazích angažuje: „Ale proc ty me varoval ne pred tim Jaroslav? Kdyby ja vedel, co znamena Tvrdik v cestine, byl by ja vic ostrazity. Kdyby ty ja povidal, jak on boss aerolinie a penize masakr, byl by ja jeste vic ostrazity. … Horsi nej je ta Jaroslava investice do fotbal Slavia. Proc on řekl ne mi: Mily Si, Slavie je dul bez dna na peníze a pech-klub navic. ... Slavie zacala kupovat fotbalisti – a hned hnuly akcie. A hned strhly jiny akcie. Az v Americe otřáslo ten vas blby Eden! Zadny Eden! Peklo!“ píše Klíma a v humorné nadsázce tak spojil Tvrdíkovo neslavné účinkování v Českých aeroliniích, jeho roli při zprostředkování vstupu čínských investorů do pražské fotbalové Slavie a současný pád čínských akcií.

„Odkud zmíněný e-mail přišel, je víceméně jasné z kontextu. Stejně jako křestní jméno Si – někteří sinologové tvrdí, že i Ting a ještě jiní, že jen Pching na konci...,“ uzavírá Klíma dnešní Poslední slovo Lidových novin náznakem, že fiktivní dopis napsal Sobotkovi sám čínský prezident Si Ťin-pching.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…