Profesor Václav Bělohradský: Ať euro skončí. Je to žalář národů, odsuzuje je k utrpení

13.07.2015 8:32

Společná evropská měna euro byla původně koncipována jako pokus zkrotit Německo tím, že se mu vezme silná marka. Jenže tento pokus se vymstil. Teď tu máme měnu, která silně podhodnocuje německé zboží, a naopak nadhodnocuje italské nebo řecké. Z eura se tak stal jakýsi žalář národů. A čím dřív skončí, tím to bude lepší. Sama německá kancléřka je v těžké situaci. Ať se rozhodne jakkoliv, bude to špatně. Ve vysílání České televize to uvedl filozof Václav Bělohradský.

 Profesor Václav Bělohradský: Ať euro skončí. Je to žalář národů, odsuzuje je k utrpení
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Václav Bělohradský

Podle něj nyní zažíváme začátek rozhodující kapitoly v evropské integraci. Protože poprvé všichni jasně vidí, že euro je opravdu umělá konstrukce, která má držet pohromadě jih a sever Evropy. „A nedaří se to. Jih se stále více vzdaluje a Itálie je v podobné situaci jako Řecko. Akorát že je její situace více zamaskovaná,“ podotkl Bělohradský.

Německý typ kapitalismu v jižních státech neexistuje

Uvedl rovněž, že v euru je zakódován určitý typ kapitalismu, ten „německý“. Ten prý má své charakteristiky. Jenže v jižních státech eurozóny neexistuje. „Euro byl původně nástroj jakéhosi trestání Německa za to, že se sjednotilo. Byl to pokus Německo zkrotit tím, že mu vezmeme mocnou marku,“ uvedl Bělohradský s tím, že to byla myšlenka bývalého francouzského prezidenta Francoise Mitterranda a bývalého italského premiéra Giulia Andreottiho a mnoha jiných evropských politiků.

Tato myšlenka se prý ale vymstila. „My teď máme měnu, která silně podhodnocuje německé zboží a nesmyslně nadhodnocuje italské nebo řecké zboží a ta situace je neřešitelná. Osobně si myslím, že čím dřív euro, ten žalář národů skončí, tím to vlastně bude lepší. Protože euro je proti všem ekonomickým zákonům,“ řekl Bělohradský.

Jižní země byly přijetím eura odsouzeny k bezmeznému utrpení

Uvedl rovněž, že vše, co dělala Francie po sjednocení Německa, bylo inspirováno strachem ze sjednocení, strachem, že Německo by bylo silné. „Takže vlastně Francie se zasadila o to, aby Řecko bylo v eurozóně. Tedy že jih Evropy, tedy i Řecko bude vyvažovat rostoucí sílu Německa,“ vysvětlil, proč bylo Řecko do eurozóny přijato, přestože se vědělo, že statistiky, na základě kterých se to stalo, byly zfalšované.

Podle filozofa se bohužel přijetím Řecka vyvážit sílu Německa nepodařilo a zvrátilo se to v pravý opak. „A jižní země jsou odsouzeny k bezmeznému utrpení,“ podotkl.

Co se děje v Řecku, připomíná praktiky exekuční mafie

Přišel se zajímavou myšlenkou. To, co se děje v Řecku, prý připomíná praktiky exekuční mafie. „Například Řecko se má zaručit padesáti miliardami, a dokonce i ostrovy a svým majetkem, který má dát do jakéhosi fondu, kterým by ručilo za půjčku. To znamená, že kdyby to nebyli schopni splatit, tak by přišli o ostrovy, o památky, o to, co tvoří Řecko,“ uvedl. Takovou situaci považuje za naprosto absurdní. Je prý třeba ji řešit tak, že se zamyslíme nad tím, jaký je smysl eura a proč jsme ho vlastně zavedli a zda na něm musíme trvat a zda jej nemůžeme zcela rozpustit.

Na otázku, zda by ale Řecko nemělo své dluhy splatit, uvedl, že jde o začarovaný kruh. „V případě Řecka to jsou půjčky na splácení úroků. V Česku je řada firem, které půjčují tak, aby to člověk nemohl splatit. To se stalo Řecku, které dostalo půjčku, kterou nemůže splatit. Takže teď hrozí jakási exekuce Řecka. Exekuce jeho území, jeho ostrovů, jeho bohatství,“ vysvětlil Bělohradský.

Zavedení eura byla chyba

Podle jeho názoru proces evropského sjednocování nezávisí na zavedení eura. Zavedení eura prý byla chyba jak ekonomická, tak politická. „Měna, to je něco jako kůže ekonomie, na které se projevují různé její nemoci. Proč máme všichni mít stejnou kůži? Proč má Itálie, která měla úplně jinou ekonomickou historii než Německo, žít ve stejné kůži jako Německo? Vždyť se podívejte, jak od padesátých let ekonomicky fungovala Itálie. A fungovala dobře. Se svou inflaciovanou měnou, která ovšem byla funkční. Prostě Německem se Itálie nestane. Aspoň ne v dohledné době. A v tom euru je jakoby zakódován příkaz ‚staňte se všichni Německem‘,“ vysvětlil Bělohradský svůj názor na celou problematiku.

Ať se Merkelová rozhodne jakkoliv, vždy to bude špatně

Na druhou stranu se s porozuměním podíval na situaci, v jaké se ocitla německá kancléřka Angela Merkelová. Připomněl v této souvislosti, že na televizi Euronews byl prezentován výzkum německého veřejného mínění. „Všichni dotazovaní se radovali, jak to těm Řekům ukážeme, že německý ministr financí Schäuble hájí německé zájmy,“ přiblížil výsledky onoho průzkumu. Podle něj nyní Merkelová řeší problém, jestli bude evropským vůdcem, anebo jestli vyhraje volby. „Riskuje, že Schäuble je mnohem populárnější tím, že hájí německé zájmy. Že Němci nebudou za ty líné Řeky... Všimněte si, jaké stereotypy se vrací do hry, staré nacionalistické stereotypy. To je všechno ve hře,“ uvedl s tím, že jakákoliv volba Merkelové bude vlastně špatná. „Buď na jedné straně ztratí německé veřejné mínění, nebo na druhé straně ztratí roli rozhodujícího evropského politika, kterou v poslední době získala,“ dodal filozof Václav Bělohradský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…