Prostě budete žít s Putinem, Ukrajinci, říká Západ. Autor to asi nepřiznává rád, ale píše to na důležitém místě

06.10.2015 13:24

Ruský komentátor a velký kritik Putinova režimu Leonid Beršidskij analyzuje na webu světové agentury Bloomberg složitou situaci ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Pokud se mu nepodaří protlačit ukrajinským parlamentem nový volební zákon, ztratí prý podporu evropských politiků. Naopak jeho ruský protějšek Vladimir Putin je nyní dle Beršidského „na koni“.

 Prostě budete žít s Putinem, Ukrajinci, říká Západ. Autor to asi nepřiznává rád, ale píše to na důležitém místě
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Anketa

Jak dopadne TOP 09 s předsedou Kalouskem a čestným předsedou Schwarzenbergem v příštích volbách do sněmovny? Žádáme vás o odhad, ne o vaše přání

1%
2%
2%
5%
11%
8%
66%
hlasovalo: 6591 lidí

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podle Beršidského nechtěl dlouho pochopit, že podpora jeho země Západem je podmíněná. „Nyní mu francouzský prezident Hollande a německá kancléřka Merkelová dali jasně najevo, že tomu tak skutečně je. Dohoda o příměří na východní Ukrajině totiž klade větší požadavky právě na Porošenka, nikoli na jeho ruský protějšek Vladimira Putina. Beršidskij také poukazuje na poměrně útočné vystoupení ukrajinského prezidenta na půdě OSN. „Ministr vnitra Arsen Avakov se veřejně chlubil tím, že ukrajinská národní garda konečně obdržela protitankové granáty a pušky pro odstřelovače,“ doplňuje Beršidskij a odkazuje na mírový plán francouzského diplomata Peirra Morela, jenž připravil pro páteční setkání v Paříži za účasti Merkelové, Hollanda, Porošenka a Putina.

„Morel navrhuje, aby Ukrajina schválila speciální zákon, jenž bude upravovat pravidla pro pořádání lokálních voleb v regionech ovládaných povstalci. To je velmi mazaný způsob, jak zneškodnit časovanou bombu, jež se skrývala za mírovou dohodou uzavřenou před osmi měsíci v Minsku. Rusové a povstalci tehdy souhlasili s konáním voleb dle ukrajinského práva do konce letošního roku. Nebyli však připraveni zorganizovat je dle současného zákona, který nepočítá s rozdíly mezi západními regiony a regiony na východě, jež jsou ovládány separatisty. Vyhrožovali tím, že v polovině října uspořádají své vlastní volby, což by mohlo znovu obnovit násilí,“ vysvětluje ruský komentátor, který žije dlouhodobě v Německu.

Celý text  v angličtině je ZDE

Porošenko ovšem Morelův návrh smetl ze stolu a označil jej pouze za jeho osobní iniciativu. Ukrajinský prezident požaduje po Rusku, aby dodržovalo dohody uzavřené v Minsku, zrušilo „falešné volby“ a umožnilo Kyjevu znovu získat kontrolu nad východními hranicemi. „Porošenko však podcenil odhodlání Francie a Německa vypořádat se s ukrajinskou záležitostí co možná nejefektivnějším způsobem. Po pětihodinovém jednání v Elysejském paláci byl Morelův plán schválen ve formě mnohem výhodnější pro Putina. Za prvé musí Ukrajina navrhnout speciální volební zákony na základě konzultace s Moskvou a separatisty. Poté bude muset zákon projít schválením. Do 80 dnů se potom musí konat volby – a pokud je mezinárodní pozorovatelé označí za regulérní, získá Kyjev opět kontrolu nad hranicemi s Ruskem,“ uvádí Beršidskij.

„To je pro Porošenka opravdu tvrdý políček do tváře. Z politického hlediska pro něj bude nemožné protlačit ukrajinským parlamentem volební zákon schválený Moskvou. Něco takového by mohlo způsobit rozpad vládnoucí koalice a konání nových voleb. Nové složení parlamentu by pro Porošenka patrně bylo krajně nevýhodné. Putin bude jistě s radostí pozorovat, jak se snaží ukrajinský prezident z tohoto plánu vykroutit. Pokud by zákon neprošel, konflikt na východě Ukrajiny zamrzne a Putin skrze něj bude dále destabilizovat Porošenkovu vládu. V případě, že zůstane míč na ukrajinském hřišti, sankce proti Rusku mohou být zrušeny. Putin se totiž dokázal postarat o to, že situace ve válkou postižených regionech zůstávala v posledních měsících klidná,“ píše Beršidskij.

Porošenko navíc bude muset dle mínění ruského komentátora také čelit narůstajícímu neklidu ze strany evropských politických vůdců, kteří by se mohli stát vůči jeho záměrům podezřívavějšími. „Spoléhat se může na jejich podporu pouze tehdy, když bude provádět bolestivé reformy a dosahovat politických kompromisů. Zatím ze sebe Porošenko nevydal úplně všechno ani v jedné z těchto dvou oblastí. Jeho země je i nadále beznadějně zkorumpovaná a vystavená bojům mezi znepřátelenými klany oligarchů. Složitým tématem zůstává také ekonomická situace. Mezinárodní měnový fond zvýšil odhadovaný pokles z 9 na 11 %. A to je přesně to, nad čím se může radovat Putin, který bude po volbách sázet nikoli už na polní velitele, ale na oligarchy, kteří řídili region před revolucí. Jejich prostřednictvím, jak doufá, bude vyvíjet tlak na Kyjev. Nemusí nikam spěchat, protože čas se krátí především Porošenkovi,“ uzavírá Beršidskij.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…