„Prostomozek! Fujtajbl.“ Laudát ve varu z toho, co vyplouvá od Pirátů

21.01.2022 20:06

Na slova pražského piráta Adama Zábranského, jenž se vyjádřil k úbytku římských katolíků dle výsledků sčítání lidu a prohlásil, že to není špatná zpráva, zareagoval na sociální síti předseda Klubu angažovaných nestraníků František Laudát. „Tento pirátský prostomozek asi netuší, o čem vůbec křesťanská víra je,“ poznamenal Laudát.

„Prostomozek! Fujtajbl.“ Laudát ve varu z toho, co vyplouvá od Pirátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

„Za posledních deset let v Česku klesl počet lidí hlásících se k římskokatolické církvi o třetinu, tedy o 340 tisíc. To není špatná zpráva,“ napsal Adam Zábranský na Twitter. A následně ještě doplnil: „Mně přijde, jako by po mně, jakožto po ateistovi, někteří zde diskutující chtěli, abych byl z této zprávy smutný, a vůbec nechápu proč. Přijde mi úplně logické, že katolíci z toho smutní jsou, protože přicházejí o své souvěrce, ale já mezi ně nepatřím a v církvi nevidím to, co oni.“

Za posledních 10 let v Česku klesl počet lidí hlásících se k římskokatolické církvi o třetinu, tedy o 340 tisíc. To není špatná zpráva.

— Adam Zábranský (@adamzabransky) January 17, 2022

Mně přijde, jako by po mně, jakožto po ateistovi, někteří zde diskutující chtěli, abych byl z této zprávy smutný, a vůbec nechápu proč. Přijde mi úplně logické, že katolíci z toho smutní jsou, protože přicházejí o své souvěrce, ale já mezi ně nepatřím a v církvi nevidím to, co oni.

— Adam Zábranský (@adamzabransky) January 17, 2022

„Pirátský fujtajbl: Piráti se poslední dobou s narůstající intenzitou předbíhají, kdo pronese větší blbost. Novou ligu zahájila Jana Michailidu, když se v rámci svého předvolebního klání vycenila s vnitřním pohnutím, že je myšlením komunistka. Dodala, že je pro svobodný demokratický komunismus. Nad tímto jejím duševním pohnutím, které ocenila snad jen kovaná nejvyšší soudružka Konečná, se téměř všichni ostatní bavili,“ poznamenal na sociální síti k výroku Zábranského předseda Klubu angažovaných nestraníků František Laudát.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29838 lidí
„Jistý Adam Zábranský se zřejmě v Michaliidu vzhlédl a dnes, zalit neskonalým štěstím, prohlásil, že je nadšen z toho, že za posledních deset roků ubyla v naší zemi třetina římskokatolických věřících, což je 340 tisíc lidí. Tento prostomozek asi netuší, o čem vůbec křesťanská víra je. Jinak by tuhle nestoudnost a, pro náš národ, hodně špatnou zprávu, nepřivítal. Křesťanství není o bagatelním příběhu, jak ho chápe neomarxista Zábranský. To je o fascinujícím návodu, jak žít život v naději, že s fyzickou smrtí všechno nekončí, to je o vztahu k bližním, to je o sociální empatii, to je o nenásilí, to je o schopnosti udržet si vnitřní svobodu i ve chvílích nejhoršího útisku nebo ohrožení, to je o žití podle zásad etiky dobra, to je o jasném odlišení etiky dobra a etiky zla, to je o kultuře, o rodině a miliónu dalších věcí,“ dodal.

Kdybyste, pane Zábranský, alespoň něco četl o hledání cest z dnešního marasmu a rozčarování lidí po celém světě, takové hlouposti byste z úst nevypouštěl. Pro náš civilizační okruh už skoro všichni vnímaví přemýšlejí o tom, že bez hlubšího smyslu života to dál nepůjde. Dokonce už je stále více přijímán názor, že osvícenství narazilo do zdi. Narazilo do zdi, protože paradoxně vyhrálo nad předchozím společenským paradigmatem kontumačně. Lidé možná jakž takž rozumějí světu kolem sebe, ale nerozumějí sami sobě. A víte, o čem dnes filozofové přemýšlejí? Že řešením není pokračování v dnešní cestě, ale velké partnerství přírodních věd a z toho vycházející moderní technologií a vnitřního duševního světa každého jedince. Nikdo Vám nevnucuje víru v Boha, ale to ještě neznamená, že byste neměl žít v hodnotově a funkčně vytvořeném kulturním schématu naší civilizace,“ zmínil Laudát.

„Tím, co jste prohlásil, oslavujete úpadek naší společnosti. Marx, Engels, Lenin a další sebranka se musí tetelit blahem. A začněte číst. A ani nemusíte jezdit do Oregonu. Stačí zajít na Václavák do vydavatelství Academia. Tam toho hodně najdete, a můžete si doplnit zjevný deficit svých vědomostí v pohledu na současný svět. Přeji Vám hodně úspěchů v hledání pravdy. Když jí najdete, bude to ku prospěchu nás všech,“ uzavřel Laudát. 

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

8:23 Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

Mezinárodní písňovou soutěž Eurovize (Eurovision Song Contest) pro rok 2024 vyhrálo Švýcarsko, které…