"Průsery", křik a hádky. Moravec ztratil kontrolu nad vlastním pořadem, říká expert po hodinové bitvě Babiše a Kalouska

04.10.2015 16:02

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Očekávaný duel vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše s jeho předchůdcem v čele resortu Miroslavem Kalousekem v pořadu České televize Otázky Václava Moravce dost zklamal zkušeného mediálního analytika Radima Hrehu. "Nemohu pochválit nikoho z aktérů dnešní první hodiny Otázek Václava Moravce," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz

"Průsery", křik a hádky. Moravec ztratil kontrolu nad vlastním pořadem, říká expert po hodinové bitvě Babiše a Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš v pořadu OVM

"Náš ´nejlepší´ moderátor politických debat dnes evidentně neměl svůj nejlepší den. Nezvládl řízení diskuse, přesto, že věděl, s kým bude mít tu čest. Jeho tým z Kavčích hor navíc udělal vše proto, aby moderátor neumožnil ministru financí veřejnost obeznámit s hlavními pozitivními aspekty příznivého vývoje veřejných financí. Proč by se jinak rozpočtu 2016 věnovalo až posledních deset minut? Ty navíc Moravec 'promrhal', když ho primárně zajímaly důvody nesplnění Babišova předsevzetí připravit vyrovnaný rozpočet na další roky," konstatoval pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Hreha, který působil v minulosti jako ředitel Slovenské televize a v Česku vyhrál výběrové řízení na ředitele České tiskové kanceláře.

Nediskutovaný pozitivní obrat

"Fakt, že po letech Kalouskova 'střežení eráru' nastal pozitivní obrat, nejspíš v České televizi nepovažují za relevantní informaci. Babiš tak ztrácel čas vysvětlováním marginálií, aniž by dostal prostor podrobněji vysvětlit negativní důsledky Kalouskova působení v pozici ministra financí. O pozitivních dopadech aktuálního vývoje se tak něco dozvěděli alespoň důchodci. Těm prý Babiš vrátí daně, o něž je Kalousek připravil. Nicméně, vystupování obou aktérů diskuse naznačilo pozitivní signál, že veřejné finance konečně řídí člověk, který nepotřebuje krást, tudíž může být sám sebou," zhodnotil dále Hreha.

Podle mediální experta je ale Babišovo vystupování z pohledu polistopadových imagemakerů natolik neprofesionální, že bez svého jmění a úspěšných firem by v parlamentních polistopadových stranách neměl šanci být lídrem ani kandidátky do komunálních voleb v Horní dolní. "Ve srovnání s unifikovanými lháři a sofistikovanými specialisty na odklánění veřejných financí do spřízněných sfér se části veřejnosti vskutku logicky jeví jako spasitel," dodal.

Originálnější Kalousek

"Jediný program pana Kalouska jsou lži o Babišovi. Když to bude opakovat stokrát, tak tomu někteří lidé uvěří," posteskl si ministr financí Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce. Všichni aktéři se navzájem hlasitě překřikovali. "Největší zloděj a korupčník tady vypráví. Proč jste ho sem zval," ohradil se u moderátora ministr financí v pořadu České televize vůči Kalouskovi.

"Kalousek dnes opět potvrdil, že je především reprezentantem části takzvaných úspěšných, kteří na rozdíl od Babiše nechtějí platit daně. Legitimním zástupcem voličů, kteří se s jeho demagogií ztotožňují a rozhodně se za něj nestydí, jak si to nepodloženě myslí Babiš. Ve srovnání s dosavadními charakteristikami, kterými se oba aktéři do sebe vzájemně strefovali, byl dnes Kalousek o chlup originálnější. Postěžoval si na cenzuru v Babišových novinách. Neznalému pozorovateli by mohla ukápnout slza, zejména když neeviduje, že exministr financí hraje první housle ve veřejnoprávních médiích a podobně nezávislých Bakalových periodikách," doplnil Radim Hreha, renomovaný mediální analytik.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…