Publicista odhalil strašlivou teorii ohledně Iráku: Co když Američané...

02.07.2014 14:19

Publicista Petr Schnur se na serveru Literárních novin zabývá paralelně probíhajícími krizemi v Sýrii, Iráku a na Ukrajině. Mainstreamoví analytici se prý nechtějí zabývat konflikty do hloubky. Podle Schnura se možná na Blízkém východě uskutečňuje záložní plán Spojených států.

 Publicista odhalil strašlivou teorii ohledně Iráku: Co když Američané...
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Zpravodajství ze Sýrie poslední dobou utichlo. „Jsou náhle události v sousedním Iráku a evropské Ukrajině prostě jen důležitější nebo televizní a rádiové stanice bojují s problémem, jak sunnitský džihád v Levantě terminologicky uchopit?“ ptá se Schnur.

Za prvé není jednoduché rozlišovat mezi „povstalci“ v Sýrii a „teroristy“ v Iráku, vzhledem k ideologické a personální unii. Ofenziva islamistické ISIS (Islámský stát v Iráku a Sýrii) ale nastoluje další otázky, kterými se podle Schnura nechtějí mainstreamoví analytici zabývat.

Financuje teroristickou ISIS Saúdská Arábie?

Vrcholem jejich dosavadní práce prý bylo konstatování, že za ISIS může syrský prezident Asad a irácký premiér al-Málikí. Pominuli přitom intervenci NATO v Libyi, která islamistům otevřela Tripolis a sklady zbraní, ale i Sahel spolu s „dálnicí“ na Blízký východ.

Existují ale i výjimky, kdy například německá veřejnoprávní ARD ve svém teletextu zmínila, že teroristická organizace ISIS se financuje dary ze Saúdské Arábie a Kataru. Německo přitom prodává zbraně do Saúdské Arábie s tím, že země představuje faktor stability v regionu.

Přehlédly tajné služby přesun 10tisícové armády? Nebo je to součástí amerického plánu B?

Schnur také upozorňuje na přehmat, kterého se zřejmě dopustily americké CIA a NSA. Jejich špionážní satelity zřejmě nezachytily koncentrace a přeskupení více než 10 tisíc ozbrojenců v oblasti, která spadá do kategorie výbušných regionů. Spojené státy také zdržovaly prodej letounů F-16 irácké armádě. Prezident Obama odmítl žádost al-Málikího, aby USA poslaly bezpilotní letouny na rojící se ISIS v irácko-syrském pohraničí.

Možná je totiž současná řež v Iráku součástí záložního plánu Spojených států, který uvedly do pohybu poté, co vnitropolitický vývoj v Iráku po svržení Saddáma Husajna nabral jiný směr, než jaký plánovali tehdejší váleční stratégové v Bílém domě.

Tento plán B se podobá americké vizi „Nového Blízkého východu“ složeného z menších gubernií ustanovených podle etnického nebo náboženského klíče. Mluvila o tom v roce 2006 bývalá americká ministryně zahraničních věcí C. Rice během své návštěvy v Tel Avivu.

Celý článek ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…