„Radili mi, ať řeknu, že mi není 18. Pak mě nepošlou zpátky.“ A další perly z migračního okénka od sousedů

10.01.2017 13:22

Rakušané nevěřícně kroutí hlavami. Přestože se podařilo policistům poměrně rychle vypátrat migranty, kteří v Innsbrucku při oslavách příchodu nového roku obtěžovali místní ženy, pohybuje se šestice Afghánců stejně na svobodě.

„Radili mi, ať řeknu, že mi není 18. Pak mě nepošlou zpátky.“ A další perly z migračního okénka od sousedů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čekající na oběd

V průběhu silvestrovských oslav si policii v Innsbrucku stěžovalo na nepřístojné chování migrantů osmnáct žen a dívek. Pachatelé je měli v davu osahávat a líbat na intimních místech navzdory tomu, že se oběti bránily a dávaly jim jasně najevo, co si o jejich počínání myslí. Jak uvádí deník Kronen Zeitung, zatímco oběti mají ze svých neblahých zkušeností noční můry, násilníci následkům svého jednání čelit nemusí.

Policistům se přitom podařilo šestici afghánských migrantů díky pořízeným video záběrům a fotografiím zajistit v rekordně rychlém čase. Migranti sice byli vyslechnuti, ale následně byli propuštěni a pohybují se volně na svobodě. Vzhledem k velikosti a počtu obyvatel Innsbrucku je dost dobře možné, že se oběti osahávání mohou s pachateli tohoto trestného činu potkat v příštích dnech na ulici, v restauraci či obchodě.

Na osahávání a vynucené líbání si stěžovaly dívky ve věku od osmnácti do dvaadvaceti let. Vedle šestice zmíněných afghánských migrantů policie pátrá ještě po dalších dvou. Innsbrucký prokurátor Hansjörg Mayr na dotaz Kronen Zeitung poukazuje na četná úskalí při posuzování tohoto případu. „Vše se událo v davu 25 000 lidí a těžko lze konkrétní přestupek přiřadit ke konkrétnímu podezřelému. Navíc nebylo prokázáno násilí, takže jsme nemohli vzít pachatele do vazby,“ cituje deník Mayera s tím, že teoreticky nemůže být pachatelům bráněno v opuštění země.

Anketa

,,Moc bych si přála, aby byly naše hranice zamčené na sto západů. Česko je náš domov, naše hnízdo, naše zázemí. Nesmíme ho ztratit," řekla Lucie Bílá. Souhlasíte?

98%
2%
hlasovalo: 12219 lidí

O něco úspěšnější byla rakouská justice v kauze tří afghánských migrantů, kteří lhali o svém věku, aby si tak zajistili výhodnější zdravotní pojištění, vyšší sociální dávky a také kapesné. Rozsudek soudu sice zatím není pravomocný, ale vyšetřovatelům se podařilo prokázat, že všichni obvinění jsou již plnoletí. První z podvodníků byl odsouzen k pěti měsícům a další dva ke dvěma a šesti měsícům odnětí svobody.

Zatímco první z obviněných si takto přišel na 50 000 eur, druhý na přibližně o deset tisíc méně a poslední potom na asi šestnácti tisíc eur. Zatímco dva Afghánci se ke spáchání trestného činu nepřiznali, jejich třetí kumpán ano. „Nevím přesně, kolik mi je let. Lidé mi radili, ať radši uvedu, že je mi méně než osmnáct, abych nemohl být poslán zpátky do své rodné země a byl tam zabit jako můj otec.“ Tento mladík byl odsouzen k podmínečnému trestu ve výši 5 měsíců a svůj trest přijal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…