„Říkají nám babi a dědo.“ Do malé švédské vesnice plné seniorů přišlo 35 uprchlíků. Žijí s nimi v domech

17.09.2017 16:10

Reportérka Markéta Kutilová popsala důsledky migrační krize v jedné ze švédských vesnic. Zde je podle ní 35 uprchlíků na 200 obyvatel, zmínila na webu ReporterMagazin.cz.

„Říkají nám babi a dědo.“ Do malé švédské vesnice plné seniorů přišlo 35 uprchlíků. Žijí s nimi v domech
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Švédsko podle jejích slov přijalo za poslední čtyři roky nejvíce uprchlíků na hlavu v celé Evropské unii – 163 tisíc. Země je podle všeho na křižovatce, kdy některé rodiny si berou migranty domů, na druhé straně však v zemi jsou stále populárnější neofašistické strany. 

Dále se již pak Kutilová zaměřuje na zapadlou vesnici Asen, kde žili téměř samí důchodci, nyní však ve zdejších rodinách žijí i uprchlíci. Na 200 obyvatel připadá 35 migrantů. Popisuje například švédský seniorský pár Ingrid a Andrease, u nich bydlí pětičlenná rodina z Afghánistánu. Spolu žijí již více než rok. 

Oba senioři si novou rodinu pochvalují. „Je to nový život. Říkají nám babi a dědo,“ zmiňuje Andreas s tím, že vlastní děti a vnoučata mají daleko. „Máme radost,“ dodal s tím, že muž Alí štípe i dřevo, seká trávu a stará se o dům a zahradu. I když je muslim, stará se o místní kostel. Děti se naučily švédsky a jezdí do školy.

Wahída, jež je zubařkou, pak vypráví, proč z Afghánistánu odešli – kvůli bezpečnostní situaci. Nyní již ve skandinávské zemi čeká jen na povolení k pobytu. V případě, že jej nedostanou, budou deportováni.

  • Původní text ZDE

Šéf imigračního úřadu Alvadalen Mattias Junes pak rovněž hovoří o migrantech jen pozitivně. „Chtějí tady žít a pracovat. Přesně to, co potřebujeme. Tak jsme řekli super, bydlete v našich domech. Jsou ze Sýrie, Afghánistánu, Eritreje, Somálska, odevšad. Je mezi nim sedmadvacet dětí,“ uvedl Junes.

Kutilová také podotkla, že do země míří děti a mladiství, z nichž 90 procent je chlapců. Mnozí pak lžou o svém věku, neboť žádosti mladých lidí jsou vyřizovány rychleji než ostatní. Podle vzdělávacích pracovníků mívají na jaře problémy se sexuálním harašením a jinak s častými absencemi. Nejvzdělanější jsou pak prý studenti ze Sýrie. 

Závěrem pak reportérka zmiňuje skupinu lidí, kteří jsou proti uprchlíkům, patří ke straně Švédských demokratů. „K vyostření nálad přispěl i dubnový teroristický útok ve Stockholmu, který spáchal žadatel o azyl z Uzbekistánu, jenž se vyhýbal deportaci. I kvůli nárůstu popularity Švédských demokratů musela některé návrhy tohoto politického uskupení vzít vážně i švédská vláda, která o přijmutí 163 tisíc uprchlíků rozhodla. Švédský premiér se aktuálně nechal slyšet, že až 80 tisíc z nich azyl nedostane a měli by být ze země deportování. Nové uprchlíky už Švédsko nepřijímá, a pomalu tak přestává být pro uprchlíky zemí zaslíbenou,“ uzavřela. 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …