„Riziko politického zneužití médií v ČR.“ Evropský parlament má program schůze

11.05.2017 22:10

Stavem médií v České republice a rizikem jejich politického zneužití se nejspíš bude 1. června zabývat Evropský parlament. Vyplývá to z návrhu programu jeho plenární schůze, který dnes schválilo vedení politických frakcí europarlamentu. Dokument má ČTK k dispozici.

„Riziko politického zneužití médií v ČR.“ Evropský parlament má program schůze
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Na druhý den bruselského plenárního jednání, tedy na dopoledne 1. června, je naplánován bod s názvem "Prohlášení komise - riziko politického zneužití médií v České republice". Podle informací ČTK bod navrhlo zařadit na program jednání europarlamentu vedení jeho nejsilnější frakce, tedy Evropské lidové strany (EPP). Na jeho zařazení prý ale už delší dobu "byla širší shoda".

O věci se podle zdrojů ČTK původně mělo diskutovat už příští týden na schůzi ve Štrasburku, nakonec byl ale bod přesunut až na bruselskou dvoudenní "miniplenární schůzi" na přelomu května a června.

Není přitom vyloučeno, že do té doby se podoba názvu či přesného obsahu tohoto bodu jednání změní, frakce se samozřejmě také ještě mohou dohodnout na jeho úplném vyřazení z programu schůze.

Pokud se tak nestane, bude se europarlament o situaci médií v Česku bavit nedlouho poté, co se v ČR na veřejnost dostaly nahrávky údajně dokazující, že vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš ovlivňoval obsah jím vlastněných médií. Také tato okolnost přispěla k nynější politické krizi v ČR, kde prezident Miloš Zeman stále nevyhověl návrhu premiéra Bohuslava Sobotky na Babišovo odvolání z vlády.

Bruselský zpravodaj České televize Bohumil Vostal dnes na twitteru uvedl, že Babišovou aférou se bude 18. května ve Štrasburku na mimořádném zasedání zabývat výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…