„Romové jsou zvířata, muslimové odpad,“ píše premiérův oblíbený novinář

23.08.2016 8:57

Prestižní maďarská státní cena byla udělena novináři Zsoltu Bayerovi, který v minulosti přirovnal Romy ke „zvířatům“. Muslimy zas považuje za „odpad“. Mnozí uznávaní vědci a novináři, kteří ocenění získali v předešlých letech, na protest cenu vrací, informuje britský Guardian.

„Romové jsou zvířata, muslimové odpad,“ píše premiérův oblíbený novinář
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Zsolt Bayer se v minulém týdnu stal jedním z maďarských občanů, kterým byl z rukou prezidenta Janose Adera udělen řád za zásluhy.

Kromě rasistického obsahu v mnohých novinářových pracích se zdrojem kontroverze stalo i Bayerovo blízké napojení na maďarského předsedu vlády Viktora Orbána. V pondělí odpoledne začala maďarská média informovat o tom, že 44členná skupina maďarských vědců, umělců a akademiků, kterým byla stejná cena udělena v minulých letech, se na protest rozhodla svého ocenění vzdát.

Anketa

Vadila vám akce Martina Konvičky na Staroměstském náměstí?

13%
87%
hlasovalo: 2688 lidí

Bayer píše články pro pravicový maďarský plátek Magyar Hirlap a v minulosti byl několikrát vyfotografován ve společnosti předsedy vlády Orbána. Bayer rovněž spoluzaložil občanskou platformu, která v minulosti organizovala masivní provládní pouliční demonstrace.

Oceněný novinář v minulosti přirovnal nejpočetnější maďarskou menšinu (600 000 – 700 000 obyvatel), tedy Romy, ke „zvířatům“ a v jeho článcích lze často narazit na antisemitské poznámky.

Ředitel největší maďarské židovské organizace Andras Heisler již oznámil, že se chystá vrátit zpět cenu, která mu byla udělena v roce 2011. Podle svých vlastních slov nechce být „řazen do stejné kategorie s lidmi, jako je Bayer“.

„Ten novinář je rasista a antisemita, který jen škodí naší zemi šířením své nenávisti vůči Romům,“ napsal Heisler na svůj facebook.

Již v roce 2013 byl Magyar Hirlap pokutován maďarskou vládou za otištění Bayerových protiromských komentářů.

Bayer byl maďarským prezidentem oceněn za svou práci s orgánem reprezentujícím oběti komunistického režimu. Maďarský předseda vlády Orbán dal o víkendu jasně najevo, že cena zůstane v rukou majitele.

Bayer byl dále podle vládních tiskovin oceněn za „příkladnou novinářskou práci“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …