Romové nepracují, táhni, Džamilo, řekli senátoři. Romea se diví, že jim nikdo nenadává, a kritizuje "bulvární" ParlamentníListy.cz

03.12.2013 10:17

Server Romea.cz píše o tom, že řada českých senátorů svými výroky legitimizuje anticiganismus. Občanská společnost prý proti těmto projevům xenofobie bojuje, média to však nezajímá. Pozornost redaktora Romey Františka Kostlána si vysloužily i ParlamentníListy.cz.

Romové nepracují, táhni, Džamilo, řekli senátoři. Romea se diví, že jim nikdo nenadává, a kritizuje "bulvární" ParlamentníListy.cz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občanský aktivista František Kostlán

Někteří členové horní komory si podle serveru evidentně neuvědomují, že svými projevy reprezentují celou Českou republiku. Projevilo se to prý například při projednávání návrhu Rady Evropské unie na zlepšení integrace Romů. Řada senátorů se prý přitom měla dopustit výroků, kterých by se demokraticky smýšlející politik dopouštět neměl.

Výroky z této rozpravy Romea.cz zrekapitulovala ve zvláštním článku. Bylo možné si přečíst například údajně rasistický příspěvek senátora Jaroslava Doubravy: „Šel jsem s mojí asistentkou kolem magistrátu v Ústí nad Labem. Tam stály dvě, olepené jako z módního žurnálu, a zrovna když jsme šli kolem, tak jedna říká – ty, představ si, ti mě nas..., já radši řeknu 'naprdli', představ si, zkrátili mně sociální dávky. Já jsem brala jenom 40 000... A ta druhá ji říká – holka, aspoň něco... Chápete to? Aspoň něco? Kolik lidí má k dispozici těch 40 000?“ rozčiloval se za pultíkem.

VÝSTAVA V AKADEMII VĚD: SOCHAŘSKÉ PORTRÉTY VÁCLAVA HAVLA



Celý článek Františka Kostlána najdete ZDE

Senátor ODS Jaroslav Kubera v této debatě mimo jiné uvedl, že bychom především měli „omezit výrobu dětí za účelem zisku“. Pak povyprávěl, jak v Teplicích, kde starostuje, nepřipustil žádné začleňovací agentury. „Ať to byl Kocáb, nebo Džamila moje milovaná, které jsem okamžitě napsal mail, ať z mého města táhne ještě dřív, a jinak jsem ji měl rád. Ale nelezte mi sem, protože jste jednak vysavači peněz - tak jako boj s korupcí se stal výborným byznysem, tak veškeré tyto aktivity vždycky vedou k tomu, že někdo si z toho udělá bezvadný byznys,“ vysvětloval. Vladimír Dryml pak pohovořil o drobné romské kriminalitě, která značné části obyvatelstva znesnadňuje život.

Podle redaktora serveru Romea.cz Františka Kostlána se projevy prolínala neznalost problematiky, mýty, hloupost a chvílemi i anticigánský rasismus. Ještě horší však podle něj je, že kromě občanské společnosti a dvou či tří politiků takováhle argumentace nikoho ani neudivila, natož aby jej pobouřila. Možná prý i proto, že se o této debatě ne všichni dozvěděli.

„Média se o tomto náletu stupidity, neznalosti a rasismu některých zákonodárců neobtěžovala informovat uceleně, dala jen příklad a hned se od toho odtáhla, jakoby se nic závažnějšího nepřihodilo,“ vzdychá aktivista.

Podle něj je to způsobeno i tím, že podobná argumentace některých senátorů je všeobecně známá. „Zmínění senátoři obšťastňují veřejnost svou xenofobní idiocií průběžně, například v bulvárních a protiromsky zaměřených Parlamentních listech (nemají s parlamentem nic společného),“ vzpomněl  Kostlán náš server, který, věrný svému heslu "Politika ze všech stran", dává zvoleným zákonodárcům necenzurovaný prostor k vyjádření ke všem politickým a společenským tématům, například i k romské otázce, a který stejně tak dává možnost oslovit veřejnost romským aktivistům či zástupcům romských politických hnutí.

V normální zemi by podle Kostlána byly podobné výroky předmětem mediální bouře, diskuse a polemiky, nikoliv mlčení a akceptace. Jenže čeští novináři se tváří, že takové výroky nejsou nebezpečné a zájem o politickou kulturu je zbytečný. „Až však všichni ti Doubravové, Lebedové, Krejčové či Kuberové tuto zemi ovládnou zcela, bude na procitnutí pozdě, protože zemi ovládnou autoritáři, které k jejich politickému konání vede vlastní primitivismus a nenávist,“ varuje Romea.cz.

Senátor Krejča se k romské problematice vyjadřuje například na svém profilu na ParlamentníchListech.cz, který najdete ZDE. Svůj profil obdobně využívá i zmíněný senátor Doubrava. Pokud jste politik a přejete si též přímo komunikovat se svými voliči, zaregistrujte se ZDE .

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …